Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Κατάργηση των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης(ΚΕ.Δ.Δ.Υ)


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)

Βερανζέρου 14, 5ος όρ. Τ.Κ.10432, Αθήνα,  tel: 6974714206,  e-mail: poseepea@yahoo.gr
 

Αθήνα 14/3/2012
Α.Π: 103

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


ΘΕΜΑ: « Κατάργηση των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης(ΚΕ.Δ.Δ.Υ)»


Συνάδελφοι-ισσες


Πραγματοποιήθηκε, χθές Τρίτη 13 Μαρτίου 2012,  η κινητοποίηση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α και των εργαζομένων στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ και στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε, στο Υπουργείο Παιδείας, που είχε να κάνει με το σχέδιο νόμου, στο οποίο περιλαμβάνεται η κατάργηση των ΚΕ.Δ.Δ.Υ και η διάλυση ουσιαστικά της Ειδικής Αγωγής, μέσω της  κατάργησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής.

Πλήθος συναδέλφων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Εκπαιδευτικών, συγκεντρώθηκε έξω από το γραφείο του Υπουργού κου Μπαμπινιώτη και απαίτησε επίσημη ενημέρωση, όσον αφορά στο επίμαχο  σχέδιο νόμου, αλλά και την απόσυρση της σχετικής διάταξης που αφορά στην κατάργηση των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Την ενημέρωση τελικά έκαναν, στην αρχή ο Δντής Ειδικής Αγωγής κος Αλεβίζος και ακολούθως ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κος Κουλαϊδής. Κλείστηκε δε ραντεβού και με τον Υπουργό κο Μπαμπινιώτη, ο οποίος αυτή τη στιγμή ενημερώνεται για τα θέματα των καταργήσεων.

Μάλιστα, σήμερα Τετάρτη 14 Μαρτίου, στο ραδιόφωνο του ΒΗΜΑ FM, στην ραδιοφωνική εκπομπή « Πρωινές διαδρομές», των Βασίλη Αδαμόπουλου και Σωτήρη Ξενάκη, όπου και μίλησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βούγιας Βασίλης για το ρόλο των ΚΕ.Δ.Δ.Υ και τις επιπτώσεις από την κατάργησή τους, οι δημοσιογράφοι ανέφεραν πως επικοινώνησαν με τον κο Μπαμπινιώτη, ο οποίος τους δήλωσε πως γι αυτόν το θέμα της κατάργησης των ΚΕ.Δ.Δ.Υ δεν έχει κλείσει και εξετάζονται ξανά οι παράμετροι του ζητήματος. Θα έχει δε, να πει περισσότερα σε λίγες μέρες.

Όσον αφορά στην ενημέρωση που δεχτήκαμε  από τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου αξίζει να αναφερθούν τα εξής:

Ο κος Κουλαϊδής μας δήλωσε πως:

-Η θέση του Υπουργείου είναι πως για πολλούς λόγους, οικονομικούς, λειτουργικούς, εκπαιδευτικούς, τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ πρέπει να καταργηθούν.
-Οι υπάλληλοι θα διασφαλισθούν σε κάθε περίπτωση και δεν υπάρχει περίπτωση απόλυσης τους.
-Το σχέδιο νόμου δεν μπορεί να μας το δώσει ακόμα, καθότι επεστράφη από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και γίνονται κάποιες διορθώσεις. Θα ξαναδοθεί στο Υπουργείο Δ/κής Μ/σης πιθανά την Πέμπτη 15 Μαρτίου. Θα περιληφθεί σε ενιαίο νομοσχέδιο, μαζί με τα άλλα συγχωνευτικά νομοσχέδια των άλλων Υπουργείων και θα έχει ψηφισθεί στο Κοινοβούλιο έως τις 31 Μαρτίου 2012.
-Μας ανέφερε πως αρμόδιος για πιθανές αλλαγές στο επίμαχο νομοσχέδιο είναι ο Υπουργός Παιδείας και φυσικά οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι μπορούν να μην ψηφίσουν το άρθρο που αφορά στην κατάργηση των ΚΕ.Δ.Δ.Υ.

Ο κος Αλεβίζος δήλωσε πως σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

-Τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ καταργούνται, αρχές του 2013,  μόλις τοποθετηθεί Διευθυντής στη νέα ενιαία Εκπαίδευση σε επίπεδο νομού και σχηματισθούν οι Σχολικές Ενότητες που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου( άγνωστος ο αριθμός των σχολείων που θα τις απαρτίζουν). Στο σχολείο-«συντονιστή» κάθε σχολικής ενότητας θα μεταφερθούν οι θέσεις των εκπαιδευτικών και του Ειδικού Εκπαιδευτικού προσωπικού των ΚΕ.Δ.Δ.Υ, κυρίως Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι. Οι υπόλοιπες ειδικότητες θα μεταφερθούν σε οργανικά κενά των Ειδικών Σχολείων  και στις σχολικές ενότητες αν δεν υπάρξουν κενά.
-Ο Κοινωνικός Λειτουργός και ο Ψυχολόγος της σχολικής ενότητας, συνεπικουρούμενοι από τον εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης, θα ασχολούνται με τα προβλήματα του μαθητικού πληθυσμού, μαθησιακά και άλλα και θα υποβάλλουν τον φάκελο του μαθητή για υπογραφή της γνωμάτευσης σε μια επιτροπή που θα εδρεύει στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και θα αποτελείται από τον Σχολικό Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής, από έναν Σχολικό Σύμβουλο Γενικής Αγωγής, ένα Διευθυντή Σχολείου και ένα Ψυχολόγο.
- Η επιτροπή (Κοινωνικός Λειτουργός, Ψυχολόγος, Εκπαιδευτικός) των σχολείων Ειδικής Αγωγή θα ασχολείται και με αξιολογήσεις των μαθητών των Ειδικών Σχολείων.
-Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό των Ειδικών Σχολείων θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στη σχολική ενότητα που θα ανήκουν τα Ειδικά Σχολεία.
-Για τα εκτός έδρας και τα οδοιπορικά του προσωπικού, ο Δντής Ειδικής Αγωγής δήλωσε αναρμόδιος.
-Οι αιρετοί του Ε.Ε.Π θα υπάρχουν στα ενιαία συμβούλια εκπαίδευσης που θα συσταθούν και τέλος
-Δεν θα υπάρξει πρόβλημα για το Ε.Ε.Π με την κατάργηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητά του να λειτουργεί και στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Συνάδελφοι-ισσες

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε(άξιο απορίας με ποιες διαδικασίες και με ποια μέθοδο αξιολόγησης) την κατάργηση των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Περιμένουμε όμως και την επίσημη τοποθέτηση για το θέμα από το νέο  Υπουργό Παιδείας καθηγητή κο Μπαμπινιώτη.

Μετά  έρχεται η σειρά του Ελληνικού Κοινοβουλίου  αλλά και ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας να αρθούν στο ύψος των ιστορικών στιγμών που ζούμε και να μην επιτρέψουν τη διάλυση ενός θεσμού που τόσα προσέφερε και συνεχίζει κάτω από αντίξοες συνθήκες να προσφέρει, στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς.
  

 

Για το Δ.Σ




Ο Πρόεδρος                                                                     Η Γ. Γραμματέας  








Βούγιας Βασίλης                          Κατσούλη Παναγιώτα