Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του σωματείου μέλους της Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για άμεσο ορισμό συνάντησης για τη συζήτηση κι επίλυση ζωτικής σημασίας θεμάτων του χώρου των τυφλών, αρμοδιότητας της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρίας Ε. Αχτσιόγλου

Αποτέλεσμα εικόνας για εθνικη ομοσπονδια τυφλων



Αθήνα, 09/05/2019
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 807/294

Προς:
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Ε. Αχτσιόγλου

Κοιν.:
1) Πρωθυπουργό της Χώρας κο Α. Τσίπρα
2) Αρχηγούς πολιτικών κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων
3) Ε.Σ.Α.μεΑ.
4) Σωματεία-μέλη Ε.Ο.Τ.

Θέμα: Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του σωματείου μέλους της Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για άμεσο ορισμό συνάντησης για τη συζήτηση κι επίλυση ζωτικής σημασίας θεμάτων του χώρου των τυφλών αρμοδιότητας σας.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, 

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), και το σωματείο-μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.)  αιτούνται επειγόντως ορισμό συνάντησης μαζί σας, προκειμένου να συζητήσουμε  μια σειρά ζωτικής σημασίας θεμάτων του χώρου που άπτονται των αρμοδιοτήτων σας, τα οποία σας έχουμε ήδη εκθέσει σε προηγούμενες συναντήσεις μας και τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης. Συγκεκριμένα ζητάμε: 

1) Άμεση πρωτοβουλία για νομοθέτηση των πορισμάτων της επιτροπής της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του Ν.4387/2016.

2) Τη νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση των τυφλών με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω από τη μείωση των συντάξεων λόγω προσωπικής διαφοράς, η οποία προκύπτει εξαιτίας του επανυπολογισμού των συντάξεων σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016, όπως είχατε δεσμευτεί να πράξετε κατά τις συναντήσεις μας στις 30/05/2017 και στις 21/02/2018, κατά την οποία δηλώσατε ότι θα προχωρήσετε άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση μετά τις 20 Αυγούστου, κατά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Εξάλλου, προς τούτο δεσμεύτηκε απέναντι στους φορείς μας και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κύριος Α. Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχαμε στις 8 Μαΐου του 2017.

3) Την άμεση επαναφορά των συντάξεων των τυφλών συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.λπ.) στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την ισχύ του Ν.4111/2013, γιατί όπως γνωρίζετε με τον ως άνω νόμο έγινε περικοπή των συντάξεων μόνο στους τυφλούς συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, ενώ ορθώς εξαιρέθηκαν από τις περικοπές οι τυφλοί του Δημοσίου, καθώς και οι παραπληγικοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με αναπηρία 80% και άνω.

4) Την τροποποίηση, για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας, της παραγράφου 5 του άρθρου 96 του Ν. 4387/2016, ώστε να χορηγείται από το ΕΤΕΑΕΠ επίδομα απολύτου αναπηρίας και στους νέους συνταξιούχους μετά την 13η Μαΐου 2016, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, την επαναφορά των επικουρικών συντάξεων των τυφλών συνταξιούχων  του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα προ των περικοπών επίπεδα, δεδομένης και της μη ύπαρξης ελλείμματος στο ΕΤΕΑΕΠ, καθώς και ην άμεση εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης για την επαναφορά της χορήγησης επικουρικής σύνταξης στους τυφλούς συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει περικοπεί σε ποσοστό 100%. 

5) Την εξεύρεση θέσεων εργασίας για τυφλούς τηλεφωνητές και δικηγόρους, τη δρομολόγηση της διαδικασίας Ειδικής Προκήρυξης σύμφωνα με τον Ν.2643/98 (768/09-10-2017).

6) Την επαναφορά των μισθών των ελάχιστων  τυφλών εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2009. Άλλως επικουρικά προτείνουμε την επαναφορά μέρους του απολεσθέντος εισοδήματος  των συναδέλφων σε ποσοστό 50%.

Η θετική στάση της κυβέρνησης μας δημιούργησε την αισιόδοξη αίσθηση θετικών εξελίξεων. Ωστόσο, φαίνεται να διαψεύδονται ακόμη μια φορά οι προσδοκίες μας, καθώς δεν υπήρξε καμιά απάντηση ή επικοινωνία μαζί σας και καμία κινητικότητα στα αιτήματά μας. 

Τα Διοικητικά Συμβούλια, τόσο της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών όσο και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, εξετάζοντας με νηφαλιότητα την όλη κατάσταση και υπό το βάρος της αδήριτης ανάγκης επίλυσης των ανωτέρω ζητημάτων, αλλά και τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των ενδιαφερόμενων συναδέλφων μας, αποφάσισαν μια σειρά από πιέσεις καταρχήν και αγωνιστικές κινητοποιήσεις στη συνέχεια. Η πρώτη από αυτές τις πρωτοβουλίες αφορά την παράσταση διαμαρτυρίας των δύο Διοικητικών Συμβουλίων στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και  Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 και ώρα 11:00π.μ., με την ελπίδα ότι θα δεχτείτε την αντιπροσωπεία μας και θα υπάρξουν σαφείς τοποθετήσεις σας και πρόοδος στις επιδιώξεις μας. Σε διαφορετική περίπτωση σας δηλώνουμε ότι  είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε άμεσα σε μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση για την επιδίωξη επίλυσης των ανωτέρω ζητημάτων.

Με εκτίμηση

Για το Γενικό Συμβούλιο της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας
Παρασκευή Τσαβαλιά

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ. 

Ο Πρόεδρος
Ηλίας Μαργιόλας

Ο Γενικός Γραμματέας
Νικόλαος Γιαλλούρης