Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Επίσκεψη και συνεργασίες της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. στα Ιωάννινα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ


Σε συνέχεια του Διοικητικού Συμβούλιου της 19ης Μαίου που έγινε στη Λάρισα, κλιμάκιο του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Στ. Καρπενησιώτη, τον Γ. Γραμματέα Δ. Αρβανίτη και το αναπληρωματικό μέλος Μ. Αγάθου, μετέβη στα Ιωάννινα, όπου φιλοξενήθηκε από τον ΣΕΕΠΕΑ Ηπείρου και τους συναδέλφους.
Την επόμενη ημέρα είχε σημαντικές επισκέψεις, συναντήσεις και συνεργασίες με συναδέλφους και υπηρεσιακούς παράγοντες καθώς και δημόσια παρέμβαση σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.
Αρχικά η αντιπροσωπεία της Π.ΟΣ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. έγινε δεκτή από την περιφερειακή διευθύντρια κα Χουλιάρα, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την λειτουργία των δομών και υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου. Η συνάντηση διεξήχθη σε πνεύμα συνεργασίας και με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών προς τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Κατόπιν έγινε με την παρουσία και της Προέδρου του ΣΕΕΠΕΑ Ηπείρου Χ. Μπίκα και του Αντιπροέδρου της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. Γ. Στεργιούλη, συνάντηση ενημέρωσης και συνεργασίας με τον Σχολικό Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής Μ. Ευσταθίου, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Π.Ε.Σ.Ε.Α. Συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και ανταλλάχθηκαν απόψεις για την κατάσταση της ΕΑΕ, εν όψει και της προγραμματιζόμενης από την κυβέρνηση κατάθεσης σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων. Είναι άλλωστε απόφαση του νέου Δ.Σ. της ομοσπονδίας η γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με κάθε φορέα και πρόσωπο που δραστηριοποιείται στο χώρο και πιστεύουμε ότι αυτό μακροπρόθεσμα θα αποβεί υπέρ των θεσεών μας.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία, μετά από σχετικές ενέργειες του Γ. Στεργιούλη, φιλοξενήθηκε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΗΠΕΙΡΟΣ TV1, όπου εξέθεσε τις απόψεις της ομοσπονδίας και των εργαζομένων μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ για την ζοφερή κατάσταση στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα την ΕΑΕ. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ψήφιση από την κυβέρνηση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τις ΕΔΕΑΥ, τα υπάρχοντα λειτουργικά κενά στα σχολεία της ΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ σε ολόκληρη την επικράτεια, την προβλεπόμενη περαιτέρω μείωση του αριθμού των αναπληρωτών και την αντικατάσταση με εργαζόμενους στα προγράμματα ΕΣΠΑ και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους μαθητές και την κοινωνία της εκπαίδευσης.
Η ημέρα συνεχίσθηκε με επίσκεψη στο ΚΕΔΔΥ και το ΕΕΕΕΚ Ιωαννίνων όπου η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τους συναδέλφους ΕΕΠ και ΕΒΠ και εκπαιδευτικούς, τους ενημέρωσε για τις προσπάθειες του Δ.Σ. για παρέμβαση σε όλα τα θέματα του κλάδου και ιδιαίτερα για την ισότιμη μεταχείριση όσον αφορά την ανάληψη θέσεων ευθύνης, την επιστημονική καθοδήγηση από Συμβούλους ΕΕΠ, την Εισαγωγική και Δια Βίου Επιμόρφωση του ΕΕΠ και ΕΒΠ και  την θεσμοθέτηση αδιάβλητων και σταθερών προυποθέσεων και διαδικασιών για την πρόσληψη μόνιμων και αναπληρωτών , μέσω ΑΣΕΠ.  Ιδιαίτερα τονίσθηκε από τον Στ. Καρπενησιώτη η ανάγκη κινητοποίησης και συμμετοχής των μελών και των περιφερειακών συλλόγων στις προσπάθειες αυτές. Οι συνάδελφοι κατέθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς για την επιδεινούμενη κατάσταση στις εργασιακές συνθήκες, εν όψει της εφαρμογής και του «άρθρου 39» και έκαναν εποικοδομητικές προτάσεις που λαμβάνονται υπ όψη από το Δ.Σ.
Οι σημαντικές αυτές πρωτοβουλίες στην περιφέρεια θα συνεχισθούν όπου και όταν χρειασθεί, με στόχο την συσπείρωση των συναδέλφων γύρω από το κοινό συνδικαλιστικό μας φορέα.