Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Δημόσιο: 7 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διεκδίκηση των δώρων



Δημόσιο: 7 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διεκδίκηση των δώρων

Της Βασιλικής Τσώνου, δικηγόρου
1) Τι αφορά η διεκδίκηση;
Τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα άδειας που καταργήθηκαν με τις διατάξεις του νόμου 4093/2012
2) Τι αναμένεται να κριθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ;
Η αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα αφορά τη συνταγματικότητα των διατάξεων του Ν. 4093/2012, με την οποία καταργήθηκαν τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα αδείας. 
3) Ποια ποσά διεκδικούν οι δημόσιοι υπάλληλοι;
Τα ποσά που καταργήθηκαν με τον Ν. 4093/2012, δηλαδή το δώρο Χριστουγέννων 500 Ευρώ, το δώρο Πάσχα 250 Ευρώ και επίδομα αδείας  250 Ευρώ.
4) Ποιες είναι οι απαιτούμενες ενέργειες;
Θα πρέπει να ασκηθεί αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων, εκτός αν το ζήτημα επιλυθεί με νομοθετική πρόβλεψη.  
5) Πόσα χρόνια αφορά η διεκδίκηση;
Η παραγραφή για μισθολογικές παροχές στο Δημόσιο είναι 2ετής. Ωστόσο επειδή η νομολογία κυμαίνεται αναφορικά με το ζήτημα της συντομότερης αυτής παραγραφής σε σχέση με την κοινή παραγραφή (5ετία), είναι σκόπιμο στις αγωγές να αναζητηθούν τα ποσά για μία 5ετία. 
6) Ποια ήταν η σημασία υποβολής αίτησης έως το τέλος του 2018;
Εφόσον έχει υποβληθεί αίτηση για διακοπή της παραγραφής, η παραγραφή έχει διακοπεί για ένα 6μηνο, μετά την παρέλευση του οποίου επανεκκινεί η 2ετής παραγραφή. 
7) Υπάρχει προθεσμία για τις δικαστικές ενέργειες;
Με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (4741/2014, 2285/2015) έχει κριθεί, κατά πλειοψηφία, ότι τις συνέπειες της αντισυνταγματικότητας δεν μπορούν να επικαλεστούν όσοι δεν είχαν ασκήσει ένδικα μέσα μέχρι τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης. Κατόπιν τούτου, για πλήρη δικαστική κατοχύρωση των ενδιαφερομένων, οι σχετικές αγωγές είναι σκόπιμο να ασκηθούν πριν τη δημοσίευση της αναμενόμενης απόφασης του ΣτΕ.