Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Συνέντευξη Τύπου ΕΟΤ, ΠΣΤ: Στο «σφυρί» ακίνητο για στέγαση απόρων τυφλών γυναικών

Ανακοίνωση 06.07.2018
Δευτέρα 9 Ιουλίου 12 το μεσημέρι, έξω από τη Λασκαρίδειο Στέγη
Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει και καλεί στη συνέντευξη Τύπου στην διοργανώνουν η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ. )και το σωματείο-μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.), τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018 και ώρα 12 το μεσημέρι έξω από τη Λασκαρίδειο Στέγη, επί της Βασιλέως Αλεξάνδρου 14 στο Μαρούσι, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν με την δημοσιοποίηση το έγκλημα που πρόκειται να διαπραχθεί στις 18 Ιουλίου 2018 κατά των τυφλών της Χώρας.
"Δυστυχώς οι φόβοι για την επώδυνη απώλεια πολύτιμης περιουσίας για τους τυφλούς επαληθεύονται. Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, παρακολουθώντας από κοντά τη λειτουργία του Ιδρύματος της «Λασκαριδείου Στέγης» που στεγάζεται επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου 14 στο Μαρούσι από το 1938, και διαπιστώνοντας ότι η Διοίκηση του Συλλόγου Φίλων των Τυφλών ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ στον οποίο ανήκει το ακίνητο καθώς και όλη η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία που δόθηκε με σκοπό την περίθαλψη άπορων τυφλών γυναικών, δεν είχε την ειλικρινή πρόθεση να συνεχίσει το έργο του Ιδρύματος, προσπαθήσαμε με κάθε πρόσφορο τρόπο να παρέμβουμε υπέρ των τροφίμων του.
Ωστόσο, κάθε πρόταση συνεργασίας με τον πιο πάνω Σύλλογο αποκρούστηκε σθεναρά, ενώ παράλληλα δεν μπόρεσε ούτε η Πολιτεία να δώσει καμιά θετική λύση στα οικονομικά –και όχι μόνο– αδιέξοδα που παρουσιάστηκαν. Έτσι λάθρα το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων των Τυφλών ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ έκλεισε προ 5ετίας αιφνιδιαστικά το Ίδρυμα, αποκλείοντας τις τροφίμους του και δήλωσε αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας του, αρνούμενο και πάλι οποιαδήποτε επαφή με τους φορείς μας.
Πέραν του ότι έκλεισε μία μοναδική στο είδος της μονάδα για την περίθαλψη/προστασία τυφλών γυναικών, αντιμετωπίζουμε το φθηνό ξεπούλημα ενός αναντικατάστατου ακινήτου εντός του αστικού ιστού της Αττικής και δη στο κέντρο του Αμαρουσίου (σημειώνουμε ότι πέραν του κτίσματος συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ. το οικόπεδο είναι συνολικής έκτασης 3 σχεδόν στρεμμάτων). Επισημαίνουμε ότι ο πλειστηριασμός του ως άνω ιστορικού κτιρίου γίνεται για την ικανοποίηση δικαστικής απόφασης που επιδικάζει οφειλόμενο ποσό 26.000 ευρώ στην εργαζόμενη Κυριακούλα Οικονόμου του Μηλιού και της Όλγας, ενώ το Σωματείο κατέχει πληθώρα ακινήτων πολύ μικρότερης αξίας, ο πλειστηριασμός των οποίων δεν θα έπληττε τη λειτουργία του ιδρύματος, ενώ θα ικανοποιούσε επαρκέστατα την επισπεύδουσα.
Σε αυτόν τον προνομιακό χώρο ονειρευτήκαμε να στεγαστούν σημαντικές υπηρεσίες για τους τυφλούς, ιδίως για την τρίτη ηλικία, στους κόλπους λειτουργίας του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) και με την παρέμβαση φυσικά του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τον πλειστηριασμό τού ακινήτου αυτού, ο οποίος θα γίνει ηλεκτρονικά, σύμφωνα με το άρθρο 959 Α του Κ.Πολ.Δ. με επιμέλεια της πιστοποιημένης για τον σκοπό αυτό και αρμοδίας ως εκ του τόπου κατασχέσεως, Συμβολαιογράφου Αθηνών Δέσποινας Κ. Σακκά, κατοίκου Αθηνών, οδός Σταδίου αρ. 39, τηλ. 210.3252776, στις 18 Ιουλίου 2018, ημέρα Τετάρτη και από ώρας 10:00 έως 14:00, μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμού.
Εκτός απ' την έντονη και δημόσια διαμαρτυρία μας, δεν διαθέτουμε άλλα μέσα να σταματήσουμε το κακό, παρά μόνο εάν το Υπουργείο παρέμβει την τελευταία στιγμή με κάποια λύση. Είναι δε τραγικό ότι το ξεπούλημα αυτής της περιουσίας, που πρέπει να παραμείνει στους τυφλούς, γίνεται για μια απαίτηση 26.000 ευρώ. Ευλόγως λοιπόν και η κοινότητα των τυφλών υποψιάζεται ενδεχόμενη δολιότητα όλων των πρωταγωνιστών αυτής της τελικής, ως φαίνεται, πράξης.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον Πρόεδρο της Ε.Ο.Τ. κο Νικόλαο Γιαλλούρη στο κινητό 6972770869 ή στη Γενική Γραμματέα της Ε.Ο.Τ. κα Βιβή Τσαβαλιά στο κινητό 6972838286.
Ταυτόχρονα όμως πρέπει να σημαίνει αι την άσκηση του εκπαιδευτικού έργου από τους εκπαιδευτικούς στις δομές αυτές επίσης με συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας έτσι ώστε συνολικά το αγαθό της εκπαίδευσης για τους μαθητές με αναπηρία εκτός από δικαιωματικό να είναι και ποιοτικό".
Πηγή: Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία