Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Αίτημα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για άμεση νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την άδεια ανατροφής τέκνου νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ

ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Επιστολή του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. σχετικά με τις  διεκδικήσεις και τα επιχειρήματα της Ομοσπονδίας και των Αιρετών ΚΥΣΕΕΠ για  την κατανομή των 4500 θέσεων στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Αθήνα, 15/09/2020

Αρ. Πρωτ.: 39

ΠΡΟΣ 

                                                                     -Την Υπουργό Παιδείας κα. Ν. Κεραμέως

-Την Υφυπουργό Παιδείας κα. Σ. Ζαχαράκη

-Τη Γενική Γραμματέα ΥΠΑΙΘ κα. Α. Γκίκα

Κοινοποίηση:

Την  Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ κα Μαρία Δόκου


ΘΕΜΑ: "Αίτημα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για άμεση νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την άδεια ανατροφής τέκνου νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και  ΕΒΠ"

Σας γνωρίζουμε ότι η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ως δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο του Ε.Ε.Π. και του Ε.Β.Π., καλύπτει συνδικαλιστικά το Ε.Ε.Π. και το Ε.Β.Π. που υπηρετεί με μόνιμο διορισμό ή ως αναπληρωτές στην Ειδική και Γενική Εκπαίδευση καθώς και στα Κ.Ε.Σ.Υ..

Το ΔΣ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με την παρούσα επιστολή  δηλώνει έκπληξη και έντονη δυσαρέσκεια του προς την πολιτική ηγεσία σχετικά  με την κοινοποίηση της εγκυκλίου του Υ.ΠΑΙ.Θ. Αρ. Πρωτ.:108357/Ε3 της 21 – 8 – 2020 με θέμα:  Χορήγηση άδειας ανατροφής με αποδοχές σε νεοδιόριστο/η εκπ/κό και μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κοινοποίησε εγκύκλιο  σχετικά με το δικαίωμα των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ/ΕΒΠ το οποίο έχει θεσμοθετηθεί με τους νόμους 3528/2007 και 4674/2020 στην εννεάμηνη άδεια ανατροφής. Η εγκύκλιος ορίζει ότι από τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη του ΕΕΠ-ΕΒΠ που θεωρούνται από το κράτος «νεοδιόριστοι» περικόπτεται αδικαιολόγητα το νόμιμο δικαίωμα στην χρήση της άδειας ανατροφής  για τέκνα ηλικίας 2 – 4 ετών, ενώ  χορηγείται τμήμα της άδειας ανατροφής και όχι ολόκληρη, παρά το γεγονός ότι πολλοί νεοδιόριστοι υπάλληλοι δεν έχουν λάβει ούτε μία μέρα άδεια ανατροφής, πριν τον διορισμό τους.

Το ΥΠΑΙΘ παράνομα και άδικα αφαιρεί το θεσπισμένο δικαίωμα στην εννεάμηνη άδεια ανατροφής, επικαλούμενο γνωμοδοτήσεις, τις οποίες μεταφράζει κατά το δοκούν και οι οποίες δεν μπορούν να ξεπερνούν σε ισχύ τον νόμο του κράτους.

Η με αρ.ΔΙΔΑΔ/Φ.53.β/810/οικ.17164/10.9.2020 απάντηση της Γενικής Γραμματέως Ανθρωπίνου Δυναμικού του Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από την παρέμβαση της ΑΔΕΔΥ αναφέρεται ξεκάθαρα σε  ρητώς συνταγματικές αρχές και διατάξεις περί προστασίας της οικογένειας, της μητρότητας και της ίσης μεταχείρισης των εκπαιδευτικών, ΕΕΠ. ΕΒΠ  με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους καθώς και στην καθολική εφαρμογή αυτών σε όλους τους νεοδιόριστους  δημόσιους υπαλλήλους και ζητά από το υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει για την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα:

«Όσον αφορά την εφαρμογή της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 53 του Υπαλληλικού Κώδικα αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας επισημαίνεται ότι οι γονείς δημόσιοι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως φύλου, που δικαιούνται τη διευκόλυνση ανατροφής παιδιού μπορούν, καταρχήν, με βάση τις ανάγκες τους, να επιλέξουν ένα από τα δύο προβλεπόμενα στην εν λόγω διάταξη ισοδύναμα ευεργετήματα, δηλαδή του μειωμένου ωραρίου ή της συνεχόμενης άδειας των εννέα (9) μηνών, δεδομένου ότι η άδεια των εννέα μηνών ισοδυναμεί με το συνολικό μειωμένο ωράριο που δύναται να έχει ο γονέας υπάλληλος κατά τα τέσσερα πρώτα έτη της ζωής του τέκνου του»

Έως τώρα είχαμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων με τα δικαιώματα των αναπληρωτών να παραβιάζονται κατάφορα όσον αφορά την προστασία της μητρότητας και το ΥΠΑΙΘ προσπαθεί σε αυτή την φάση να δημιουργήσει και μια ενδιάμεση 3η κατηγορία, οδηγώντας σκόπιμα σε κατακερματισμό τους εργαζομένους και κατ’ επέκταση τα δικαιώματα τους.

Να τονίσουμε ότι οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ, ΕΒΠ υπηρέτησαν επί σειρά ετών το ΥΠΑΙΘ σε θέσεις αναπληρωτών καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.   

 Η μητρότητα και η προστασία της είναι αναφαίρετο δικαίωμα και είναι πραγματικά παράλογο να περικόπτονται δικαιώματα που αφορούν στην ανατροφή τέκνων ούτως ή άλλως, πόσο μάλλον όταν επιπρόσθετα γίνεται και εσφαλμένη ερμηνεία και χρήση των νόμων.  

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ άμεσα  να αναθεωρήσει την σχετική  εγκύκλιο με την υποβολή σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, με αναδρομική ισχύ για τους από τον Μάρτιο 2019 διορισμένους ΕΕΠ ΕΒΠ,  που θα παρέχει σε όλους τους νεοδιόριστους  συναδέλφους  ακέραιο το δικαίωμα στην πλήρη εννεάμηνη άδεια ανατροφής έως την ηλικία των τεσσάρων ετών των τέκνων τους (αφαιρουμένου του χρόνου που έλαβαν αντίστοιχη άδεια πριν γίνουν Δημόσιοι Υπάλληλοι), καθώς πλήττονται άμεσα εκατοντάδες οικογένειες και να μεριμνήσει για την πλήρη ισότητα δικαιωμάτων για όλους τους εργαζομένους. 

                      ΠΟΣΕΕΠΕΑ: 8/9/2019 - 15/9/2019