Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Ψηφιακή διαφάνεια στα αναπηρικά επιδόματα

Ηλεκτρονικά θα υποβληθούν έως το τέλος του έτους οι αιτήσεις για τα αναπηρικά επιδόματα σε ολόκληρη την επικράτεια. Ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου. Τι δηλώνει στην «R» η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, θ. Φωτίου.


Της ΑΡΓΥΡΗΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Στην ηλεκτρονική καταχώριση περίπου 200.000 αναπήρων που λαμβάνουν αναπηρικά επιδόματα, συνολικού προϋπολογισμού 740 εκατ. ευρώ, προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, αναπροσαρμόζεται η διαδικασία παρακολούθησης καταγραφής και αξιολόγησης των ατόμων με αναπηρία που δικαιούνται επίδομα. Το πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου σε νέους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων εφαρμόζεται ήδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει και στην Πάτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, εντός Αυγούστου αναμένεται να γίνει και η πρώτη καταβολή επιδομάτων σε 265 δικαιούχους καθώς έχει εγκριθεί ο φάκελόςτους. Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος σε όλη τη χώρα έως το τέλος του έτους αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και οι δανειστές στην επόμενη επίσκεψή τους αναμένεται να ζητήσουν στατιστικά στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν την εύρυθμη λειτουργία του.


Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η «R» δείχνουν ότι στο ηλεκτρονικό σύστημα που διαχειρίζεται πλέον ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) συνολικά έχουν υποβληθεί 2.004 αιτήσεις από τις οποίες οι 1.649 αφορούν την καταβολή προνοιακών επιδομάτων, ενώ 355 την καταβολή διατροφικού επιδόματος σε νεφροπαθείς και σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Για την καταβολή αναπηρικών επιδομάτων έχουν ανοίξει στο σύστημα 531 φάκελοι, έκτων οποίων 422 είναι οριστικοί και 109 προσωρινοί. Από τους γιατρούς των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) έχουν περάσει 249 υποψήφιοι δικαιούχοι.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, αναφέρει στην «R» ότι, μέσω της ψηφιοποίησης της διαδικασίας λήψης προνοιακών επιδομάτων, θα υπάρξει διαφάνεια και θα σταματήσει η ταλαιπωρία των αναπήρων.

«Υλοποιούμε με συνέπεια τις δεσμεύσεις μας για ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Βάζουμε οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία των ανάπηρων συμπολιτών μας, απλοποιώντας σημαντικά τις διαδικασίες εφαρμόζοντας ένα διάφανο και αδιάβλητο ηλεκτρονικό σύστημα. Παραλάβαμε ένα προνοιακό σύστημα άδικο, διαλυμένο και απαρχαιωμένο και είμαστε αποφασισμένοι να το αλλάξουμε. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά άμεσα το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα για τα άτομα με αναπηρία. Διαβεβαιώνω ότι κανένα επίδομα δεν κινδυνεύει, ότι δεν θα κοπεί ούτε ένα ευρώ», επισημαίνει η αναπληρώτρια υπουργός.


Καθολική εφαρμογή

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι από την αρχή της νέας χρονιάς να επεκταθεί ο ηλεκτρικός φάκελος σταδιακά σε όλη τη χώρα, ώστε όλοι οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων να έχουν ηλεκτρονικό φάκελο για την ασθένεια που αντιμετωπίζουν και τα επιδόματα που λαμβάνουν. Σε μεταγενέστερη φάση, το δικό τους ηλεκτρονικό «αποτύπωμα» θα πρέπει να δημιουργήσουν και οι δικαιούχοι των επιδομάτων απολύτου αναπηρίας, προκειμένου να μεταφερθεί η καταβολή όλων των επιδομάτων από τους δήμους στον ΟΠΕΚΑ.

«Τα άτομα με αναπηρία θα λαμβάνουν πλέον από μία, ενιαία Αρχή τα επιδόματά τους, σε ημερομηνία που θα είναι γνωστή σε όλους και με απόλυτη διαφάνεια, με ηλεκτρονικές αιτήσεις και αδιάβλητες διαδικασίες. Καλούμε τα άτομα με αναπηρία από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και σύντομα και από την Αχαΐα να εμπιστευτούν το πρόγραμμα και να υποβάλουν αιτήσεις», δηλώνει στην «R» ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ Στέλιος Πλιάκης.

Βήμα-Βήμα

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να λάβουν για πρώτη φορά προνοιακή παροχή, εφόσον διαμένουν μόνιμα στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω των κέντρων κοινότητας των δήμων ή των κεντρικών υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ ή από προσωπικό υπολογιστή. Όσοι ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα απαλλάσσονται από το παράβολο των 46 ευρώ για εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ.

Η πιλοτική διαδικασία απονομής προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία περιλαμβάνει ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης μέσω ειδικής πλατφόρμας, δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου αναπηρίας από τον θεράποντα ιατρό του αναπήρου, συμπλήρωση εισηγητικού, παραπομπή του στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), αξιολόγηση και εκτίμηση της αναπηρίας από τριμελή υγειονομική επιτροπή, καθώς και συμπλήρωση ερωτηματολογίου από γιατρό με εξειδίκευση ή εμπειρία σε εργασιακά θέματα για τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου. Σημειώνεται ότι το ερωτηματολόγιο δεν επηρεάζει την κρίση και την απόφαση της υγειονομικής επιτροπής ως προς τη χορήγηση του επιδόματος.

Με τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού φακέλου αναπηρίας ο υποψήφιος δικαιούχος λαμβάνει ηλεκτρονικό αριθμό πρωτοκόλλου από το πληροφοριακό σύστημα των ΚΕΠΑ.

Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται με μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο αλλά και με γραπτό ηλεκτρονικό μήνυμα για την ημέρα και ώρα που θα εμφανιστεί ενώπιον της υγειονομικής επιτροπής του ΚΕΠΑ για την εκτίμηση αναπηρίας.

Η απόφαση της υγειονομικής επιτροπής εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα των ΚΕΠΑ και στη συνέχεια ενημερώνεται ο υποψήφιος δικαιούχος έχοντας τη δυνατότητα εντός δέκα ημερών να προσφύγει σε δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή. Εφόσον γίνει αποδεκτή η απόφαση, στον ηλεκτρονικό φάκελο της αναπηρίας του δικαιούχου εμφανίζονται συμπληρωμένες όλες οι προϋποθέσεις για την απονομή της προνοιακής παροχής σε χρήμα, η έγκριση της αίτησης καθώς και το δικαιούμενο ποσό.


Πηγή: «Real news»