Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Το Πανεπιστήμιο απορροφά το ΤΕΙ

Ο Κώστας Γαβρόγλου στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο

Σε ό,τι αφορά τις συνέργειες, η διαφωνία της συνόδου των πρυτάνεων με το υπουργείο για την «εξομοίωση» των μελών ΔΕΠ παραμένει ανοιχτή.
Οι επικεφαλής των Πανεπιστημίων ζητούν την τήρηση της ισχύουσας διαδικασίας κρίσης από εκλεκτορικά σώματα, το υπουργείο προάγει τη διαδικασία έγκρισης μέσω επιτροπών οι οποίες θα ελέγχουν τα δικαιολογητικά των διδασκόντων.
Αντιθέτως, υπήρξε αποδοχή από τον υπουργό του αιτήματος των αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τον περιορισμό συμμετοχής των αρχών του απορροφούμενου ΤΕΙ Ηπείρου στο Συμβούλιο Μετάβασης και όχι στα κορυφαία όργανα διοίκησης του νέου ιδρύματος.
Αυτό δεν αποκλείεται να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες συνέργειες.
Σε συνάντηση που έγινε μετά τη σύνοδο ανάμεσα στον κ. Γαβρόγλου και τους εκπροσώπους της διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συζητήθηκε διεξοδικά η πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου με τις παρατηρήσεις και προτάσεις για τη συνέργεια με το ΤΕΙ Ηπείρου.

Το Συμβούλιο Μετάβασης

Οπως ειπώθηκε από την πλευρά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται για συνένωση κατά νομική έννοια, αλλά για κατάργηση του ΤΕΙ Ηπείρου και απορρόφησή του από το Πανεπιστήμιο.
Συνεπώς, υπάρχει αδυναμία εφαρμογής των ισχυόντων κανόνων ή διαδικασιών αντιστοίχισης σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της τύχης των σημερινών αρχών του ΤΕΙ.
Προτάθηκε και έγινε αποδεκτό οι σημερινοί επικεφαλής του τεχνολογικού ιδρύματος να μετέχουν στο Συμβούλιο Μετάβασης το οποίο θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας του ενσωματωμένου ΤΕΙ μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και οι φετινοί πρωτοετείς του ιδρύματος (καθώς το νέο ίδρυμα δεν πρόλαβε το φετινό μηχανογραφικό). Αν κάποιοι θελήσουν να μετάσχουν στη διοίκηση του νέου ιδρύματος, θα περιμένουν τις επόμενες πρυτανικές εκλογές.
Κατά τ’ άλλα, συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα για τα Πανεπιστήμια, όπως η διαχείριση των ΕΛΚΕ, η διατήρηση του ύψους της φετινής χρηματοδότησης και την επόμενη χρονιά, η ενίσχυση των ιδρυμάτων με διδακτικό προσωπικό, η υποστήριξη σε πολλά άλλα οικονομικά και τεχνικά ζητήματα.
Αμφότερες οι πλευρές βεβαιώνουν το θετικό κλίμα κατά τη συζήτηση με τον υπουργό. Το ίδιο και ακόμη καλύτερο ήταν το κλίμα κατά τη συνάντηση του κ. Γαβρόγλου με τις αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο της συνέργειας του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ηπείρου είναι το πρώτο του είδους (αφού το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προέκυψε από τη συνένωση δύο ΤΕΙ) και ίσως αποτελέσει πρότυπο για όλες τις επόμενες συγχωνεύσεις.
Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι από τις επαφές που είχε με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προέκυψε συμφωνία και λύση σχεδόν σε όλα τα ζητήματα που είχαν τεθεί με την απόφαση της Συγκλήτου η οποία περιλάμβανε 13 παρατηρήσεις (πέντε ενστάσεις που έγιναν όλες δεκτές και προτάσεις εκ των οποίων αρκετές έτυχαν αποδοχής).