Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 2ου ΚΕΣΥ Β΄ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

Αθήνα, 4-7-2020

Αρ. Πρωτ.: 732



Προς:

-Υπουργό Παιδείας κα Ν. Κεραμέως

-Υφυπουργό Παιδείας κα Σ. Ζαχαράκη

-Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ειδικής

Αγωγής και Εκπαίδευσης,

κ. Π. Κασσιανό

-Περιφερειακό Διευθυντή

Εκπαίδευσης Αττικής

κ. Γ. Κόσυβα

-Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη

-Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Ν. Πέππα



Κοινοποίηση:

ΠΟΣΕΕΠΕΑ



ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 2ου ΚΕΣΥ Β΄ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»



Αξιότιμες/οι κυρίες/κύριοι,

Την Πέμπτη 2-7-2020, με πρωτοβουλία του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, η Ε.Τραγάκη  πρόεδρος του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, και η Γ.Μπουλμέτη, πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και μέλος του ΔΣ του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, μετέβησαν στην έδρα  του  2ου ΚΕΣΥ Β΄ΑΘΗΝΑΣ, μετά από την επιστολή διαμαρτυρίας των εργαζομένων για τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας της υπηρεσίας, που απεστάλη στο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής.

Είχαμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε από κοντά την τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι συνάδελφοι, μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Ππροσωπικού και εκπαιδευτικοί, καθώς και τις άθλιες συνθήκες, υπό τις οποίες εξυπηρετούνται τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και οι οικογένειές τους.

Συγκεκριμένα, το προσωπικό του 2ου ΚΕΣΥ Β΄ Αθήνας του Υπουργείου Παιδείας, 40 εργαζόμενοι, μόνιμοι και αναπληρωτές, ήταν κυριολεκτικά «στοιβαγμένοι» σε δύο μόνο αίθουσες στο προαύλιο του 4ου ΓΕΛ Αγ. Παρασκευής. Ο χώρος είναι ακατάλληλος για αξιολογήσεις και διενέργεια ατομικών συνεδριών, καθώς οι ισόγειες αυτές αίθουσες είναι εκτεθειμένες στα μάτια εκατοντάδων μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται το απόρρητο της συνεργασίας ούτε να γίνονται σεβαστοί οι θεσπισμένοι κανόνες δεοντολογίας για την παροχή υποστηρικτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Λόγω της ανεπάρκειας χώρων, οι συνάδελφοι είναι αναγκασμένοι να διασκορπίζονται σε διάφορα σχολεία της ευρύτερης περιοχής μεταφέροντας βαλίτσες με αξιολογικό υλικό και φορητούς υπολογιστές ως «περιπλανώμενοι Ιουδαίοι». Αξίζει να σημειωθεί ότι για την παροχή «στέγης» στους χώρους τόσο του συγκεκριμένου σχολείου, όσο και άλλων που περιστασιακά «φιλοξενούν» το ΚΕΣΥ, η προϊσταμένη και οι συνάδελφοι μας πρέπει να «παρακαλούν» για να κάνουν τη δουλειά τους.

Όπως πληροφορηθήκαμε από την προϊσταμένη του ΚΕΣΥ, κα Μ. Χατζοπούλου και τους παρευρισκόμενους συναδέλφους, από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μίσθωσης κατάλληλου κτιρίου για τη στέγαση του ΚΕΣΥ, που είναι αρμοδιότητα της Αυτοδιοικητικής Περιφέρειας Αττικής. Η διαδικασία έχει σταματήσει στον έλεγχο και αξιολόγηση των χώρων από την επιτροπή καταλληλότητας, η οποία δεν έχει, μέχρι σήμερα, αποφανθεί οριστικά. Τελευταία σχετική ενέργεια για τη μίσθωση του κτιρίου του 2ου ΚΕΣΥ Β΄ Αθήνας από την Περιφέρεια Αττικής έγινε τον Ιανουάριο του 2020.

