Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Η ισότιμη μεταχείριση του ΕΕΠ και ΕΒΠ στην εκπαίδευση, στόχος των δράσεων της ΠΟΣΕΕΠΕΑ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ

Την Πέμπτη 4/4/2013 πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΙΘΠΑ συνάντηση του Προεδρείου του ΔΣ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής κ. Λολίτσα, με αντικείμενο:
               α) την κατάθεση προτάσεων για το κανονιστικό πλαίσιο της λειτουργίας των ΕΔΕΑΥ και
β) την ενημέρωση και συζήτηση για αιτήματα που αφορούν την ισότιμη μεταχείριση του ΕΕΠ και ΕΒΠ όσον αφορά την διαδικασία προσλήψεων,  την υπηρεσιακή εξέλιξη και την επιμόρφωση.
Όσον αφορά το 1ο θέμα οι προτάσεις που κατέθεσε το ΔΣ και είχαν τεθεί σε διαδικασία διαβούλευσης με τα μέλη, σκοπεύουν στην πρόληψη των δυσμενών επιπτώσεων από την εφαρμογή του «άρθρου 39» και την αξιοποίηση όλων των ειδικοτήτων στο πρόγραμμα διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών μαθητών με αναπηρία στο γενικό σχολείο.
Για το 2ο θέμα, κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου αναφέρονται όλα τα θέματα που συνιστούν ανισότιμη μεταχείριση του ΕΕΠ και ΕΒΠ σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.
Δηλαδή:
Α. Την υπηρεσιακή  κατάσταση και εξέλιξη σε θέσεις ευθύνης.
Β. Την διαδικασία και τα προσόντα πρόσληψης μονίμων και αναπληρωτών.
Γ. Την εκλογή  Συμβούλων Ε.Ε.Π.       
Δ. Την Επιμόρφωση (εισαγωγική και δια βίου).
Η συζήτηση με τον Δ/ντή ΕΑ είχε τον χαρακτήρα ενημέρωσης και διερεύνησης των θέσεων της Διεύθυνσης ΕΑ για το θέμα. Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι ο Διευθυντής ΕΑ θεώρησε τα αιτήματα εύλογα και έδειξε θετική στάση και διάθεση να προωθήσει τις σχετικές διαδικασίες για την επίλυση των σημαντικών αυτών προβλημάτων του κλάδου μας, που αντανακλούν και στην ποιότητα οργάνωσης των υπηρεσιών προς τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα που δημιουργήθηκε με την αναστολή της διαδικασίας για την πρόσληψη αναπληρωτών προισταμένων ΚΕΔΔΥ σε όσες περιφέρειες (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η αναστολή κρίθηκε απαραίτητη γιατί σε σχετική γνωμοδότηση του το Ν.Σ.Κ. κρίνει ως μη νόμιμη την σύνθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων (Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.), λόγω της μη ύπαρξης και συμμετοχής Συμβούλων ΕΕΠ (όπως προβλέπει ο 3699/2008).
Προκρίνεται λοιπόν, όπως αντιλαμβανόμαστε η διαδικασία της επιλογής τακτικών προισταμένων ΚΕΔΔΥ από το ΥΣΕΕΠ και γι αυτό θα χρειαστεί να γίνει σχετική τροποποίηση της σύνθεσης του (που προβλέπει την συμμετοχή μέλους του πρώην Π.Ι.).
Όσον αφορά το πρόβλημα της νόμιμης σύνθεσης και λειτουργίας των ΠΥΣΕΕΠ αναμένουμε σχετική ρύθμιση από την Δ/νση ΕΑ η οποία να επιλύει το πρόβλημα στην κατεύθυνση της εφαρμογής του 3699/2008 που προβλέπει την εκλογή Συμβούλων ΕΕΠ και της αποκατάστασης της άδικής πρόβλεψης του για αντικατάσταση μόνο από μέλη ΕΕΠ που εργάζονται σε ΚΕΔΔΥ διαχωρίζοντας τους συναδέλφους σε κατηγορίες… 
Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ σκοπεύει στην αξιοποίηση αυτού του προβλήματος που υπήρχε και αναδείχθηκε στην σημερινή συγκυρία που σε συνδιασμό και με την προβληματική πρόβλεψη του Π.Δ. για την Αξιολόγηση του ΕΕΠ, καταδεικνύουν την ανάγκη ύπαρξης Συμβούλων ΕΕΠ και της πρόβλεψης της διαδικασίας εκλογής τους, με σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Επίσημα η ΠΟΣΕΕΠΕΑ θέτει αυτά τα θέματα στους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και ζητά την σαφή διατύπωση των θέσεων τους.
Επίσης αναζητά την συνεργασία με όλους τους παράγοντες της εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής ιδιαίτερα, σε όλα τα θέματα που αφορούν την λειτουργία των υπηρεσιών, στην κατεύθυνση της διάσωσης και διατήρησης της λειτουργίας των ειδικών σχολείων και των υπηρεσιών αξιολόγησης και υποστήριξης αλλά και της ισότιμης μεταχείρισης όλων των εργαζομένων.
Επίσης την Δευτέρα 8/4/2012 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και του αιρετού ΥΣΕΕΠ Δ. Παπαευθυμίου με την κα Μαρίνου Δ/ντρια του γραφείου του υφυπουργού κου Παπαθεοδώρου, για την συζήτηση των παραπάνω θεμάτων. Τα συμπεράσματα της συνάντησης ήταν θετικά αφού αναγνωρίσθηκε το δίκαιο του συνόλου των αιτημάτων που αφορούν την ισότιμη μεταχείριση του ΕΕΠ και ΕΒΠ στην εκπαίδευση. Συμφωνήθηκε να δρομολογηθεί η επίλυση των προβλημάτων αυτών είτε στο νομοσχέδιο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης η στο αναμενόμενο σχέδιο νόμου για θέματα ειδικής αγωγής.
Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε σχετικές προτάσεις για τροπολογίες και να υποστηρίξουμε την προώθηση τους για να γίνουν νόμοι του κράτους.