Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για αρβανιτης δημητρης εργοθεραπευτηςΑποτέλεσμα εικόνας για αρβανιτης δημητρης εργοθεραπευτης
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Του αιρετού ΠΥΣΕΕΠ Αττικής Αρβανίτη Δημήτρη

Παρακολουθούμε το τελευταίο εξάμηνο την εξέλιξη της διαδικασίας διορισμών Εκπαιδευτικού, Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Από την προκήρυξη και τις προβλέψεις της σχετικής εγκυκλίου έγινε σε όλους φανερό ότι ο επιλεγμένος χρόνος για την διενέργεια των διαδικασιών διορισμού- εν μέσω δηλαδή των εκλογών - οδήγησε σε αποφάσεις που μόνο την αποτελεσματικότητα και την διαφάνεια δεν εξυπηρετούσαν. Κύριος στόχος δηλαδή δεν ήταν η ουσιαστική και βάσει των γνωστών ήδη αναγκών στελέχωση των δομών και υπηρεσιών ειδικής αγωγής , εκπαίδευσης και υποστήριξης, αλλά η δημιουργία προσδοκιών σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων από όλους τους κλάδους ειδικής και γενικής εκπαίδευσης.
Αυτό αποδεικνύεται από τις προβλέψεις των κριτηρίων, που ονομάσθηκαν "προσοντολόγιο" και έδιναν τροφή για όλο και περισσότερες ελπίδες όσο κανείς μάζευε χαρτιά και βεβαιώσεις , το "ταβάνι" στην προσμετρούμενη προυπηρεσία, την δυνατότητα μεταφοράς προυπηρεσίας από την γενική στην ειδική και κυρίως το θολό τοπίο όσον αφορά την κατανομή των προς πλήρωση οργανικών θέσεων ανά βαθμίδα και ειδικότητα.
Μάλιστα στο τελευταίο προσχώρησε και συνέχισε το παιχνίδι της αδιαφάνειας και η νέα ηγεσία του Υπουργείου, που ενώ μπορούσε άμεσα να τελειώσει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση , τελικά την εμπλόύτησε, φτάνοντας να συστήσει την τελευταία στιγμή νέες οργανικές θέσεις για κάποιους από τους κλάδους (τμήματα ένταξης) ενώ αρνείται να επιλύσει προβλήματα που αφήνουν εκτός της διαδικασίας οργανικές θέσεις σε νευραλγικές υπηρεσίες (ΚΕΣΥ). 


Μάλιστα δεν δέχεται να συζητήσει παρά μόνο με ορισμένους από τους φορείς που διεκδικούν ο καθένας για τους δικούς του μεγαλύτερο αριθμό θέσεων και αποδεικνύει με αυτό τον τρόπο την διάθεση να ολοκληρώσει με αναποτελεσματικό και αδιαφανή τρόπο την διαδικασία των διορισμών. 

Δυστυχώς η επόμενη μέρα θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στον πολύπαθο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης αντί να λύσει το σοβαρό ζήτημα της ανεπαρκούς και σταθερής στελέχωσης των ειδικών σχολείων,των ΚΕΣΥ και των υπόλοιπων δομών παροχής ειδικών εκπαιδευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών. Με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην καλύπτονται όσον αφορά το σύνολο των αναγκών τους και να χρειάζεται να προσλαμβάνονται κάθε χρόνο χιλιάδες αναπληρωτές.

Μόνη λύση κατά τη γνώμη μου, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, η διεύρυνση του αριθμού των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, ώστε να λυθούν προβλήματα αδιαφάνειας στον διαγωνισμό και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. 

Ας προβλεφθούν στον νέο προυπολογισμό τα ποσά που δεν διατίθενται το 2019 και 2020 λόγω της καθυστέρησης των διορισμών (όπως ανακοινώθηκε οι περισσότερες τοποθετήσεις θα ολοκληρωθούν μετά το πέρας της τρέχουσας σχολικής χρονιάς) και ας προσληφθεί αριθμός που να πλησιάζει κατά το δυνατό τις πραγματικές ανάγκες από όλες τις ειδικότητες.

Είναι λύση που θα γίνει αποδεκτή αλλά και θα λύσει πραγματικά προβλήματα , αφού για μια ακόμη φορά δεν υπήρξε από την αρχή ο σωστός σχεδιασμός με διαφάνεια και κατάλληλη στόχευση...