Επισημαίνεται ότι την τρέχουσα σχολική χρονιά, η υπηρεσία διασπάστηκε σε τουλάχιστον 9 διαφορετικούς χώρους, κυρίως σχολικές μονάδες, καθώς και στα Πολυιατρεία της Αγίας Παρασκευής: αίθουσες διδασκαλίας με πλήρη λειτουργία των διπλανών χώρων των σχολείων ή γραφεία ιατρείων, μη αεριζόμενα και με ιατρικό εξοπλισμό σε αυτούς. Σε πολλούς από τους χώρους δεν υπήρχε καθαριότητα, ενώ η υπηρεσία λειτούργησε στο μεγαλύτερο μέρος χωρίς υλικοτεχνική υποδομή, με ίδια μέσα των εργαζομένων (πχ υπολογιστές, εκτυπωτές, έπιπλα), προσφορές και δανεικό εξοπλισμό από σχολικές μονάδες. Η διαθεσιμότητα, μάλιστα, των χώρων δεν ήταν σταθερή σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς καθώς άλλαζε με βάση τις ανάγκες των χώρων φιλοξενίας και επιβαρύνθηκε από την πανδημία, που απαιτεί ιδιαίτερα αυστηρές προβλέψεις για τη δημόσια υγεία και συγκεκριμένες προδιαγραφές λειτουργίας.

Όπως ενημερωθήκαμε, παρά τις φιλότιμες και αξιέπαινες προσπάθειες των συναδέλφων, που πραγματικά υπερέβησαν εαυτούς, η διασπορά και η μη σταθερή διαθεσιμότητα των χώρων είχε μια σειρά από αρνητικές συνέπειες:

·        δυσχέρεια στην υλοποίηση του αξιολογητικού και υποστηρικτικού έργου της υπηρεσίας

·        δυσκολία στη συνεργασία των διεπιστημονικών ομάδων και στην επικοινωνία με τους γονείς

·        καθυστέρηση στην κάλυψη των αναγκών των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και των οικογενειών τους

·        στέρηση της δυνατότητας αξιολόγησης σε όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπές και κατάλληλο περιβάλλον, όπως απαιτεί η αξιολόγηση μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και η παροχή συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού στους ενδιαφερόμενους μαθητές.

Υπογραμμίζεται ότι από 1/9/2020, αν δεν λυθεί το πρόβλημα στέγασης, θα διατίθενται μόνο 2 αίθουσες για τη λειτουργία του ΚΕΣΥ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν οι αξιολογήσεις και όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Καθιστούμε υπεύθυνες τις αρμόδιες αρχές για την ολιγωρία που έχουν επιδείξει και αναρωτιόμαστε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη. Σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτούμε να μετακυλησθεί η ευθύνη στους εργαζομένους!

Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής Αθήνα, ήδη από τις 20-11-2019 με υπόμνημα που κατέθεσε προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, κ. Γ. Κόσυβα (Αρ. Πρωτ.: 688), με θέμα: «ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ», αλλά και στη συνάντηση εργασίας που είχε το ΔΣ με τον ίδιο, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019,  είχε καταγγείλει τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας του συνόλου των 2ων ΚΕΣΥ της Αττικής, ζητώντας την παρέμβαση της ΠΔΕ. Δυστυχώς, 8 μήνες μετά καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έγινε για εξεύρεση λύσης, στα προβλήματα στέγασης και υλικοτεχνικής υποδομής.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τους συναδέλφους του 2ου ΚΕΣΥ Β Αθήνας, αλλά και όλων των ΚΕΣΥ της Αττικής, για τον καθημερινό αγώνα αξιοπρέπειας και επαγγελματισμού που διεξάγουν και  εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τη μη εύρεση λύσης από την πλευρά των αρμόδιων φορέων.

Διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία με ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες, ζητάμε τόσο από την Αυτοδιοικητική Περιφέρεια Αττικής, όσο και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής και κυρίως από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, την επιτάχυνση των ενεργειών για επίλυση του ζητήματος, τόσο για τη μόνιμη στέγαση, όσο και για κατάλληλη μεταβατική προσωρινή στέγαση των υπηρεσιών του 2ου ΚΕΣΥ Β. Αθήνας, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων για την οριστική μετεγκατάστασή του.



Με εκτίμηση,
    Η Πρόεδρος                                          Ο Γενικός Γραμματέας 

Τραγάκη Ευγενία                                Δεληγιάννης Γεώργιος