Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αγίου Μαρίνου για τη συνεργασία στον πολιτιστικό, μορφωτικό και επιστημονικό τομέα

2018 10 12 tzoyfi

Κυρώθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η «Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου στην ιταλική χερσόνησο, για τη συνεργασία στον πολιτιστικό, μορφωτικό και επιστημονικό τομέα».
Όπως τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, πρόκειται για μια Συμφωνία με μία από «τις παλαιότερες δημοκρατίες στον κόσμο» και με ένα κρατίδιο «με διαχρονικά βαρύνουσα πολιτισμική παρουσία, που ολόκληρο βρίσκεται στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Τζούφη στα οφέλη της Συμφωνίας, λέγοντας ότι «μπορεί να βοηθήσει στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της έρευνας, της επιστήμης, του πολιτισμού, στη στήριξη νέων ανθρώπων και στο να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των δύο λαών, ενισχύοντας τις διμερείς μας σχέσεις». 
Ο Άγιος Μαρίνος είναι ένα πρωτοπόρο κράτος, κυρίως στον τομέα του Κοινωνικού Κράτους, «με μηδενικό αναλφαβητισμό, πολύ χαμηλά επίπεδα ανεργίας και με ένα πανεπιστήμιο που παρ’ ότι είναι καινούργιο, είναι ιδιαίτερα ενεργό και δραστήριο σε διεθνές επίπεδο με συνεργασίες με πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο, ενώ ανεκτίμητη είναι και η κληρονομιά της κρατικής βιβλιοθήκης, των μουσείων και των πινακοθηκών του», υπογράμμισε η Υφυπουργός.
Επιπλέον, είναι ένα κράτος που παρ’ ότι είναι ανεξάρτητο, συμμετέχει σε διεθνείς Οργανισμούς, όπως είναι η UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης και παρ’ ότι δεν είναι μέλος ακόμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση «Σύμφωνο Συνεργασίας και Τελωνειακής Σύνδεσης» και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και άλλων διεθνών Οργανισμών και του ΟΗΕ, σταθερά και διαχρονικά υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών θεμάτων.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη έχει ξεκινήσει μια συνεργασία στο επίπεδο της «Biennale των Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου» και από τον Μάιο του 2018 έχουν ξεκινήσει οι υποτροφίες για φοιτητές, συγγραφείς τέχνης, για καλλιτεχνικούς ερευνητές ηλικίας από 18 έως 34 ετών που συμμετέχουν στο διακρατικό ερευνητικό πρόγραμμα κατάρτισης μακράς διάρκειας «A natural Oasis του 2018».