Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019-2020

                                                             


Αθήνα, 4-7-2020
Αρ.Πρωτ.: 731
                                                                 
ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019-2020

Αγαπητές/οι συνάδελφοι,

Στο τέλος μια ιδιαίτερης και δύσκολης σχολικής χρονιάς, επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ευχαριστήσουμε για την αναγνώριση και την αποδοχή, με τις οποίες έχετε αγκαλιάσει το έργο μας και να σας ευχηθούμε για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Στην αρχή αυτής της σχολικής χρονιάς, το ΔΣ του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής εστίασε τις προσπάθειές του στην ενημέρωση των συναδέλφων, σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών και την επίβλεψη της διαδικασίας. ενώ παρενέβη επανειλημμένα στην ΠΔΕ για τη διόρθωση σφαλμάτων και αδικιών και την επισήμανση παραλείψεων.

Παράλληλα με τη λαίλαπα των προσλήψεων που κάθε χρόνο υφίστανται οι αναπληρωτές, το ΔΣ του ΣΕΕΠΕΑ επικεντρώθηκε στα οξυμένα προβλήματα λειτουργίας των ΣΜΕΑΕ και των ΚΕΣΥ, υποβάλλοντας διαβήματα στην ΠΔΕ, το Υπουργείο και την Περιφέρεια Αττικής.

Κατόπιν εστιάσαμε τις ενέργειές μας στη διοργάνωση της εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα για την Αναπηρία, το σχεδιασμό της Ημερίδας για την ένταξη των κλάδων ΕΕΠ-ΕΒΠ στη Γενική Εκπαίδευση και την προετοιμασία της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.

Μεγάλη υπήρξε η χαρά και η ικανοποίησή μας από τη θερμή ανταπόκριση των μελών του Συλλόγου στην εκδήλωση-θεατρική παράσταση που συνδιοργανώσαμε με το ΙΜΕΓΕΕ για την Παγκόσμια Ημέρα για την Αναπηρία, στις 3-12-2019.

Φέτος ήταν και η χρονιά των Μόνιμων Διορισμών ΕΕΠ-ΕΒΠ στην Ειδική Εκπαίδευση, μετά από πολλά χρόνια διεκδικήσεων και αγώνων. Η συγκίνησή μας ήταν μεγάλη βλέποντας τους συνοδοιπόρους αναπληρωτές τόσων χρόνων να ορκίζονται και να αναλαμβάνουν υπηρεσία. Θέλουμε να περηφανευόμαστε ότι ως Σύλλογος βάλαμε και εμείς ένα λιθαράκι στη θετική αυτή εξέλιξη.

Παράλληλα, το Φεβρουάριο οργανώσαμε τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου με αθρόα συμμετοχή, εισάγοντας μετά από χρόνια την Κάρτα Μέλους του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής.

Κατά τη Γενική Συνέλευση ανακοινώσαμε επίσημα τη διενέργεια της Ημερίδας με τίτλο: «Υποστηρικτικές Υπηρεσίες στην Εκπαίδευση από το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό: Απάντηση στις προκλήσεις των Καιρών», που οργανώναμε με το ΙΜΕΓΕΕ υπό την αιγίδα της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και η οποία θα λάμβανε χώρα στις 4-4-2020.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα της πανδημίας του COVID-19 άλλαξε το σχεδιασμό μας. Το κλείσιμο των σχολείων και η καραντίνα έφεραν νέα δεδομένα για το Σύλλογο και η Ημερίδα αναβλήθηκε προσωρινά, παρόλη τη σοβαρή προετοιμασία που είχε γίνει.. Τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ κλήθηκαν να συνεχίσουν το υποστηρικτικό τους έργο σε πρωτόγνωρες συνθήκες και «αχαρτογράφητα νερά». Υπήρξαν απορίες, διλήμματα, ακόμη και «κενά νόμου» στις νέες διαδικασίες της εξ αποστάσεως υποστήριξης, ενώ δεν έλειψαν και οι αυθαιρεσίες από κάποιες διευθύνσεις ΣΜΕΑΕ. Παράλληλα, τα ΚΕΣΥ, «ξεχασμένα» από την Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συνέχισαν με αυτοθυσία το υποστηρικτικό έργο τους, χωρίς καμία πρόβλεψη ή σχεδιασμό για μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Ο Σύλλογος μέσα σε αντίξοες συνθήκες, έκανε μεγάλο αγώνα για την ενημέρωση και υποστήριξη των συναδέλφων σε όλα τα επίπεδα, ατομικά και συλλογικά. Επίσης, διεκδίκησε δυναμικά, στο πλευρό της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, με διαβήματα, καταγγελίες, δημόσιες παρεμβάσεις και συνεντεύξεις σε ΜΜΕ, την αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ και την άμεση παύση των αξιολογήσεων. Μετά από 8 μέρες αγώνα και διαμαρτυρίας, το Υπουργείο ανακοίνωσε τελικά την αναστολή των αξιολογήσεων στα ΚΕΣΥ.

