Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Ενημέρωση για τη συνάντηση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ . Αλέξανδρος Κόπτση

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.)

(Χρήστος Βουλιώτης – Πρόεδρος )

(Σεραφείμ ( Μάκης ) Λάππας –Γεν.Γραμματέας)

Πανεπιστημίου 59, 4ος όρ., Τ.Κ. 105 64, Αθήνα,

e-mail: poseepea@yahoo.gr

ιστολόγιο: www.poseepea.blogspot.gr

 

 

Α.Π.:30

 Αθήνα, 30.04.2023

Προς:

- Περιφ. Συλλόγους

- Μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ

 

Θέμα : Ενημέρωση για τη συνάντηση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ . Αλέξανδρος Κόπτση

Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 μετά από πρόσκληση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση μαζί του .Στην διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ Χρήστος Βουλίωτης, ο Αντιπρόεδρος Ιωάννης Γκούθας, ο Γενικός Γραμματέας Σεραφείμ ( Μάκης ) Λάππας, η Ταμίας Γεωργία Βαρνά,  η Αρμόδια Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων Ελένη (Λένα) Τσαγρή και ο Αιρετός ΚΥΣΕΕΠ Βασίλειος Βούγιας. Στη συνάντηση μαζί με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου συμμετείχαν ο Διευθυντής ΕΑΕ κ. Ιωάννης Μπουσδούνης και η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος ΕΕΠ- ΕΒΠ κα. Νεκταρία Φυτουράκη. Η συνάντηση διήρκησε περίπου μία (1) ώρα.

Ως προς τα θέματα που τέθηκαν και συζητήθηκαν σας ενημερώνουμε για τα εξής:

1.    Νέες οργανικές ΕΕΠ-ΕΒΠ

Σε ερώτηση που κάναμε γιατί δεν έχουν ιδρυθεί ακόμα τα νέα οργανικά ΕΕΠ και ΕΒΠ ώστε να δίνονταν στους νέους διορισμούς όπου ανακοινώθηκαν πριν μερικές μέρες, η απάντηση που μας δόθηκε ήταν ότι  η ίδρυση νέων οργανικών θέσεων είναι χρονοβόρα και πρέπει να εγκριθούν και από άλλα υπουργεία. Όπως μας  τονίστηκε οι νέες οργανικές θέσεις θα έπρεπε να δοθούν πρώτα για τις μεταθέσεις και έπειτα για τους νέους διορισμούς όπου για κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει αυτή την στιγμή. Ακόμα μεγάλο ρόλο έπαιξε και η προκήρυξη των Βουλευτικών εκλογών. Αυτή την στιγμή η ίδρυση των νέων οργανικών θέσεων βρίσκεται σε ένα πολύ καλό στάδιο και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχει γίνει η σύσταση τους πριν τη διενέργεια των Μεταθέσεων για το 2023-2024,  ώστε να δοθούν πρώτα για τις μεταθέσεις και έπειτα για τους νέους διορισμούς που θα προκύψουν.

2.    Πότε θα βγει η πρόσκληση για τους μόνιμους διορισμούς;

Σε αυτό μας δόθηκε η απάντηση ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση θα βγει έπειτα από την έκδοση των οριστικών πινάκων της 2ΕΑ και της 3ΕΑ.

3.    Γιατί έγιναν διορισμοί μόνο σε ΕΔΥ .

Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι τα κενά στις ΣΜΕΑΕ του ΕΕΠ και του ΕΒΠ ήταν ελάχιστα, εκτός των  Κοινωνικών Λειτουργών και των  Ψυχολόγων. Μας ειπώθηκε ότι θα δοθούν στους επόμενους διορισμούς μαζί με τις νέες οργανικές θέσεις που θα ιδρυθούν.  Ακόμα ειπώθηκε ότι, η κατανομή των 150 θέσεων ήταν υψηλή στη βάση των συνταξιοδοτήσεων των ΕΕΠ-ΕΒΠ.

Η κατανομή αυτών των 150 θέσεων σχεδιάζεται να γίνει με αντιπροσωπευτικό τρόπο προκειμένου να περιλαμβάνεται κάθε ΣΔΕΥ της χώρας.

Στόχος ωστόσο του Υπουργείου είναι να γίνονται κάθε χρόνο διορισμοί, με σκοπό να εκλείψει σταδιακά ο θεσμός του αναπληρωτή και πως αυτό να συμβαίνει μόνο εφόσον προκύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες.

4.    Εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στα ΚΕΔΑΣΥ

Όπως μας αναφέρθηκε, θα χρειασθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε μελλοντικά να πραγματοποιηθούν και εκεί. Γενικά η θέληση του Υπουργείου είναι να αλλαχθεί ο νόμος και να επιτραπούν οι διορισμοί και στα ΚΕΔΑΣΥ καθώς ο ρόλος τους και το έργο τους είναι πολύ σημαντικός .

5.    Εάν προτίθεται να γίνει κάποια πρόβλεψη για να δοθούν Οδοιπορικά μελών ΕΕΠ στις ΕΔΥ

Θα επανακατατεθεί το αίτημα του ΥΠΑΙΘ στο Υπουργείο Οικονομικών μιας και πλέον ανήκουν στην αρμοδιότητα των ΚΕΔΑΣΥ.

