Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ


                                                                                             Αποτέλεσμα εικόνας για σεεπεα αττικης                                   

 Αθήνα, 8-11-2019
                                                                                                         

ΘΕΜΑ: «ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ»

  Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, ως ο συνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπεί το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό της Ειδικής και Γενικής Εκπαίδευσης, καταθέτει υπόμνημα προκειμένου να ενημερώσει για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και στα Κέντρα Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) του Υπουργείου Παιδείας που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής.
   Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής εκπροσωπεί τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΒΠ), μόνιμους και αναπληρωτές, που στελεχώνουν τη Δημόσια Ειδική και Γενική Εκπαίδευση και εργάζονται σε σχολικές μονάδες, ΚΕΣΥ και ΕΔΕΑΥ της Περιφέρειας Αττικής. Συγκεκριμένα ο σύλλογος αποτελείται από: Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Φυσικοθεραπευτές, Σχολικούς Νοσηλευτές, Ειδικούς στη Νοηματική Κωφών, Ειδικούς στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και την Κινητικότητα Τυφλών, όπως επίσης και ΔΕ Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.
  Το παρόν υπόμνημα έχει σκοπό να περιγράψει και να κωδικοποιήσει τα προβλήματα που υφίστανται στο χώρο της Ειδικής και Γενικής Εκπαίδευσης και αφορούν τον κλάδο μας. Θεωρούμε δε ότι αποτελούν μια περιεκτική καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις ΣΜΕΑΕ και στα ΚΕΣΥ της Αττικής.

