Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Κατεπείγουσα έρευνα για το σκάνδαλο στον ΔΟΑΤΑΠ

Αποτέλεσμα εικόνας για εισαγγελια πρωτοδικων


Κατεπείγουσα ποινική έρευνα διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για το μεγάλο σκάνδαλο με τις αναγνωρίσεις πτυχίων από τον ΔΟΑΤΑΠ. Αφορμή είχαν σταθεί ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή (Χρ. Μαντάς, Ι. Δέδες, Τρ. Μηταφίδης, Ελ. Σκουφά, Π. Σκουρολιάκος, Γ. Αμυράς, Θ. Παπαθεοδώρου, Ν. Νικολόπουλος κ.ά.), αλλά και δημοσιεύματα εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και της «ΒτΚ» στις 29/12/2017 και στις 21/1/2018. Η προκαταρκτική εξέταση, που άρχισε την Τετάρτη 16 Απριλίου 2018 και πραγματοποιείται σε πρώτη φάση από το 21ο Προανακριτικό Τμήμα του Πταισματοδικείου, στοχεύει να διαπιστωθεί αν έχουν αναγνωριστεί παράνομα μεταπτυχιακοί τίτλοι του εξωτερικού, κάτι το οποίο καταγγέλλεται με σαφή στοιχεία τουλάχιστον για το ιταλικό ίδρυμα Universita degli Studi Guglielmo Marconi (περίπου 300 περιπτώσεις), αλλά και για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (περίπου 3.000 περιπτώσεις). Εάν αυτό πιστοποιηθεί, τότε θα ασκηθούν ποινικές διώξεις (παράβαση καθήκοντος κ.λπ.), και οι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν είτε απευθείας σε δίκη αν πρόκειται για πλημμελήματα είτε σε ανακριτή αν τα αδικήματα προκύψουν κακουργήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», ως πρώτη μάρτυρας στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκε ήδη η ίδια η πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, ενώ αναμένεται να εξεταστούν και άλλα στελέχη του Οργανισμού, όπως η προϊσταμένη Ενημέρωσης, μέλη της αρμόδιας υπηρεσίας αναγνώρισης, και άλλοι υπάλληλοι και εισηγητές. Μετά τις αποκαλύψεις παρενέβη το υπουργείο Παιδείας, και συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας, ζητώντας επανελέγχους, καθώς, εκτός όλων των άλλων, καταγγέλλεται η περίεργη ανάμιξη μιας υπαλλήλου του ΔΟΑΤΑΠ, αλλά και ενός πρώην μέλους του Δ.Σ., οι οποίοι είχαν παραβρεθεί κιόλας σε εκδήλωση-ημερίδα του ιταλικού ιδρύματος στην Αθήνα, για την παρουσίαση των προγραμμάτων σπουδών. Καταγγέλλεται, δε, ότι άλλη υπάλληλος πέτυχε να αναγνωρίσει τίτλο σπουδών αυτού του ιδρύματος απο τον ΔΟΑΤΑΠ!
Συνολικά από το 2010 και μετά, ο ΔΟΑΤΑΠ έχει αναγνωρίσει 6.400 εξ αποστάσεως τίτλους από πανεπιστήμια της Κύπρου (οι 4.385 από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), και 2.444 εξ αποστάσεως τίτλους από διάφορα πανεπιστήμια της Ιταλίας.
Να σημειωθεί ότι το Universita degli Studi Guglielmo Marconi παρέχει προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, διάρκειας ενός έτους. Τα μαθήματα διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα, οι τίτλοι, όμως, καθώς και το πιστοποιητικό μαθημάτων εκδίδονται στα ιταλικά, εξασφαλίζοντας στους κατόχους τους πιστοποίηση άριστης γλωσσομάθειας, χωρίς όμως απαραίτητα να μιλούν τη γλώσσα, και δύνανται να το χρησιμοποιούν ως προσόν σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Για το υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας οι τίτλοι αυτοί δεν έχουν ακαδημαϊκή αξία, ενώ το εν λόγω ίδρυμα δεν εξουσιοδοτείται να παρέχει σπουδές στα ελληνικά. Την ώρα, δε, που ο ΔΟΑΤΑΠ αναγνώριζε τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών ο αντίστοιχος φορέας αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων της Ιταλίας, CIMEA-NARIC, δεν αναγνωρίζει καν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών!
