Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Προς ένα νέο επιτελικό κράτος


Προς ένα νέο επιτελικό κράτος

 Στα πλαίσια του σχεδίου για την αναδιοργάνωση των Δημοσίων Υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκε, χθές 7-3-2012, διυπουργική συνάντηση, όπου και παρουσιάστηκαν από διάφορους Υπουργούς και Κυβερνητικά στελέχη, τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων, στα οποία υπάρχει μείωση των οργανικών μονάδων άνω του 35%. Ανάμεσα στα νέα οργανογράμματα που παρουσιάστηκαν ήταν και το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας(βλ. Δελτίο Τύπου ΥΠΔΒΜΘ http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typou/deltia-typoy/07-03-12-metarrythmisi-tis-dioikisis-tis-ekpaideysis.html), στο οποίο, μεταξύ άλλων, «οι 116 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης τίθενται  υπό ενιαία διοίκηση, τα 363 Γραφεία Εκπαίδευσης, Γραφεία Φυσικής Αγωγής και Γραφεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τα 58 Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, τα 58 ΚΕΔΔΥ, τα 79 Κέντρα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού,  εντάσσονται και λειτουργούν ως υπηρεσίες των Διευθύνσεων  σε επίπεδο νομού». Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το Υπουργείο Παιδείας παρουσίασε μείωση των δομών του, στις κεντρικές υπηρεσίες κατά 44% και στις περιφερειακές υπηρεσίες κατά 58%.
  Όλα αυτά τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων, αποφασίστηκε να περιληφθούν σε ενιαίο σχέδιο νόμου και αφού αυτό συζητηθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατεθεί άμεσα για ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των Δομών του Κράτους και αμέσως μετά αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων, με τη βοήθεια Γάλλων στελεχών της Γαλλικής Δημόσιας Διοίκησης. Μετά θα έλθουν οι απολύσεις.
Τοιουτοτρόπως, έως τα τέλη του 2012, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, θα έχει  ολοκληρωθεί η μείωση του κράτους και θα έχει θεσμοθετηθεί το νέο Επιτελικό Κράτος, το οποίο, κατά τους διαχειριστές της εξουσίας, θα αποτελέσει και τον βασικό πυλώνα ανασυγκρότησης της καθημαγμένης κοινωνίας και του εξαθλιωμένου Ελληνικού λαού.

Λαμία 8-3-2012
Βασίλης Βούγιας