Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Ενημέρωση για τη συνάντηση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.)

(Χρήστος Βουλιώτης – Πρόεδρος )

(Σεραφείμ ( Μάκης ) Λάππας –Γεν.Γραμματέας)

Πανεπιστημίου 59, 4ος όρ., Τ.Κ. 105 64, Αθήνα,

e-mail: poseepea@yahoo.gr

ιστολόγιο: www.poseepea.blogspot.gr

 

Α.Π.:45

 Αθήνα,03.09.2023

                                                                                                    Προς:

- Περιφ. Συλλόγους

- Μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ

Θέμα: Ενημέρωση για τη συνάντηση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ  με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 μετά από πρόσκληση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού  κ.Κυριάκο Πιερρακάκη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο με τον Διευθυντή του Πολιτικού γραφείου του Υπουργού κ.Νίκο Δημάκη , τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Ιωάννη Κατσαρό,  τον Διευθυντή του γραφείου της Υφυπουργού κ.Δόμνας Μιχαιλίδου τον κ. Παρασκευά Γιαλούρη και τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής κ.Μπουσδούνη Ιωάννη.

Στην  συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ Χρήστος Βουλίωτης,  ο Γενικός Γραμματέας Σεραφείμ ( Μάκης ) Λάππας και η Αρμόδια Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων Ελένη (Λένα) Τσαγρή .

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε καλό κλίμα και μάλιστα υπήρξε θετική ανταπόκριση σε πολλά ζητήματα που θέσαμε , η συνάντηση  διήρκησε περίπου δύο (2) ώρες.

Ως προς τα θέματα που τέθηκαν και συζητήθηκαν σας ενημερώνουμε για τα εξής:

1.   Ηλεκτρονικός φάκελος αναπληρωτή

Σκοπός του Υπουργείου είναι να δημιουργηθεί  ηλεκτρονικός φάκελος αναπληρωτή όπου εκεί θα υπάρχουν όλα τα δικαιολογητικά των αναπληρωτών και δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν κάθε χρόνο τα ίδια έγγραφα  για την πρόσληψη τους. Οι διευθύνσεις θα κάνουν διασταύρωση και θα αντλούν όποια πληροφορία θέλουν μέσα από τον ηλεκτρονικό φάκελο .

2.   Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ

Η ενημέρωση που είχαμε είναι ότι θα ισχύσει , ότι έχει ανακοινώσει ο Υπουργός και ότι η πρόθεση είναι να υπάρξει ένα υβριδικό σύστημα διορισμών και προλήψεων αναπληρωτών με ιδιαίτερη έμφαση στους συναδέλφους που έχουν μεγάλη προϋπηρεσία.

3.   Συνέχιση διορισμών

Στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να συνεχιστούν οι διορισμοί και να γίνονται κάθε χρόνο .

4.   Αξιολόγηση

Στο συγκεκριμένο θέμα εκφράσαμε τις ανησυχίες μας, την αντίθεση μας και τις προτάσεις μας  σχετικά με την αξιολόγηση. Παρόλα αυτά ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι να προχωρήσει άμεσα την αξιολόγηση για να μονιμοποιηθούν όλοι οι νεοδιόριστοι.

5.    Ειδικότητες ΕΕΠ – ΕΒΠ στα γενικά σχολεία

Στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να γίνει η εισαγωγή και άλλων ειδικοτήτων στη γενική εκπαίδευση και ειδικότερα τώρα που θα ενταχθούν οι παιδικοί σταθμοί υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Παιδείας. Συμφώνησαν με τις προτάσεις  μας , ότι η πρώιμη παρέμβαση  είναι απαραίτητη και ότι οι Λογοθεραπευτές, οι Εργοθεραπεύτες, οι Φυσικοθεραπεύτες και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό  μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά σε αυτές τις ηλικίες.

6.   Επιμόρφωση όλων των κλάδων ΕΕΠ-ΕΒΠ

Έχει σχεδιαστεί να προχωρήσει μέσα στη χρονιά καθολική  επιμόρφωση όλων των κλάδων ΕΕΠ και ΕΒΠ.

7.   Αρμοδιότητες ΠΥΣΕΕΠ

Προτείναμε να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες του ΠΥΣΕΕΠ και  όλα τα θέματα που αφορούν τους συναδέλφους  ΕΕΠ-ΕΒΠ να αποφασίζονται από αυτό. Δεν υπήρξε κάποια διαφωνία και ανέφεραν ότι θα μεριμνήσουν για τις απαραίτητες αλλαγές.