Η ιστορία αυτή του σκανδάλου, που θυμίζει το αμαρτωλό παρελθόν του ΔΙΚΑΤΣΑ, αρχίζει ουσιαστικά από το 2015.
Σε μια ημερίδα στην Αθήνα, του ιταλικού πανεπιστημίου, ένα τότε μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΑΤΑΠ, καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών, μαζί με την υπεύθυνη Ενημέρωσης του Οργανισμού παρίστανται, εγκρίνοντας ουσιαστικά με την παρουσία τους τις εξ αποστάσεως μεταπτυχιακές σπουδές, οι οποίες, στην ουσία, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αναγνώρισης, αλλά παρά ταύτα στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, με έντονα γράμματα τίτλου είδησης, προβάλλεται ότι το πρόγραμμα «αναγνωρίζεται από το ΔΟΑΤΑΠ», μαζί με τις φωτογραφίες, στην ίδια σελίδα από την εκδήλωση, του μέλους του Δ.Σ. και της υπεύθυνης Επικοινωνίας του ΔΟΑΤΑΠ.
Οπότε, ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι γιατί βρέθηκε στην εκδήλωση αυτή στέλεχος του ΔΟΑΤΑΠ. Η φωτογραφία και η είδηση περί αναγνώρισης του προγράμματος
σπουδών δεν ήταν παραπλανητική; Για ποια συμφέροντα υπήρξαν αυτές οι παρουσίες; Ελέγχθηκε η υπάλληλος του Οργανισμού γι’ αυτό;
Από τότε, τα πτυχία αυτού του προγράμματος που υποβάλλονται στον ΔΟΑΤΑΠ, αναγνωρίζονται παρά τις συγκεκριμένες αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Οργανισμού.
Περαιτέρω, εκείνο που πρέπει να ελεγχθεί ακόμα είναι ποιοι είναι οι εισηγητές αυτών των διοικητικών πράξεων, ποιοι έχουν υπογράψει αυτές τις διοικητικές πράξεις αναγνώρισης, όταν, μάλιστα, από τον αντίστοιχο Οργανισμό του ΔΟΑΤΑΠ Ιταλίας, CIMEA-NARIC, έχει από το 2017 αποσταλεί έγγραφο, στο οποίο καθαρότατα επισημαίνεται ότι αυτά τα πτυχία δεν αναγνωρίζονται στην Ιταλία, ως μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών (Μaster).
Στους δημοσιογράφους, μάλιστα, που έχουν επικοινωνήσει με τον Οργανισμό CIMEA-NARIC της Ιταλίας, έχει ακριβώς επιβεβαιωθεί ότι τα πτυχία αυτά δεν είναι ακαδημαϊκοί τίτλοι. Η ιταλική νομοθεσία δεν προβλέπει σπουδές στην ελληνική γλώσσα.
Έτσι, εκείνο που η Δικαιοσύνη θα αποσαφηνίσει είναι σε ποια γλώσσα γίνονται οι σπουδές, ποιοι διδάσκουν τα μαθήματα αυτά, ποιες οι διαβεβαιώσεις, και πόσοι Έλληνες σπουδαστές κατέβαλαν χρήματα, πόσα και σε πόσους, για τις σπουδές αυτές.
Παρά το έγγραφο, όμως, αυτό, του ιταλικού φορέα, αλλά και τις αντιρρήσεις των αρμοδίων Οργάνων του ΔΟΑΤΑΠ, υπήρξαν εισηγητές και αρμόδιοι της Διοίκησης που υπέγραψαν αυτές τις αναγνωρίσεις, που φτάνουν να είναι πάνω από τριακόσιες αθροιστικά, εκ των οποίων μία μάλιστα, και εδώ είναι και το τραγικό, αναγνώριση αφορά υπάλληλο του ΔΟΑΤΑΠ, για την οποία η διαδικασία έγινε και ταχύρρυθμα!
Και βέβαια, όλα αυτά συμβαίνουν στον ΔΟΑΤΑΠ όταν εκατοντάδες άλλες διαδικασίες αναγνώρισης που νόμιμα δικαιούνται νέοι επιστήμονες της χώρας καθυστερούν, απαράδεκτα, μήνες και χρόνια, με την υπηρεσία ενημέρωσης του Οργανισμού να συμπεριφέρεται ως οι επιστήμονες αυτοί να είναι υπήκοοι και όχι πολίτες…
Του Ειδικού Συνεργάτη