6.    Ειδικότητες ΕΕΠ – ΕΒΠ στα γενικά σχολεία

Στο ερώτημα της Ομοσπονδίας για την εισαγωγή και άλλων ειδικοτήτων στη γενική εκπαίδευση, μας ειπώθηκε ότι στόχος του ΥΠΑΙΘ είναι σταδιακά να εντάξουν και τις υπόλοιπες ειδικότητες στις ΕΔΥ.

7.    Καθηκοντολόγιο ΕΕΠ-ΕΒΠ

Θέσαμε το θέμα του καθηκοντολογίου ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί τόσο στις  ΣΜΕΑΕ όσο και στα Γενικά σχολεία. Στο ερώτημα απάντησε ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής  ότι στις προθέσεις του Υπουργείου είναι  να γίνει αναθεώρηση των καθηκοντολογιών καθώς έχουν περάσει πολλά χρόνια από την δημοσίευση τους. Εν προκειμένω μας αναφέρθηκε ότι θα θεωρεί χρήσιμο το να γίνουν προτάσεις από την πλευρά της Ομοσπονδίας που να στοχεύουν στην δημιουργία σύγχρονων καθηκοντολογίων για το ΕΕΠ – ΕΒΠ.

8.    Επιμόρφωση ΚΕΔΑΣΥ

Μας ειπώθηκε ότι έχει εγκριθεί  πρόγραμμα για την επιμόρφωση όλων των εργαζομένων των ΚΕΔΑΣΥ.

9.    Αντιμετώπιση σχολικής βίας

Στην ερώτηση μας για το γεγονός ότι δεν κλήθηκε η Ομοσπονδία ή ο επιστημονικός της φορέας ΙΜΕΓΕΕ προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου, μας ειπώθηκε ότι θα γίνει κλήση από την πλευρά του Υπουργείου προς την Ομοσπονδία, προκειμένου να γίνουν προτάσεις προς την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΑΙΘ έτσι ώστε να βρεθούν οι καταλληλότερες πρακτικές εφαρμογές για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

10.  Σίτιση – Στέγαση

Σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι αναπληρωτές όσο και οι νεοδιόριστοι σε διάφορες περιοχές της χώρας, μας ειπώθηκε ότι το Υπουργείο προσπαθεί με τους κατά τόπους δήμους στους οποίους προκύπτουν προβλήματα να βρίσκονται λύσεις καθώς αναγνωρίζεται ότι είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, ειδικά σε συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές. Σε σχέση με τη σίτιση ζητήθηκε από την Ομοσπονδία να κατατεθεί πρόταση για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών προκειμένου να μπορούν να έχουν πρόσβαση είτε σε στρατιωτικές είτε σε φοιτητικές λέσχες, όπου αυτό είναι δυνατόν και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ΥΠΑΙΘ.

11.  Αξιολόγηση

Για το θέμα της αξιολόγησης, μας ειπώθηκε ότι προχωράει κανονικά και δεν πρόκειται να γίνει κάποια διακοπή λόγω των εκλογών. Από το ΥΠΑΙΘ κρίνεται άλλωστε ότι έχει βελτιωτικό χαρακτήρα και όχι τιμωρητικό.

12.  Σχολικά κτίρια – Στεγαστικά προβλήματα

Στο θέμα αυτό μας ειπώθηκε ότι στόχος του ΥΠΑΙΘ να ολοκληρωθούν σε όλα τα μέρη της χώρας για την ασφάλεια των κτιρίων. Αναγνωρίστηκαν ότι υπάρχουν προβλήματα δεκαετιών και ότι το αρμόδιο υπουργείο επιθυμεί τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

13.  Εξοπλισμός ΣΜΕΑΕ

Μας αναφέρθηκε ότι είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα για τον εξοπλισμό των ΣΜΕΑΕ και για τον έλεγχο της προσβασιμότητας σε αυτές.

 

14.  Κενές θέσεις Συμβούλων Εκπαίδευσης

Μας ειπώθηκε ότι θα υπάρξει νέα Προκήρυξη για την κάλυψη των κενών θέσεων μετά τις Βουλευτικές Εκλογές

15.  Λογοθεραπευτές σε ΚΔΗΦ

Σε σχέση με το ζήτημα που έχει ανακύψει με τους λογοθεραπευτές στα ΚΔΗΦ και την δυνατότητα αντικατάστασής τους από Ειδικούς Παιδαγωγούς, μας ειπώθηκε ότι αυτό αποτελεί θέμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο τονίστηκε από τον Διευθυντή ΕΑΕ ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή για το  ΥΠΑΙΘ, καθώς κρίνεται ότι η κάθε ειδικότητα έχει συγκεκριμένο ρόλο και σκοπό να επιτελέσει.

Τέλος ο κ. Κόπτσης μας ανέφερε ότι έχει λάβει όλες τις προτάσεις μας και ότι περιμένει και άλλες, αρκετές από τις οποίες τις θεωρεί εφικτές  .

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ ευχαρίστησε τον κ.Αλέξανδρο Κόπτση που έστω και τώρα έγινε η αποδοχή της πρόσκλησης .

Σαν ομοσπονδία δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε  μέσα από τον διάλογο και τους συνεχείς αγώνες μας  όλα όσα μας αξίζουν !

                                              ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ. 

                          Πρόεδρος                    Γενικός Γραμματέας 

                  Χρήστος Βουλιώτης          Σεραφείμ ( Μάκης ) Λάππας