Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΕΠ ΚΑΙ ΕΒΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Πανεπιστημίου 59, 7ος όρ., Τ.Κ. 105 64, Αθήνα,  tel: 6987227384


Αθήνα, 22-3-2016
Αρ. Πρωτ.: 12

Προς:
Επιτροπή Υπηρεσιακών Μεταβολών
Υπόψη: κας Ψαρράκη

Κοινοποίηση:
Δ/ντρια  Ειδικής Αγωγής
κα Θ. Αστέρη


ΘΕΜΑ: «ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΕΠ ΚΑΙ ΕΒΠ»

Θα πρέπει να επισημανθεί εξ αρχής, ότι οι αποσπάσεις του ΕΕΠ και του ΕΒΠ, γίνονται απ΄ ευθείας στο οργανικό ή λειτουργικό κενό, στις ΣΜΕΑΕ ή τα ΚΕΔΔΥ.
Οι αποσπάσεις αποτελούν αναφαίρετο  δικαίωμα των εργαζομένων, λαμβάνοντας  υπόψη τους λόγους του προσωπικού , σε συνδυασμό με τις ανάγκες της υπηρεσίας.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στις ΣΜΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ σήμερα, υπάρχουν περίπου 495 οργανικά κενά για όλους τους κλάδους,  τα οποία , λόγω του ότι δεν γίνονται μόνιμοι διορισμοί, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να καλυφθούν.
Στα οργανικά κενά θα πρέπει να υπολογιστούν και τα λειτουργικά κενά που υπάρχουν και υπολογίζονται για όλες τις δομές της ειδικής εκπαίδευσης περίπου στα 1700.
Έχοντας τον σημαντικό αυτόν αριθμό αναγκών για ΕΕΠ και ΕΒΠ και συγκρίνοντάς τες με τις περίπου 130 αιτήσεις αποσπάσεων κάθε χρόνο, διαπιστώνουμε ότι το θέμα των αποσπάσεων φαίνεται ως πολύ μικρό.
Παρόλα αυτά, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι αποσπάσεις του ΕΕΠ και ΕΒΠ, καλύπτουν πάντοτε πραγματικές ανάγκες των ΣΜΕΑΕ και των ΚΕΔΔΥ και δεν είναι τίποτε περισσότερο από την μετακίνηση των κενών.
Αναγνωρίζοντας την διάθεση της δ/νσης ειδικής αγωγής για εναρμόνιση της διαδικασίας των αποσπάσεων με αυτές των άλλων εκπαιδευτικών, συμφωνούμε με την μοριοδότηση που προτείνεται από την δ/νση με τις εξής επισημάνσεις.
1-      Για την συνυπηρέτηση (10 μονάδες)
Επειδή οι ΣΜΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ καλύπτουν συνήθως επίπεδο νομού, οι μονάδες συνυπηρέτησης να λαμβάνονται για όλο το ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ, όπου ο/η  σύζυγος υπηρετεί οργανικά . ( ισχύει το αντίστοιχο για όλους τους εκπαιδευτικούς. Χρησιμοποιείται το ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ, για το γεγονός ότι τα ΠΥΣΕΕΠ, Συμβούλια του ΕΕΠ, ΕΒΠ, καλύπτουν επίπεδο περιφέρειας).

2-      Για την Εντοπιότητα (4 μονάδες)
Η εντοπιότητα ισχύει για όλη την Δ/νση ( όπως και σε όλους τους εκπαιδευτικούς)
                       
Στην απόφαση των αποσπάσεων θα πρέπει να περιγράφεται με σαφήνεια ο τρόπος και ο τόπος της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων, καθώς και πόσες επιλογές προτίμησης θα έχουν.
Βεβαίως η μοριοδότηση έχει νόημα και αξία στην πιθανή σύγκριση μεταξύ των υποψηφίων, ώστε να ξεπεραστεί κάθε υποψία αδικίας.
Δεν θα πρέπει όμως η υπηρεσία να μην εξετάζει με μεγάλη σοβαρότητα τους επικαλούμενους λόγους  της απόσπασης των μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ, και να υποστηρίζει την ικανοποίησή τους, λαμβάνοντας πάντα ως γνώμονα, το συμφέρον των εργαζομένων και το συμφέρον της υπηρεσίας.
Το γεγονός ότι δεν έχουν συσταθεί οργανικές θέσεις σε όλες τις ΣΜΕΑΕ και σε όλα τα ΚΕΔΔΥ, οδηγεί στην αντίληψη ότι έχουμε δομές δύο ταχυτήτων.
Αυτές που διαθέτουν έστω και περιορισμένο αριθμό μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ και αυτές που δεν έτυχαν να διαθέτουν κανένα προσωπικό.

Η αναφορά σ΄ αυτή την στρέβλωση έχει να κάνει με την στήριξη περισσότερων ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ, μέσα από την διαδικασία των αποσπάσεων.