Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Ενδιαφέρουσα ημερίδα του Συλλόγου Τυφλών και Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Δυτικής Μακεδονίας

Αποτέλεσμα εικόνας για Σύλλογος Τυφλών και Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Δυτικής Μακεδονίας,
Σήμερα μιλάμε για ένα ζήτημα λίγο δύσκολο για τις μέρες μας. Για την ενδοσχολική βία, ένα πρόβλημα που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Αυτό που θέλουμε να δούμε σήμερα είναι το πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμε και ειδικά σε έναν κοινωνικό τομέα όπως είναι τα άτομα με αναπηρία όπου σύμφωνα με έρευνες, είναι διπλάσιο το πρόβλημα. Τα άτομα με αναπηρία δέχονται περισσότερο bullying στα σχολικά δρώμενα.


«Η δύναμη της θέλησης – αναπηρία και bullying ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε χθες, ο Σύλλογος Τυφλών και Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Δυτικής Μακεδονίας, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Esperos» Καστοριάς.

«Σήμερα μιλάμε για ένα ζήτημα λίγο δύσκολο για τις μέρες μας. Για την ενδοσχολική βία, ένα πρόβλημα που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Αυτό που θέλουμε να δούμε σήμερα είναι το πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμε και ειδικά σε έναν κοινωνικό τομέα όπως είναι τα άτομα με αναπηρία όπου σύμφωνα με έρευνες, είναι διπλάσιο το πρόβλημα. Τα άτομα με αναπηρία δέχονται περισσότερο bullying στα σχολικά δρώμενα». Δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τυφλών και Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Δυτ. Μακεδονίας Ηλίας Γιώτας, αναφερόμενος στον σκοπό της εκδήλωσης την οποία συντόνισε, η ταμίας του Συλλόγου, Ειρήνη Χρηστάκη.

Η αίσθηση της όρασης και κατά πόσον είναι δεδομένη, ήταν το θέμα της χειρουργού οφθαλμίατρου Μαρίας Κωνσταντίνου η οποία τόνισε: «τίποτα δεν είναι δεδομένο στο σώμα μας και καλό είναι, να σκεφτόμαστε ότι πολύ εύκολα μπορούμε να πάμε στη θέση του άλλου. Του ανάπηρου. Οπότε ο καθένας πρέπει να συμπεριφέρεται έχοντας αυτή τη σκέψη στο μυαλό και έτσι να πορευτούμε». Επισήμανε και αναφέρθηκε στη συνέχεια, στον ρόλο που παίζει η εκπαίδευση των παιδιών στο θέμα του σεβασμού των αναπήρων, λέγοντας: «Είναι πολύ σημαντικό είτε είναι γονέας, είτε κάποιος επαγγελματίας, να διδάξει στα παιδιά το να μάθουν να σέβονται».

«Η οπτική ικανότητα δεν οριοθετεί τα όρια του κόσμου μας. Οπότε, η οπτική αναπηρία δεν μπορεί να περιορίσει σε τίποτα τις δεξιότητες και τις ευκαιρίες των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Για τον λόγο αυτόν, καλούμαστε όλοι ως κοινωνία και σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο, να πάρουμε δράσεις ώστε να ανασχεθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Ειδικότερα εμείς οι οφθαλμίατροι πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή ενήμεροι για τις εξελίξεις στην ειδικότητά μας και να προσπαθούμε σε συνεργασία με τους άλλους ειδικούς επαγγελματίες, να στηρίζουμε όσο γίνεται περισσότερο τα άτομα αυτά», υπογράμμισε ο χειρουργός οφθαλμίατρος Δημήτριος Παναγιώτου.

Με ένα προσωπικό της βίωμα ξεκίνησε την ομιλία της η ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Άργους Ορεστικού Δέσποινα Μπελόκα η οποία αναφέρθηκε παράλληλα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η οικογένειά του ένα παιδί ΑμεΑ.

Σημείωσε ακόμη ότι η πολιτεία και η εκπαίδευση αστοχούν όπως είπε, στο να βοηθούν τέτοια άτομα τα οποία χρειάζονται τη βοήθεια όλων.

«Σήμερα θα μιλήσουμε για πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι η εικόνα του εαυτού μου στα παιδιά με αναπηρία και ουσιαστικά είναι μια αφορμή για να γίνουν ορατές ιστορίες ανθρώπων που αποτελούν πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας και ίσως, πολλές φορές να μη θέλουμε εμείς να τις ακούσουμε για κάποιο λόγο», σημείωσε η κοινωνική ψυχολόγος Δρ. Αλεξάνδρα Κόλκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο σύμβουλος ψυχικής υγείας –ψυχοπαιδαγωγός– υπεύθυνος δομής κέντρου ΑμεΑ «Ο Σωτήρ», Γιώργος Ιατρού, ο οποίος όμως λόγω ασθενείας δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση. Έγινε προσπάθεια να πραγματοποιήσει την ομιλία του μέσω Skype, αλλά λόγω προβλήματος στη η σύνδεση, δεν κατέστη δυνατή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε η ταμίας του Συλλόγου, Ειρήνη Χρηστάκη, προβλήθηκε βίντεο με θέμα: «Η ζωή με ένα άτομο ΑμεΑ».

Να σημειώσουμε ότι η ημερίδα ξεκίνησε με την κοπή της βασιλόπιτας.

Ε.Ψ.