Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας σχετικά με την τελική απόφαση των Έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων των Αντιπροσώπων της ΠΟΣΕΕΠΕΑ όσον αφορά την παρουσία των Αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια


Αθήνα, 20/01/2021

Αρ. Πρωτ.: 03

Προς:

-         Τους Περιφερειακούς Συλλόγους

 Ε.Ε.Π. & Ε.Β.Π.

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας σχετικά με την τελική απόφαση των Έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων των Αντιπροσώπων της ΠΟΣΕΕΠΕΑ όσον αφορά την παρουσία των Αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, μέσω των αποφάσεων του, αντιτάχθηκε εξαρχής σε κάθε ενέργεια και απόφαση του Υπουργείου να υπονομεύσει τη δημοκρατική εκπροσώπηση των Αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, να καταγγείλει τις διαδικασίες κατάργησης δημοκρατικών θεσμών που επιχειρούνται και να διεκδικήσει  την παράταση των θητειών των Αιρετών της διετίας 2018-20, όπως και την αναβολή των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια λόγω πανδημίας,  έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.

Το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ προέβη στη συνέχεια στα εξής:

Ø Μετά την αδιάλλακτη στάση του Υπουργείου και την κύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών για το ΕΕΠ- ΕΒΠ, σύμφωνα με τα οποία η αποχή ξεπερνά το 96%, κάλεσε τους Περιφερειακούς Συλλόγους και τους Αιρετούς (εκλεγμένους και υποψηφίους) να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση των συνδικαλιστικών οργάνων.

Ø Βρίσκεται σε διαδικασία μέσω νομικής οδού να προασπίσει κάθε συνταγματικό δικαίωμα και να θέσει το ζήτημα ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ø Σύμφωνα με τις ενέργειες προγραμματισμού της στις 8/1/2021, συνέλεξε τις παραιτήσεις των Αιρετών του ΚΥΣΕΕΠ και έλαβε ενημέρωση από κάθε Περιφερειακό Σύλλογο για τις παραιτήσεις των Αιρετών των ΠΥΣΕΕΠ. Από τους 13 ΣΕΕΠΕΑ, οι Αιρετοί από τρεις περιφέρειες δεν υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους, καθώς και άλλοι δύο Αιρετοί μεμονωμένοι. Οι Αιρετοί του ΚΥΣΕΕΠ, εκλεγμένοι και υποψήφιοι υπέβαλλαν όλοι τις παραιτήσεις τους.

Ø Εξάντλησε κάθε διάλογο, όπως ορίζεται από το καταστατικό της και τις δημοκρατικές διαδικασίες,  μέσω Έκτακτης Γενικής συνέλευσης στις 30/12/2020, παρουσία των Αντιπροσώπων και των Αιρετών εκπροσώπων και υποψηφίων που συμμετείχαν στις εκλογές, στην οποία αποφασίστηκε ότι η τελική ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε επόμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Ø  Στις 16/1/2021 πραγματοποίησε Έκτακτη Συνέλευση που αφορούσε την επικύρωση από το σώμα της τελικής απόφασης για τις ενέργειες μετά τη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και την εκπροσώπηση ή όχι του κλάδου σε αυτά.

Παραβρέθηκαν 56 αντιπρόσωποι από τους 95 συνολικά και από τους 13 Περιφερειακούς Συλλόγους. Το  κύριο ζήτημα του διαλόγου, με δεδομένη την παράλληλη δικαστική διεκδίκηση κινήθηκε σε δύο δίπολα, την στρατηγική παραμονή ή την αποδοχή των παραιτήσεων των Αιρετών. Οι τελικές προτάσεις που τέθηκαν προς ψηφοφορία ήταν τρεις. Πιο συγκεκριμένα: α) Αποδοχή των παραιτήσεων όλων των Αιρετών και των Υποψήφιων Αιρετών με 28 ψήφους, β) Αποδοχή παραιτήσεων μόνο των νέο-εκλεγέντων και παραμονή μόνο των παλαιών που είχαν θέση Αιρετού τη διετία του 2018-20 ώστε να επιτευχθεί ουσιαστικά η παράταση θητείας με 22 ψήφους και γ) Παραμονή παλαιών και νέο-εκλεγέντων Αιρετών στις θέσεις όπως βγήκαν, έστω και με τη διαδικασία των «ψευδοεκλογών», ώστε να επαρκούν για την  τοποθέτηση και των δύο θέσεων που δικαιούται το ΕΕΠ-ΕΒΠ στο συμβούλιο σε όλες τις ΠΔΕ με 6 ψήφους.

Σας ενημερώνουμε ότι η απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με την πρόταση που πλειοψήφησε, κατά την 16η Ιανουαρίου 2021, ήταν να αποδεχθούμε τις παραιτήσεις όλων των εκλεγμένων Αιρετών και των υποψηφίων. Εκφράστηκαν οι προβληματισμοί για το μέλλον των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, τη μη εκπροσώπηση των κλάδων στα συμβούλια και την αντίσταση σε οτιδήποτε επιχειρείται για τα «ψευδοσυμβούλια», είτε από τους εκλεγμένους, είτε από τους δοτούς εκπροσώπους.

Η Ομοσπονδία αναγνωρίζει ως αιρετούς μόνον τους εκλεγμένους το 2018 κι όσους θα εκλεγούν  από αντιπροσωπευτική διαδικασία μέσω νέων εκλογών.

Η  λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων, κάτω από αυτές τις αντιδημοκρατικές συνθήκες, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.  

Δε θα υπάρξει καμία νομιμοποίηση  συμβουλίου για το ΕΕΠ και το ΕΒΠ.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποβάλλουν αιτήσεις για τις θέσεις  των διορισμένων μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων, να μην ορίζουν οι Περιφερειακοί σύλλογοι εκπροσώπους ΕΒΠ, όταν αυτό ζητηθεί από τη διοίκηση και σε περίπτωση που ορισθούν από τη Διοίκηση να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους και να απέχουν από τις συνεδριάσεις.

Δε θα υπάρξει νομιμοποίηση της λειτουργίας «ψευτο-υπηρεσιακών Συμβουλίων» από κανέναν συνάδελφο.

Καλούμε τους ΣΕΕΠΕΑ να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του καταστατικού της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και Συνεδρί­ων και να προβούν σε διαδικασία διαγραφής των μελών που αντιτίθενται στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.

Το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ θα συνεχίσει τον αγώνα για τη διεξαγωγή αντιπροσωπευτικών εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ως το μόνο δρόμο για τη δικαίωση!