Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Λαμίας: ΚΑΛΕΣΜΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ & ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ


ΚΑΛΕΣΜΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
& ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ


Την προσεχή σχολική χρονιά 2018-2019,με βάση το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία  των Συλλόγων Γονέων θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα οι εκλογές σε όλους τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων.
Η μαζική συμμετοχή των γονιών στις εκλογικές διαδικασίες, δεν είναι «μια από τα ίδια», δεν είναι μια υποχρέωση που αν θα βρούμε χρόνο θα βγάλουμε σε πέρας.
Από τη δική μας συμμετοχή, από τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουμε τα νέα ΔΣ σε Συλλόγους Γονέων σε κάθε σχολείο, στις Ενώσεις, κρίνονται πάρα πολλά.
Πρώτα απ’ όλα κρίνεται τι «όπλο» θα έχουμε εμείς οι γονείς στα χέρια μας για να διεκδικήσουμε όλα αυτά που χρειάζονται τα παιδιά μας.
Και είναι αλήθεια ότι χρειάζονται πολλά.
Η  σχολική χρονιάς που μόλις τελείωσε,  ανέδειξε τα οξυμμένα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην εκπαίδευση αλλά και το πού στόχευαν οι αλλαγές της κυβέρνησης, αφού κι αυτές παρόλα τα λόγια τα παχιά, ουσιαστικά κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Το όπλο που έχουμε στα χέρια μας, ο Σύλλογος, η Ένωση Γονέων πρέπει να το αξιοποιήσουμε σωστά. Κανείς δεν φοβάται Συλλόγους Γονέων που αποδέχονται τη μιζέρια της κατάστασης, δεν διεκδικούν και καλύπτουν αυτοί τις ευθύνες που έχει η πολιτεία.
Αντίθετα, οι κυβερνήσεις έχουν κάθε λόγο να φοβούνται Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων που διεκδικούν:
  • να είναι η παιδεία αποκλειστικά δημόσια, πραγματικά δωρεάν, για να μη βάζει ο γονιός συνέχεια το χέρι στην τσέπη για την παιδεία του παιδιού του.
  • ένα ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς ταξικούς ή άλλους φραγμούς. Που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με αγάπη για τη γνώση, και όλους τους ανθρώπους. Που θα καλλιεργεί την κριτική σκέψη, θα ερευνά και θα αναπτύσσει τα ταλέντα τους, θα κεντρίζει το ενδιαφέρον και την φαντασία τους.
  • σύγχρονες κτιριακές υποδομές των σχολείων.
  • να υπάρχουν σχολικές μεταφορές, καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, κοινωνικοί λειτουργοί,ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, - και σχολικοί φύλακες κ.α.
  • να είναι ποιοτικό το μάθημα, μέχρι 20 μαθητές ανά τάξη-15 για το Νηπιαγωγείο και την Α-Β Δημοτικού.
  • τα δικαιώματα στην εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες.
  • τα δικαιώματα των παιδιών μας στην ολοκληρωμένη δημόσια υγειονομική κάλυψη, τον ελεύθερο χρόνο, διεκδικώντας από το κράτος και τους δήμους.

Θέλουμε Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων που:
  • Βγάζουν  «κόκκινη κάρτα» στο ρατσισμό και στο φασισμό, στο μίσος που θέλουν να ποτίσουν τα παιδιά μας.
  • Δείχνουν «κόκκινη κάρτα» στην επιθετική συμπεριφορά και στο «νταηλίκι», στην υποτίμηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στα πρότυπα της ισοπέδωσης της προσωπικότητας.
  • Ανοίγουν τη συζήτηση και κλείνουν το δρόμο στα ναρκωτικά και τις άλλες εξαρτήσεις.

Θέλουμε Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων που παλεύουν για να γίνουν τα σχολεία εστίες μαθητικής δημιουργίας για να μπορούν τα παιδιά μας να εκφράζονται, να δημιουργούν, να αθλούνται.

Το όπλο που έχουμε πρέπει να σημαδέψει στον σωστό στόχο, στον πραγματικό αντίπαλο. Να αλλάξει όλα αυτά που κάνουν «τον βίο αβίωτο» σε μας και τα παιδιά μας.
Σήμερα τα παιδιά μας στο σχολείο, εκπαιδεύονται να έχουν επιμέρους δεξιότητες, αποσπασματικές γνώσεις, να διαχειρίζονται πληροφορίες. Διαλύεται ο τρόπος σκέψης τους. Από τις μικρές τάξεις είτε «μπαίνουν στα βαθιά» καλούμενα να ανταπεξέλθουν σε έννοιες που δεν έχουν προετοιμαστεί για να τις αφομοιώσουν, είτε γίνεται ακριβώς το αντίθετο, υπεραπλουστεύονται οι γνώσεις και καταλήγουν ανούσιες. Μαθαίνουν να λατρεύουν την εικόνα και να απεχθάνονται το βιβλίο. Δεν μαθαίνουν ότι ο κόσμος, η φύση και η κοινωνία έχει συγκεκριμένους, αυστηρά και αντικειμενικά καθορισμένους νόμους, αλλά ότι όλα λίγο πολύ γίνονται στην τύχη, ή στο περίπου…
Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα δεν δουλεύει για όλους, ορθώνει φραγμούς.
Η ιδιωτική εκπαίδευση  και η παραπαιδεία κυριαρχούν. Πολλά κρίνονται από την τσέπη του γονιού. Όλοι εμείς, οι μισθωτοί, οι μικροί επαγγελματίες και αγρότες, οι άνεργοι, δηλαδή αυτοί  που με δυσκολία τα βγάζουμε πέρα, πληρώνουμε τη μόρφωση των παιδιών μας πολύ ακριβά. Από τα φροντιστήρια, ως τη «λίστα» της νέας σχολικής χρονιάς. Από τα αθλήματα και την καλλιτεχνική παιδεία, ως και την καθαρίστρια ή την τραπεζοκόμο στο σχολείο, κάθε τρεις και λίγο μας ζητάνε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη.

Τα δημόσια σχολεία είναι απαξιωμένα. Σε πολλές περιπτώσεις τα κτήρια είναι απαράδεκτα, επικίνδυνα για τα παιδιά μας, κακοσυντηρημένα.  Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές σε εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι δαπάνες για την  παιδεία μειώνονται συνεχώς. Δεν υπάρχει επαρκής καθαριότητα, φύλαξη. Οι εκπαιδευτικοί δεν επαρκούν, δεν υπάρχει σωστό σύστημα μετεκπαίδευσης, δεν υπάρχουν απαραίτητες ειδικότητες όπως κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι.
Σαν Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των  Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Λαμίας,  καλούμε όλους τους γονείς και κηδεμόνες να συμμετέχουν ΜΑΖΙΚΑ στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Γονέων και στις εκλογικές τους διαδικασίες, να πρωτοστατήσουν σε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα εμποδίζουν την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης και ταυτόχρονα θα ανοίγουν δρόμους για την ολοκληρωμένη μόρφωση των παιδιών μας.
Το καλοκαίρι είναι χρόνος προετοιμασίας για την νέα σχολική χρονιά. Χρόνος εργασιών και  επισκευών στα σχολεία. Δεν υπάρχει ούτε λεπτό που μπορεί να πάει χαμένο,

ΓΙΑΤΙ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΓΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ

Θα είμαστε κοντά σας για ότι χρειαστείτε.
                                                                     
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