Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

ΣΕΕΑΠΙΝ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΦΙΛΗ



Κύριε Υπουργέ, παρότι βρίσκεστε στο τιμόνι του ευαίσθητου Υπουργείου Παιδείας εδώ και κάποιο διάστημα, μόλις πρόσφατα, συναντήσατε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας μας (ΠΟΣΕΠΕΕΑ) η οποία εκπροσωπεί το Ειδικό Επιστημονικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, που εργάζεται σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑΕ) στα Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) και στις Επιτροπές Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης των Σχολείων με Τμήματα Ένταξης (ΕΔΕΑΥ).
Ευελπιστώ να καταλάβατε ότι είμαστε οι άνθρωποι με την επιστημονική κατάρτιση, τις ικανότητες, και την ευαισθησία, οι οποίοι στηρίζουμε το κομμάτι της ειδικής αγωγής που καλύπτει την διάγνωση και υποστήριξη των ειδικών (ιατρικών, λογοθεραπευτικων, κινητικών, ψυχο-κοινωνικών) αναγκών των παιδιών και των οικογενειών με αναπηρία, δίπλα στους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής που αναλαμβάνουν την βασική τους εκπαίδευση.
Αφού ακούσαμε τα όσα είπατε για την σημασία της Ειδικής Αγωγής- πράγματα καθόλου πρωτόγνωρα για εμάς δυστυχώς, μιας και τα ακούμε χρόνια τώρα απο κάθε πολιτική ηγεσία, αναφέρατε την πρόθεση σας να πραγματοποιήσετε προσλήψεις αξιοποιώντας άλλα Υπουργεία- αναφερόμενος ουσιαστικά στο Υπουργείο Εργασίας μέσω της χρήσης Κοινωφελών Προγραμμάτων Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας του ΟΑΕΔ. Ήδη στο παρελθόν προσπαθήσατε να επιχειρήσετε το ίδιο με τον κλάδο των Νηπιαγωγών, αλλά η αντίσταση της ΔΟΕ σταμάτησε τον εξευτελισμό, την ηθική και οικονομική απαξίωση που κάτι τέτοιο θα έφερνε στα μέλη της. Ανοίξατε κατόπιν σταδιακά τις πόρτες για να μπουν στα σχολεία κοινωνικοί επιστήμονες, οι οποίοι προσελήφθησαν απο τον ΟΕΑΔ, με μόνο κριτήριο τον χρόνο ανεργίας και όχι τα ακαδημαϊκά προσόντα, χωρίς καμία εκπαίδευση ή εποπτεία για τον χώρο και με κατάπτυστη σχέση εργασίας και συμβολικό μισθό 429 εως 489 ευρώ. Σκοπεύετε τώρα να γενικεύσετε αύτη την τακτική, προσλαμβάνοντας όλους εμάς που υπηρετούμε χρόνια το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας, με τον ίδιο τρόπο.
Κύριε Φίλη, σας γνωστοποιούμε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, είμαστε χρόνια αναπληρωτές και έχουμε ήδη αρκετή εμπειρία για να χρειαζόμαστε εργασία μέσω δήθεν προγραμμάτων για την απόκτησή της.
Σας γνωστοποιούμε ότι δεν σπουδάσαμε χρόνια και δεν δουλέψαμε χρόνια σε Ειδικά Σχολεία, ταξιδεύοντας ανά τη χώρα, βιώνοντας ετησίως ανασφάλεια για το αν θα επαναπροσληφθουμε και σε ποιο μέρος, για να καταλήξουμε να παίρνουμε μισθούς πείνας που όχι μόνο μας καταστρέφουν οικονομικά αλλά απαξιώνουν πλήρως την ύπαρξή μας στα σχολεία, δημιουργώντας υπαλλήλους διαφορετικών ταχυτήτων. Με ποια λογική στο ίδιο Ειδικό Σχολείο, ο μόνιμος εκπαιδευτικός ή ο μόνιμος ψυχολόγος θα παίρνει έναν μισθό, ενώ την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής με την ίδια ακριβώς ειδικότητα θα παίρνει λιγότερα απο τα μισά; Είναι ο μόνιμος εργαζόμενος, πιο επιστήμονας απο τον αναπληρωτή; Είναι ο ένας εργαζόμενος στο ίδιο σχολείο, ανώτερος απο τον άλλο εργαζόμενο με τις ίδιες σπουδές;  Με την πρόταση σας αύτη, το επαγγελματικό και επιστημονικό μας κύρος πλήττεται ανεπανόρθωτα, εφόσον δεν θα είμαστε μισθολογικά ισότιμοι με τους συναδέλφους μας και με όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.
