Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Αλληλεγγύη στην διωκόμενη αναπληρώτρια της Σάμου



Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ανακοίνωση του ΔΣ της Β'ΕΛΜΕ Αθήνας
Αλληλεγγύη στην εκπαιδευτικό που διώκεται από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Βαθέος Σάμου γιατί υπερασπίστηκε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση         
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κατάθεση αγωγής από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου ενάντια σε συναδέλφισσα αναπληρώτρια δασκάλα, μέλος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, που στοχοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα επειδή υπερασπίστηκε έμπρακτα τις θέσεις του Συλλόγου, της ΔΟΕ και του κλάδου συνολικά για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία των εκπαιδευτικών και οι Ομοσπονδίες έχουν θέση για την εκπαίδευση των προσφύγων μαθητών και μάλιστα στα πρωινά τμήματα των δημόσιων σχολείων της χώρας, σε συνθήκες ουσιαστικής συνύπαρξης και συνεκπαίδευσης με τα ελληνόπουλα. 
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε παιδιού που ζει στη ελληνική επικράτεια να έχει ισότιμη πρόσβαση και εκπαίδευση στο ελληνικό σχολείο, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους και τις διεθνείς συνθήκες.
Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μισαλλόδοξη φωνή που εμποδίζει τα παιδιά του πολέμου, της φτώχειας και της αναγκαστικής προσφυγιάς να μπουν στο σχολείο. Ο ρόλος μας ως εκπαιδευτικών είναι να διαπαιδαγωγούμε τους μαθητές μας έτσι ώστε πάνω απ’ όλα να αγαπούν τους ανθρώπους, να τους μαθαίνουμε τις αξίες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας.
Θεωρούμε ότι, στηρίζοντας τα δικαιώματα των προσφύγων μαθητών, στηρίζουμε ταυτόχρονα και τα δικαιώματα όλων των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να βρίσκονται στο σχολείο έχοντας όλες τις υποστηρικτικές δομές που τους είναι απαραίτητες. Παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά και εντείνουμε την πάλη για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό.      
Ο κλάδος μας πρέπει να θωρακιστεί απέναντι σε αυθαίρετες και παράνομες πρακτικές μελών συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που επιθυμούν με ταπεινά κίνητρα, παραβιάζοντας τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των παιδιών, να παρεισφρήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και να διαμορφώσουν σύμφωνα με τις απόψεις τους την εφαρμογή του δικαιώματος στην εκπαίδευση στην Ελλάδα. 
Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να συγχαρούμε τη συναδέλφισσά μας, μέλος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, που λειτούργησε κατά τη συνείδησή της και σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα όλων των παιδιών για εκπαίδευση.
Παρόλο που η αγωγή, με απαίτηση μάλιστα αποζημίωσης 50.000 ευρώ, στρέφεται εναντίον της συναδέλφισσας, την αντιμετωπίζουμε σαν να στρέφεται ενάντια σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • Δηλώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε παιδιού να μορφωθεί, πόσο μάλλον των παιδιών - θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων.
  • Ζητάμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα η αγωγή.
  • Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας και όλους τους αρμόδιους φορείς του να πάρουν σαφή θέση και να υπερασπιστούν όλους τους εκπαιδευτικούς που στοχοποιούνται ή διώκονται για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.
  • Τασσόμαστε στο πλευρό της συναδέλφισσάς μας, όπως και κάθε άλλου συναδέλφου που ενδεχομένως βρεθεί στη θέση της, και καλούμε το ίδιο να πράξει και η ΔΟΕ και ΟΛΜΕ με νομική και οικονομική κάλυψη.