Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Ανακοίνωση του ΣΕΕΠΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας για το άνοιγμα των σχολείων και τα επισφαλή μέτρα

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

 ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.)

                                                                                    

                                                                                                           Θεσ/νίκη, 9/1/2022

                                                             Αρ. Πρωτ: 1

Πληροφορίες:                                                                                  

email: seepeakm@gmail.com

                                               

Συνάδελφοι & Συναδέλφισσες,

Το ΔΣ του ΣΕΕΠΕΑ Κ. Μακεδονίας σας Εύχεται Καλή Χρονιά  με Υγεία Αισιοδοξία και ένα Δημιουργικό με Αγωνιστική διάθεση Νέο Έτος.

Για μια ακόμη φορά όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος βρίσκεται απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία η οποία και πάλι παραβλέπει τα 50.000 ημερήσια κρούσματα, τους 20.000 θανάτους, την αφόρητη κατάσταση στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής της χώρας, με γιατρούς και νοσηλευτές να βγάζουν κραυγές απόγνωσης και αγωνίας. Καθώς είναι γνωστό, ότι οι βασικές αλυσίδες διασποράς είναι τα ΜΜΜ, οι χώροι εργασίας, οι χώροι μαζικής συνάθροισης και οι σχολικές μονάδες. Ακόμη περισσότερο  τα σχολεία ειδικής αγωγής, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που υπάρχουν καθώς οι μαθητές δεν φορούν μάσκα, δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στους ελέγχους και τα τεστ και η τήρηση των αποστάσεων είναι πρακτικώς αδύνατη. Είναι επίσης γνωστό ότι το «σπάσιμο» αυτών των αλυσίδων είναι μονόδρομος για τον έλεγχο της διασποράς.

Το άνοιγμα των σχολείων χωρίς την λήψη των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπου η πανδημία βρίσκεται σε τεράστια έξαρση και όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι αποτελεί εγκληματική επιλογή, αποδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση αρνείται να υπερασπιστεί την ανθρώπινη ζωή. Αρνείται να ακούσει τις κραυγές αγωνίας εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών που αγωνιούν τόσο για τους ίδιους αλλά και για τις ευαίσθητες ομάδες ατόμων που υπάρχουν στα σπίτια τους. Eνώ για τα ειδικά σχολεία καμία αναφορά, καμία μέριμνα για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν με την μη δυνατότητα τήρησης της μάσκας και των αποστάσεων καθώς και το στοίβαγμα μαθητών από διάφορα σχολεία στα λεωφορεία μεταφοράς. Οι βασικές θέσεις συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών για το άνοιγμα των σχολείων είναι σαφείς, κοινές και σταθερές από την αρχή της πανδημίας:

-       Ζητούμε μείωση-αραίωση των μαθητών/τάξη

-       Ανάκληση των φετινών συγχωνεύσεων των τμημάτων

-       Άμεση πρόσληψη Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού προσωπικού και συμπλήρωση των κενών θέσεων σε γενική και ειδική εκπαίδευση

-       Ότι μέτρο ισχύει σε σχέση με τη λειτουργία των γενικών σχολείων να ισχύει και στα ειδικά.

-       Αύξηση των μέσων μεταφοράς των παιδιών για να αποφεύγεται η μεταφορά μαθητών από διαφορετικά σχολεία και ο συνωστισμός.

-       Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας για καθαρισμό και απολύμανση των χώρων σε σχολεία και ΚΕΔΑΣΥ.

-        Άρση του μέτρου 50+1. Αντίθετα όταν υπάρχουν πάνω από 2  κρούσματα να κλείνει το τμήμα για μια εβδομάδα με υποστήριξη  μαθητών και οικογενειών με κάθε δυνατό τρόπο.

-       Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία μέσω ΕΟΔΥ. Δωρεάν παροχή ειδικών μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

-       Σύνδεση σχολείων με την Α’βάθμια Υγεία και ενίσχυσή  της.

-       Καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό μέσα στα σχολεία από επιστήμονες υγείας

-       Ενίσχυση του ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων με γιατρούς και νοσηλευτές.

-       Καθημερινή καταγραφή και ανάλυση των  κρουσμάτων από κάθε σχολείο και περιφέρεια εκπαίδευσης και ετοιμότητα για την λήψη άμεσων μέτρων προς αποφυγή υπερμετάδοσης.

Απέναντι σ’αυτήν την κατάσταση το νεοεκλεγέν Δ.Σ. του ΣΕΕΠΕΑ Κ. Μακεδονίας καλεί όλους τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε όσον το δυνατό πιο ανώδυνα το κύμα διασποράς που θα ακολουθήσει το επόμενο άμεσο διάστημα με το λιγότερο δυνατό κόστος. Στις επόμενες ημέρες αφού συγκροτήσουμε το πρόγραμμα δράσης πάνω στο οποίο θα κινηθούμε, θα έρθουμε σε επαφή με όλες τις σχολικές μονάδες για να ακούσουμε, καταγράψουμε τις ανάγκες – προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε σχολείο  και να αποφασίσουμε περαιτέρω τη στάση μας.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε σε όλους Υγεία και ΜΑΖΙ ενωμένοι θα παλέψουμε για να υπερασπιστούμε εκτός από τα εργασιακά και εκπαιδευτικά μας δικαιώματα και το βασικότερο όλων, που είναι η ασφάλεια της υγείας και η επιβίωσή μας.

 

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Η Γ. Γραμματέας



Εριφύλη Διαμαντοπούλου

Ελένη Τσαγρή