Προχωρώντας σε προσλήψεις ειδικών με διαφορετικές σχέσεις εργασίας θα καταστρέψετε την Ειδική Αγωγή, τον χώρο που χρήζει την μεγαλύτερη σταθερότητα προσωπικού σε όλη την εκπαίδευση. Οι χρόνια εργαζόμενοι στον χώρο δεν θα μπορούμε να δουλέψουμε, εφόσον δεν θα πληρούμε το κριτήριο ανεργίας του ΟΑΕΔ, κάτι που αφήνει εκτός εργασίας εκατοντάδες ειδικούς και ταράζει κάθε σταθερότητα στις ειδικές δομές, με τον ερχομό νέων ατόμων που θα προσληφθούν μόνο με βάση το διάστημα ανεργίας τους και όχι την κατάρτιση και την εξειδίκευσή τους.
Το Υπουργείο Παιδείας και μόνο αυτό, οφείλει να είναι υπεύθυνο για τη στελέχωση, την επιμόρφωση και την εποπτεία των εργαζομένων στην Εκπαίδευση. Οφείλετε να αναδεικνύετε και να υποστηρίζετε το έργο μας, ώστε να μπορούμε και εμείς να στηρίζουμε τον ευαίσθητο πληθυσμό με τον οποίο δουλεύουμε. Η μεταφορά της ευθύνης μας στο Υπουργείο Εργασίας και στα συμβολικής, σχεδόν εθελοντικής εργασίας προγράμματα του ΟΑΕΔ, δηλώνει δυστυχώς την προχειρότητα με την οποία διαχειρίζεστε την Ειδική Αγωγή, τους πυλώνες που την στηρίζουν και τα παιδιά- αποδέκτες των υπηρεσιών μας.
Σαν Σύλλογος Ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής, σας καλούμε άμεσα να ανακαλέσετε την πρότασή σας και να μεριμνήσετε ως οφείλετε για την πρόσληψη των ειδικοτήτων μας αυστηρά και μόνο μέσω του Υπουργείου Παιδείας στο οποίο ανήκουμε. Οτιδήποτε άλλο, σημαίνει καταστροφή των εργαζομένων και καταστροφή της Ειδικής Αγωγής, που ήδη χρόνια κρέμεται απο τρεμάμενες κλωστές και υποφέρει απο αλλεπάλληλα χτυπήματα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, θα ασκήσουμε κάθε προβλεπόμενο μέσο ώστε να διαφυλάξουμε αφενός το επιστημονικό μας υπόβαθρο και να αντισταθούμε στην οικονομική εξαθλίωση στην οποία, ελαφρά τη καρδία μας παραπέμπετε.  Επιπλέον, καλούμε τους αδελφούς συλλόγους και τα σωματεία της Εκπαίδευσης να δείξουν την συμπαράστασή τους σε αυτή την επικείμενη αδικία και να προφυλάξουν την εκπαίδευση απο την επερχόμενη γενίκευση της ηθικής  και μισθολογικής απαξίωσης  που θα ακολουθήσει, αν αυτές οι πολιτικές δεν σταματήσουν εδώ.
Εάν βεβαίως ως Υπουργός επιμείνετε στις προτάσεις σας αντιπροτείνουμε στα πλαίσια της ισότητας, να εργαστείτε και ο ίδιος με κοινωφελές πρόγραμμα για να αποκτήσετε την απαιτούμενη εργασιακή εμπειρία, στο Υπουργείο που αναλάβατε, μιας και δυστυχώς οι αλλεπάλληλοι επικίνδυνοι για τον χώρο μας, χειρισμοί δηλώνουν το λιγότερο, την απειρία σας.

Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος                                    Η Γραμματέας


Μαρία Αγάθου                                  Αννέτα Καββάδα