Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Ενημέρωση της κατάστασης ως προς τα Ειδικά σχολεία της Μακεδονίας και έκκληση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για μέριμνα των αρμοδίων στην Βόρεια Ελλάδα και Πανελλαδικά

Αθήνα 27/11/2020

Αρ. Πρωτ:57

Προς:

-Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

 -Γενική Διεύθυνση  Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας,

- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

-Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ΠΚΜ

Κοινοποίηση:

-          Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

-          Κεντρική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας

Θέμα: «Ενημέρωση της κατάστασης ως προς τα Ειδικά σχολεία της Μακεδονίας και έκκληση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για μέριμνα των αρμοδίων στην Βόρεια Ελλάδα και Πανελλαδικά».

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ,  στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τα ανοιχτά ειδικά σχολεία καθώς και στο αίτημά μας να επανεξεταστεί η λειτουργία των ειδικών σχολείων στις περιοχές που πλήττονται από το covid-19, όπως η Θεσσαλονίκη κ.α.

Όπως είναι γνωστό στην περιοχή της Μακεδονίας υπάρχουν πολλές δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης που εμφανίζουν κρούσματα από το Covid-19. Μάλιστα ακόμα και τα ειδικά σχολεία που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, όταν παρέλθει το χρονικό διάστημα και επαναλειτουργήσουν, έχουν και πάλι κρούσματα.

Η σχολική κοινότητα των ειδικών σχολείων διατρέχει υγειονομικό κίνδυνο!

  Συγκεκριμένα:

α) Οι μαθητές μας στην συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν μπορούν να κάνουν χρήση της μάσκας,

β) Είναι αδύνατο να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις επειδή οι μαθητές συχνά χρήζουν φυσικής καθοδήγησης και υπάρχουν στενές επαφές όλου του προσωπικού με όλους τους μαθητές σχεδόν του σχολείου σε καθημερινή βάση,

γ) Σε πολλά σχολεία δημιουργούνται συστηματικά συνθήκες συνωστισμού καθώς οι αίθουσες είναι ελάχιστες και συχνά συστεγάζουν δύο τμήματα, το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό εργάζεται σε κοινόχρηστους χώρους και μάλιστα που δεν αερίζονται επαρκώς και συγχρόνως εκεί ασκούν και εκπαιδευτικοί τα εξωδιδακτικά τους καθήκοντα,

δ) Πολλοί μαθητές τόσο λόγω ηλικίας όσο και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών δυσκολεύονται να αντιληφθούν τον κίνδυνο και την ανάγκη σχολαστικής εφαρμογής των προβλεπόμενων οδηγιών προφύλαξης παρά τη συνεχή εκπαίδευση/υπενθύμιση (π.χ. δεν τηρούν εύκολα αποστάσεις, γίνεται κακή χρήση μάσκας, δυσκολεύονται στο σχολαστικό καθαρισμό των χεριών κλπ.),

ε) Τέλος, τόσο οι μαθητές που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όσο και οι εκπαιδευτικοί που εκτίθενται σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα δεν έχουν τη δυνατότητα για άμεση και δωρεάν διενέργεια τεστ, ειδικά αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

     Ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι οι μετακινήσεις των μαθητών από και προς τα ειδικά σχολεία, οι οποίες αφορούν σε λεωφορεία και ταξί που μισθώνονται από την Περιφέρεια Κ.Μ. Τα λεωφορεία και τα ταξί έχουν 100% πληρότητα και μέσα στο ίδιο λεωφορείο μεταφέρονται μαθητές από 3 σχολεία (πχ. 1ο ΕΝΕΕΓΥΛ Ανατ. Θεσσαλονίκης ,2ο ΕΝΕΕΓΥΛ Ανατ Θεσσαλονίκης και Δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης), χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες αποστάσεων, καθιστώντας τις μεταφορές υγειονομική βόμβα που μετατοπίζεται σταδιακά και εντός του σχολείου.

      Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και  πληροφορίες μας, τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν τεθεί σε αναστολή μέχρι τώρα και αποδεικνύουν το υψηλό ποσοστό διασποράς του ιού και επικινδυνότητας, είναι :

Σχολεία που βρίσκονται σε αναστολή λόγω κρουσμάτων :

-         ΕΝΕΕΓΥΛ Βέροιας (έως 7/12)

-         Ειδικό Δημοτικό Σχ. Βέροιας (έως 27/11)

-         Ειδικό Δημοτικό Σχ. Αλεξάνδρειας έως 7/12

-         ΕΕΕΕΚ Βέροιας (24/11 – 7/12 }

-         1ο ΕΕΕΕΚ Θέρμης (19/11 – 1/12)

-         2ο ΕΝΕΕΓΥΛ Ανατ. Θεσσαλονίκης (έως 29/11)

-         Ειδικό  Δημοτικό Σχολείο  Θερμαϊκού εως 2/12                                                                  -Ειδικό δημοτικό Πεύκων Θεσσαλονίκης ΙΝΑΑ (σε αναστολή έως 6/12/2020)

-         Ε.Ε.Ε.ΕΚ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ( σε αναστολή έως 2/12/2020)

-          ΕΝΕΕΓΥΛ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (σε αναστολή έως 7/12/2020

Σχολεία που έχουν τεθεί σε αναστολή λόγω κρουσμάτων και επαναλειτουργούν :

-         Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας(3-13/11)

-     Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών (3 -13/11)

-    2ο  Ειδικό Δημοτικό Σχολείο  Θεσσαλονίκης  (11/11 – 24/11)    

        5ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο  Θεσσαλονίκης ( Ευκαρπία ) (3/11-16/11)

        3ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο  Θεσσαλονίκης (Εύοσμος) (εως 24-11)

-    13ο  Ειδικό Δημοτικό Σχολείο  Θεσσαλονίκης  ( Κορδελιό) ( 21-/10 - 16-11)

-   4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο  Θεσσαλονίκης

        ΕΕΕΕΚ Παύλου  Μελά  (2 φορές σε αναστολή)

          ΕΕΕΕΚ Ποτίδαιας 

        ΕΕΕΕΚ  Αριδαίας  (12/11-25-11)

        ΕΕΕΕΚ Κιλκίς  ( 2φορές σε αναστολή)

        ΕΝΕΕΓΥΛ Πεύκων  (εως 24/11 )

        1ο  ΕΕΕΕΚ Πυλαίας  Χορτιάτη

        2ο  ΕΕΕΕΚ  Πυλαίας  Χορτιάτη  ( 17/11-26/11)                                         

Και πολλά άλλα σχολεία, τα οποία γνωρίζουμε ότι τίθενται σε αναστολή, ωστόσο δε γνωστοποιούνται με ευθύνη των Διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης.

Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούμε για την έμπρακτη συμβολή των υπηρεσιών σας προκειμένου να εξασφαλιστούν διαγνωστικά τεστ για τα ειδικά σχολεία, να διενεργηθεί αυτοψία για τις συνθήκες λειτουργίας των ειδικών σχολείων και εργασίας, καθώς και  να υποδειχθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας από τους γιατρούς της περιφέρειας.

Σας καλούμε να συνδράμετε στην εξασφάλιση του πολυτιμότερου αγαθού της Υγείας για τους μαθητές, τις οικογένειες τους και τους εργαζόμενους  και να ενημερώσετε την κυβέρνηση για τα ειδικά σχολεία της περιφέρειάς σας.