8.   Συμβούλους ΕΕΠ και ΕΒΠ

Προτείναμε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι σύμβουλοι ΕΕΠ και ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα και σύμβουλοι ΕΒΠ. Δεσμεύτηκαν ότι θα προβούν σε συζητήσεις σχετικά με την αύξηση συμβούλων ΕΕΠ ωστόσο , δεν μπορούν να δεσμευτούν για το σύμβουλό ΕΒΠ καθώς είναι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και υπάρχουν νομικά κολλήματα .

9.   Προσοντολόγιο για τον κλάδο ΠΕ 21

          Προτείναμε  ότι  ως τυπικό προσόν ένταξης στους αξιολογικούς πίνακες να είναι αποκλειστικά και μόνο η κατοχή του βασικού πτυχίου τμήματος Λογοθεραπείας όπως είναι και σε όλους τους κλάδους .

 Συμφώνησαν ότι ήταν μια αστοχία των προηγούμενων προκηρύξεων  και ότι θα το συζητήσουμε πριν την έκδοση της νέας προκήρυξης έτσι ώστε να διορθωθεί .

10. Υπηρεσιακή αναβάθμιση με νομοθετική ρύθμιση των μελών ΕΒΠ από ΔΕ σε ΤΕ.

Η απάντηση της πολιτικής Ηγεσίας ήταν αρνητική καθώς υπάρχουν νομικά ζητήματα .

11.  Μισθολογικό «ξεπάγωμα» της διετίας 2016 – 17 και Επαναφορά επιδόματος ειδικής αγωγής.

          Αναφέρθηκε ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου  Παιδείας .

12.  Κτιριακές υποδομές

         Συζητήθηκε  το θέμα των κτιριακών υποδομών και προσβασιμότητας σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΑΔΑΣΥ και γενική εκπαίδευση. Ενημερωθήκαμε  ότι έχει ξεκινήσει μία συνεργασία με το Τεχνικό επιμελητήριο  για να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έλεγχοι .Τονίσαμε ότι αυτό ήδη θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί καθώς η χρονιά ξεκινάει με αβεβαιότητα για την ασφάλεια των μαθητών .

  Επιπλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι μετά από έναν ολόκληρο χρόνο και μετά από πιέσεις  ,προτάσεις και συζητήσεις η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει άμεσα τα παρακάτω :

·         Η ίδρυση των νέων οργανικών στα ΣΜΕΑΕ για τους ΕΕΠ-ΕΒΠ θα προχωρήσει κανονικά και οι νέες οργανικές θα έχουν ανακοινωθεί πριν από την έκδοση της εγκυκλίου των μεταθέσεων .

·         Μέχρι τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει ο διάλογος για την αναπροσαρμογή όλων των καθηκοντολογίων ΕΕΠ και ΕΒΠ. Εδώ να τονίσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι θετικό σε προτάσεις που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής και μας ενημέρωσαν ότι θα μας καλέσουν για να συμμετάσχουμε και εμείς στις συζητήσεις

·               ·  Θα γίνει άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε να πραγματοποιηθούν μόνιμοι διορισμοί και στα ΚΕΔΑΣΥ .

·          ·  Θετικοί ήταν στο να δοθούν οδοιπορικά στο πρόγραμμα ΕΔΥ και μάλιστα θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε νομοθετικές αλλαγές.

·          ·   Μετά από πρόταση μας θετικοί ήταν και στο να Ιδρυθούν τμήματα Φροντίδας και Αγωγής Υγείας στα γενικά σχολεία όπου θα υπάρχει σταθερός σχολικός νοσηλευτής.

 Στο τέλος της συνάντησης δεσμεύτηκαν ότι θα υπάρχει συχνή επικοινωνία της ομοσπονδίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου .

Η συνάντηση μας και η θετική έκβαση αρκετών διεκδικήσεων μας είναι μια μικρή νίκη, όχι δική μας αλλά όλων των μελών μας που μας δίνουν δύναμη να διεκδικούμε, να προτείνουμε και να κατακτούμε τα δίκαια αιτήματα μας !

Το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους να είναι σε εγρήγορση , τίποτα δεν θα μας χαριστεί , συνεχίζουμε !

                                                ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.

                              Πρόεδρος                            Γενικός Γραμματέας 

                   Χρήστος Βουλιώτης                  Σεραφείμ (Μάκης ) Λάππας