Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΣΥ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

 ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.)

  
Mail : seepeakm@gmail.com 


    Θεσ/νίκη,14/3/2020   
 Αρ. Πρωτ:77 

ΠΡΟΣ:
                                                            Τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας  (Ε.Ο.Δ.Υ.)                                                              
ΚΟΙΝ.:
  -  την Υπουργό Παιδεία & Θρησκευμάτων  κα. Νίκη Κεραμέως ,        
-       ΠΟΣΕΕΠΕΑ    

                     



ΘΕΜΑ:<< Αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ >>



Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία, διαπιστώνουμε ότι :

-      αν και όλα τα σχολεία έκλεισαν λόγω της γνωστής κατάστασης με τον κορωνοϊό,

-      εντούτοις τα ΚΕΣΥ, με εντολές από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας,  λειτουργούν ακόμη κανονικά!



 Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνουμε, θεωρούμε ότι υπηρεσίες όπως τα ΚΕΣΥ πρέπει να κλείσουν ΑΜΕΣΑ, καθώς ο πολλαπλασιαστής μετάδοσης μπορεί να είναι ίδιος ή και μεγαλύτερος από αυτόν των σχολείων, ενώ ποιοτικά είναι εμφανώς μεγαλύτερος, αφού το επισκέπτονται δεκάδες άτομα καθημερινά, πολλά εκ των οποίων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογίσουμε και την κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό σε αρκετά από τα ΚΕΣΥ με τα γνωστά ζητήματα καθαριότητας

Ως εκ τούτου εισηγούμαστε την άμεση αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ τουλάχιστον για όσο χρόνο διαρκεί το κλείσιμο των σχολείων ώστε να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία τόσο των εργαζομένων σε αυτά όσο και των αξιολογούμενων μαθητών και των γονέων τους.



Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των ΚΕΣΥ ( ΚΥΑ 783/10-3-2020)

Σύμφωνα με

1.     το άρθρο 2, παράγραφος 2 του Ν.3699: Στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης περιλαμβάνονται η διαφοροδιάγνωση, η διάγνωση, η αξιολόγηση και αποτύπωση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, η συστηματική παιδαγωγική παρέμβαση με εξειδικευμένα και κατάλληλα προσαρμοσμένα εκπαιδευτικά εργαλεία και προγράμματα, τα οποία υλοποιούνται από τα κατά τόπους Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) που προβλέπονται στα άρθρα 4 και 12 του παρόντος νόμου και από τις δημόσιες ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες (Ν.3699/2008 )

2.     το άρθρο 7, του Ν.4547/2018: Οι αρμοδιότητες που ασκούν τα Κέντρα Εκπαιδευτικής Και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) για την επίτευξη της αποστολής τους έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό. ( Ν.4547/ 2018)  

3.     το άρθρο 1, παρ. 4. του ΦΕΚ 5614/13/12/2018 του Ενιαίου Κανονισμού Λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Υ. : ορίζεται ότι “όλες οι πράξεις, οι ενέργειες και εισηγήσεις των Κ.Ε.Σ.Υ. έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό και αποσκοπούν στην πολυδιάστατη υποστήριξη του έργου των σχολικών μονάδων και του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης τους. ( Ν/5614, 2018)

                Για το Δ.Σ.

     Ο Πρόεδρος                              Η Γ. Γραμματέας



 Λασιόπουλος Αθανάσιος                                            Κοροπούλη Αικατερίνη