Συγκεκριμένα, τα θέματα που θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας αφορούν:
Α. ΚΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΜΕΑΕ:
Σοβαρά κτηριακά προβλήματα στο 1ο και 2ο Ειδικά Δημοτικά Σχολεία ΕΛΕΠΑΠ: ακαταλληλότητα χώρων, έλλειψη γραφείων για την εκτέλεση των υποστηρικτικών και των συμβουλευτικών υπηρεσιών με γονείς και μαθητές.
Αναγκαιότητα έναρξης λειτουργίας ΕΕΕΕΚ Α΄ Αθήνας, Περιστερίου και Ανατολικής Αττικής: η καθυστέρηση λειτουργίας τους δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα ΕΕΕΕΚ (Αιγάλεω, Αγ. Δημητρίου, Καλλιθέας) λόγω της υπερσυσσώρευσης μαθητών με πολύ σοβαρές αναπηρίες σε ανεπαρκείς χώρους. Συγκεκριμένα για την αναγκαιότητα λειτουργίας ΕΕΕΕΚ στην Ανατολική Αττική, παραθέτουμε το ακόλουθο άρθρο: https://neologosattikis.gr/blog/i-eidiki-agogi-stin-anatoliki-attiki/
Αποσυμφόρηση του συγκροτήματος των ΣΜΕΑΕ ΑΙΓΑΛΕΩ (επί της οδού Ορυζομύλων) καθώς στο συγκρότημα αυτό στεγάζονται τα εξής σχολεία: ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω (122 μαθητές), Ειδικό Δημοτικό Παιδιών στο φάσμα του Αυτισμού Αιγάλεω (32 μαθητές), Ειδικό Νηπιαγωγείο Παιδιών στο φάσμα του Αυτισμού (15 μαθητές), Ειδικό Δημοτικό Κινητικά Αναπήρων (26 μαθητές). Συγκεκριμένα: Τα κτιριακά προβλήματα είναι γνωστά και τεράστια αφού σε ένα σχολικό κτίριο συνωστίζονται 4 σχολικές μονάδες με σύνολο περίπου 200 μαθητές και αντίστοιχο προσωπικό. Υπάρχουν σε τακτική βάση συνδιδασκαλίες τμημάτων λόγω έλλειψης τάξεων, με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται η νομοθεσία που προβλέπει τον ανώτερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, ιδιαίτερα στους μαθητές με αυτισμό. Επίσης δεν επαρκούν τα γραφεία για το ΕΕΠ που μοιράζεται ακατάλληλους χώρους για την εκτέλεση των υποστηρικτικών και των συμβουλευτικών υπηρεσιών με γονείς και μαθητές.
Αποσυμφόρηση του ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου, το οποίο έχει το μεγαλύτερο μαθητικό πληθυσμό πανελλαδικά (224 μαθητές) και συστεγάζεται με το ΕΝΕΕΓΥΛ Αγ. Δημητρίου (121 μαθητές). Η παρουσία ενός τόσο μεγάλου αριθμού μαθητών με σοβαρές αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε περιορισμένο χώρο κρίνεται παιδαγωγικά απαράδεκτη και δημιουργεί συνθήκες επικινδυνότητας και έλλειψης κατάλληλης και επαρκούς φροντίδας.
Σοβαρά προβλήματα στέγασης και λειτουργίας των 2ων ΚΕΣΥ Αττικής (συνολικά 6 δομές): Τα δεύτερα ΚΕΣΥ που ιδρύθηκαν με το Νόμο 4547/2018, αντιμετωπίζουν στην Αττική σοβαρά κτηριακά προβλήματα και έλλειψη μόνιμης στέγης, με αποτέλεσμα να φιλοξενούνται προσωρινά σε αίθουσες γενικών σχολείων και κοντέινερ, καθώς επίσης και σε χώρους ακατάλληλους και μη προσβάσιμους σε μαθητές με αναπηρία, τους οποίους υποτίθεται ότι εξυπηρετούν. 
                                                                                                                                             Β. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ:
Προβλήματα στα νέα δρομολόγια (λεωφορεία και ταξί): Οι διευθυντές ΣΜΕΑΕ δήλωσαν τις ανάγκες τους το Μάρτιο 2019 σε δρομολόγια, αλλά έως σήμερα, με τις νέες εγγραφές μαθητών για το έτος 2019-20, τα νέα αιτήματα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μετακίνησής των μαθητών, με συνέπεια αυτοί να βρίσκονται εκτός σχολικού πλαισίου. πχ. στο ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου, στο οποίο  φοιτούν 240 μαθητές, δεν  εξυπηρετούνται 10 μαθητές, οι οποίοι έως σήμερα δε έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν.
Μετακίνηση μαθητών ειδικών σχολείων με ταξί: πρόβλημα υπάρχει με την ολοκλήρωση των διαδικασιών μετακίνησης με ταξί για μαθητές ειδικών σχολείων στην Αττική, οι οποίοι για σοβαρούς λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν με τα μισθωμένα λεωφορεία. Υπάρχουν μαθητές που παραμένουν ακόμη στα σπίτια τους γι αυτό το λόγο. Η διοικητική περιφέρεια πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες και μέχρι την ολοκλήρωση τους να βρει προσωρινή λύση, ώστε από αύριο, αν είναι δυνατόν, όλοι οι μαθητές να είναι στο σχολείο τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι: 12 μαθητές δεν παρακολουθούν τα μαθήματα στο ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω λόγω καθυστέρησης στην επανέγκριση της μετακίνησης τους με ταξί από την διοικητική περιφέρεια. Επίσης, όλοι οι μαθητές του Ειδικού Νηπιαγωγείου Αυτιστικών Αιγάλεω μετακινούνται με ευθύνη των γονέων τους, λόγω έλλειψης λεωφορείου.
Μετακίνηση μαθητών για εκπαιδευτικές εκδρομές: Δεν ισχύει για πρώτη χρονιά φέτος η μία δωρεάν μετακίνηση των μαθητών ανά μήνα για τις ανάγκες εκπαιδευτικών εκδρομών, γιατί δεν προβλέφθηκε στην προκήρυξη, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια από την Περιφέρεια Αττικής. Η εξέλιξη αυτή έχει ως συνέπεια να καλούνται οι γονείς να καταβάλουν το χρηματικό ποσό για την κάλυψη των εξόδων των εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Γ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (ΚΕΣΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ
Τραγική κατάσταση στα 2α ΚΕΣΥ Αττικής: εκτός από τα σοβαρότατα προβλήματα στέγασης, τα νεοσύστατα 2α ΚΕΣΥ Αττικής, αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή (γραφική ύλη, ηλεκτρονικοί υπολογιστές) και παντελή έλλειψη αξιολογικών/ψυχομετρικών εργαλείων, απαραίτητων για την αξιολόγηση των χιλιάδων μαθητών που εξυπηρετούν. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι οι συνάδελφοι να παρακωλύονται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, που αφορούν στην ολοκληρωμένη αξιολόγηση και υποστήριξη των μαθητών.
Προβλήματα λειτουργίας όλων των ΚΕΣΥ Αττικής (1ων και 2ων) λόγω υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες λίστες αναμονής περιστατικών. Η πρόσληψη αναπληρωτών συναδέλφων κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου και η απόλυσή τους τον Ιούνιο, μόνο πρόσκαιρα μειώνει το ήδη χρονίζον πρόβλημα. Επιπλέον, οι περιορισμοί που θέτουν

Δ. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΕΕΠ-ΕΒΠ
Τέλος, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την αναγκαιότητα στελέχωσης όλων των δομών με μόνιμο προσωπικό. Συγκεκριμένα, στην Αττική υπηρετούν σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΣΥ 196 μόνιμοι, καθώς και 1192 (μέχρι 29/10/2019) αναπληρωτές μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ απομένουν 342 κενά που πρέπει να καλυφθούν. Οι 4500 διορισμοί που έχουν εξαγγελθεί από το Υπουργείο Παιδείας για την Ειδικής Εκπαίδευση σε όλη τη χώρα, δεν θα λύσουν το πρόβλημα, καθώς αφορούν όχι μόνο το ΕΕΠ-ΕΒΠ, αλλά και τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με εκτίμηση,