Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΜΕ ΤΟΝ Δ/ΝΤΗ ΕΑ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

8 Μαίου 2014

               Πραγματοποιήθηκε σήμερα 8 Μάη συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ (Στ. Καρπενησιώτης, Δ. Αρβανίτης) με τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ, κ. Κ. Λολίτσα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αιρετός ΚΥΣΕΕΠ Δ. Παπαευθυμίου.
               Η συνάντηση στόχο είχε  την δια ζώσης παρουσίαση των ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί στην διαδικασία της Διαβούλευσης που έληξε στις 6 Μάη. Επίσης έχουν αποσταλλεί με σχετικό έγγραφο στον Υπουργό και τον Υφυπουργό ΥΠΑΙΘ αλλά και σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.
               Κατατέθηκε η άποψη μας ότι το σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε αιφνιδιαστικά μέσα στην Μ.Εβδομάδα και με περιορισμένο τελικά χρόνο διαβούλευσης, αποτελεί μια πρόχειρη προσπάθεια «ορθολογικοποίησης» και υπάρχει κίνδυνος να διαφύγουν αβλεψίες αν δεν γίνει επεξεργασία με ενδιαφερόμενους και εξειδικευμένους φορείς.
               Ιδιαίτερα παρουσιάσθηκαν αναλυτικά όλες οι ΚΑΤ ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της Ομοσπονδίας μας για την βελτίωση των προβλέψεων του σχεδίου νόμου για την ΕΑΕ.
               Τονίσθηκε ιδιαίτερα το πρόβλημα που δημιουργείται με τον περιορισμό της διεπιστημονικότητας στη λειτουργία των διαγνωστικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών  (ΚΕΔΔΥ, ΕΔΕΑΥ γενικής και ΣΜΕΑΕ) με την μη συμπερίληψη όλων των απαραίτητων κατά τη γνώμη μας ειδικοτήτων (ΠΕ28, ΠΕ29, ΠΕ31, ΠΕ25).
               Παρ όλο που ο Δ/ντής ΕΑ αιτιολόγησε την σκοπιμότητα της σχετικής πρόβλεψης με το στόχο της ευελιξίας και της επίλυσης προβλημάτων νομιμοποίησης των γνωματεύσεων, παραδέχθηκε ότι δημιουργείται ουσιαστικό πρόβλημα στην διεπιστημονική λειτουργία των υπηρεσιών και υποσχέθηκε την επανεξέταση της ρύθμισης, ώστε να είναι δυνατή η πλήρης και ουσιαστική αξιολόγηση και υποστήριξη των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών με αναπηρία η/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
               Επίσης δέχθηκε ότι πρέπει να αλλάξει η πρόβλεψη για 5ετή προυπηρεσία σε ΣΜΕΑΕ σε 3ετή, προκειμένου για την κατάληψη θέσεων ευθύνης, όπως ισχύει για όλους τους εκπαιδευτικούς και να προτείνει την μείωση του χρόνου παραμονής στην οργανική θέση ώστε να υπάρχει δυνατότητα υπηρεσιακής μεταβολής σε 2 χρόνια. Η ρύθμιση αυτή αν ψηφισθεί θα ισχύσει από την επόμενη περίοδο.
               Έγινε συζήτηση επίσης για τα ακαδημαικά κριτήρια για διορισμούς ΕΕΠ ώστε να προβλέπονται και διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι ειδικότητας συναφείς προς την ΕΑΕ. Φαίνεται ότι αυτό θα ισχύσει αφού άλλωστε προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί και επιτροπή εξέτασης της συνάφειας στο ΙΕΠ με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της Ομοσπονδίας μας.
               Συζητήθηκαν γενικά όλες οι προτάσεις μας και φαίνεται ότι υπήρξε διάθεση για επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από την πρόχειρη όπως φαίνεται σε αρκετά σημεία σύνταξη του σχεδίου νόμου. Αποδεικνύεται ότι η συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων θα βοηθούσε στην ουσιαστικότερη διατύπωση και οργάνωση των ρυθμίσεων του νόμου για την ΕΑΕ.
               Συζητήθηκε επίσης το θέμα της οργάνωσης από το ΙΕΠ των επιμορφωτικών σεμιναρίων για τις ΕΔΕΑΥ, και τονίσθηκε η γενική αίσθηση των συναδέλφων ότι αυτά, πέρα από τα προβλήματα διαφάνειας της προκήρυξης, παρουσιάζουν και σοβαρά προβλήματα οργάνωσης και περιεχομένου. Τείνουν δε να δημιουργήσουν την αίσθηση, που διέπει και το σχέδιο νόμου, ότι κάποιες ειδικότητες ΕΕΠ δεν είναι εντελώς απαραίτητες και χρησιμοποιούνται μόνο κατά το δοκούν.
               Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ θεωρεί ότι οι επιμορφώσεις πρέπει να αφορούν ισότιμα όλες τις ειδικότητες και να καλύπτουν πραγματικές ανάγκες επιμόρφωσης και όχι ανάγκες απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων χωρίς την ανάλογη χρησιμότητα.
               Όσον αφορά το θέμα των μεταθέσεων πληροφορηθήκαμε ότι  η εγκύκλιος είναι σχεδόν έτοιμη, αλλά οι μεταθέσεις θα καθυστερήσουν αφού ο πίνακας των οργανικών κενών πρέπει πρώτα να ενημερωθεί με τις συνταξιοδοτήσεις που θα οριστικοποιηθούν στο τέλος Μαίου. Ελπίζουμε να τρέξουν μετά από αυτό γρήγορα οι διαδικασίες.

               Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην διαδικασία επεξεργασίας του σχεδίου νόμου μέσα στις γιορτές και καλεί τους περιφερειακούς συλλόγους και τους συναδέλφους σε όλη τη χώρα να είναι σε ετοιμότητα και να συμμετέχουν, δημιουργικά και έγκαιρα, στην διαμόρφωση των θέσεων μας αλλά και στην προσπάθεια για την τελική συμπερίληψη τους στις ρυθμίσεις του νόμου για την ΕΑΕ. Ο οποίος φυσιολογικά, αν δεν υπάρξει άμεσα κάποιος νέος αιφνιδιασμός, θα κατατεθεί για συζήτηση στη Βουλή, μετά  τις εκλογές.