Στη διάρκεια της πανδημίας και με τα σχολεία κλειστά, το Υπουργείο Παιδείας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νέο εκπαιδευτικό πολύ-νομοσχέδιο, βρίσκοντας ευκαιρία να εισάγει, χωρίς διάλογο με τους συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς, πολύ σοβαρά αντιδραστικά και αμφιλεγόμενα μέτρα. Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής με δημόσιες παρεμβάσεις και συμμετοχή στη διαβούλευση αγωνίστηκε για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Μετά τη λήξη της καραντίνας, συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και πορείες διαμαρτυρίας κατά του αντι-εκπαιδευτικού νομοσχεδίου και της απόφασης για εισαγωγή καμερών στις σχολικές τάξεις.

Παράλληλα προβήκαμε, μαζί με τους αιρετούς μας στο ΠΥΣΕΕΠ, σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ΠΔΕ Αττικής, σχετικά με την εγκύκλιο του υπουργείου για υποχρεωτική μετακίνηση μελών ΕΕΠ από ΣΜΕΑΕ σε ΚΕΣΥ για τη διενέργεια αξιολογήσεων, απόφαση που στερούσε τους μαθητές των ΣΜΕΑΕ από τις υποστηρικτικές τους υπηρεσίες. Αξίζει να τονίσουμε ότι η ΠΔΕ Αττικής ήταν από τις ελάχιστες στη χώρα που δεν προέβη σε αναγκαστική μετακίνηση εργαζομένων, ενώ όσες τοποθετήσεις έγιναν σε ΚΕΣΥ είχαν εθελοντικό χαρακτήρα. Θεωρούμε ότι το διάβημά μας και η παράσταση στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση!

Σχετικά με τη συμβολή του Συλλόγου στην αντιμετώπιση της πανδημίας και το άνοιγμα των ΣΜΕΑΕ, αποστείλαμε επιστολή για το ρόλο των Σχολικών Νοσηλευτών ΠΕ 25 στα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας στις Σχολικές Μονάδες, ενώ συμμετείχαμε μαζί με το ΙΜΕΓΕΕ σε άτυπη ομάδα εργασίας με μέλη του ΕΟΔΥ, για τη βέλτιστη επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.


Αγαπητές/οι συνάδελφοι,

Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής βρίσκεται πάντα ενεργά και έμπρακτα στο πλευρό σας και υποστηρίζει δυναμικά το έργο και τα δικαιώματά σας! Ελπίζουμε, οι αντικειμενικές συνθήκες να μας επιτρέψουν τη νέα σχολική χρονιά να υλοποιήσουμε όσα σχέδια αφήσαμε ημιτελή και να οργανώσουμε νέες δράσεις, στην κατεύθυνση της ανάδειξης του ρόλου του ΕΕΠ-ΕΒΠ στην Εκπαίδευση.

Ως τότε, σας ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση και την αναγνώριση και σας ευχόμαστε ένα όμορφο και -ει δυνατόν- ξένοιαστο καλοκαίρι!



Το ΔΣ του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής