Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Πλαίσιο πάλης της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών ΕΕΠ/ΕΒΠ για τη ΓΣ του ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Φωτογραφία του χρήστη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών εεπ/εβπ.

Όλοι και Όλες στη συνέλευση του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής που θα γίνει στις 13/12, στις 8:30 στο πνευματικό κέντρο Κωνσταντινουπολιτών (Δημ. Σούτσου 46). 

Η γνώμη κάθε μέλους για τα πεπραγμένα του ΔΣ, για τις εξελίξεις και τη δράση του Συλλόγου μας είναι αναγκαία και πολύτιμη! Μαζικοποιούμε το σωματείο μας! Οργανώνουμε τους αγώνες μας!

Όλοι και όλες στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 14/12, 
10:30 στην Ομόνοια

Η ΓΣ του Συλλόγου μας διεξάγεται μέσα σε μια περίοδο όπου όλοι μας βιώνουμε στην καθημερινότητά μας τα αποτελέσματα όλων των προηγούμενων μέτρων και μνημονίων που έχουν ψηφίσει από κοινού οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση. Όλοι μας βιώνουμε την κοροϊδία μέσα από το αφήγημα της "δίκαιης ανάπτυξης" και της κανονικότητας στα σχολεία που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μια ματιά όμως στην καθημερινή μας ζωή, στα σπίτια μας, στην περιοχή μας, στα σχολεία μας αρκεί για να δούμε πως η ανάπτυξη τους χτίζεται πάνω στις δικές μας πλάτες. Ιδιαίτερα εδώ στην Αττική, αρκεί να αναλογιστούμε πως μέσα σε 4 μήνες κάηκε η Ανατολική Αττική, πνίγηκε η Δυτική Αττική και βρώμισε με μαζούτ ο Σαρωνικός!! Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση στηρίζεται πάνω στα σχολεία που στενάζουν οικονομικά και υπολείπονται ακόμα και στα βασικά όπως η θέρμανση, σύγχρονες εγκαταστάσεις, καθημερινά υλικά για το παιδαγωγικό έργο, φωτοτυπίες κ.α. Μια ανάπτυξη και κανονικότητα που στηρίζεται σε μόνιμους συμβασιούχους στην εκπαίδευση, με την ειδική αγωγή να έχει τα πρωτεία στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας δείχνουν πως έπεται ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματά μας μέσα από τον νέο συνδικαλιστικό νόμο και την απαγόρευση απεργιών, το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης (νέα χτυπήματα στα “εργασιακά”, νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργιών, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα "κόκκινα" δάνεια στις τράπεζες, την πορεία της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες). Αποδεικνύεται πως το κράτος έχει συνέχεια, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι κυβέρνηση. 

Ειδικά τώρα που μπαίνει στο στόχαστρο η συνδικαλιστική οργάνωση και πάλη, έχουμε όλοι ευθύνη να περιφρουρήσουμε το δικαίωμα στην απεργία και τα σωματεία μας. Σε περίπτωση που με νόμο επιχειρήσει η κυβέρνηση να βάλει στο γύψο το δικαίωμα στην απεργία και τα συνδικάτα, απαντάμε με Πανεργατική Απεργία, παίρνοντας από τώρα απόφαση. Το χτύπημα που επιχειρεί η κυβέρνηση στην απεργία, τη συνδικαλιστική οργάνωση, στη λειτουργία των σωματείων δείχνει ότι μας φοβούνται. Η άδικη και ταξική πολιτική τους θα γεννήσει νέους αγώνες. Αυτό το ξέρουν και γι' αυτό τρέμουν και παίρνουν τα μέτρα τους. Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Συνέχεια, όμως, έχει και το Υπουργείο Παιδείας - ανεξαρτήτως υπουργού - το οποίο "νίπτει τας χείρας του" για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους κλάδους μας, με κυρίαρχο τους μόνιμους μαζικούς διορισμούς.

Σε αυτή την κατεύθυνση και σε μια προσπάθεια να υλοποιήσει πάγιες ανάγκες των ΕΕ-ΟΟΣΑ-ΣΕΒ φέρνει το "νέο" σχέδιο για τις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου. Αλλαγές σε δομές και διαδικασίες μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων που έχουν στόχο την αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα έως και τη σχολική μονάδα! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Ν.Δ. και τα υπόλοιπα κόμματα, που στηρίζουν την πολιτική της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, που συμπάσχουν με τις αγωνίες του ΣΕΒ, του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ελλάδας και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων για την Παιδεία, δεν έχουν στόχο, με την πολιτική τους, να βελτιώσουν το σχολείο, να απαντήσουν στις αγωνίες των εκπαιδευτικών και των γονιών για τη μόρφωση των παιδιών τους. Άλλωστε, είναι αυτοί που στο 3ο Μνημόνιο ψήφισαν υπέρ του «εξορθολογισμού» των δαπανών, υπέρ της μείωσης του αριθμού των εκπαιδευτικών και την προώθηση της αυτονομίας, δηλαδή την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής βιώνουμε σήμερα και κανείς δεν πιστεύει ότι η κατάσταση στην εκπαίδευση βελτιώθηκε από αυτά τα μέτρα. Το αντίθετο.
Καμιά συμμετοχή σε ένα διάλογο απάτη που στόχο έχει να μας κάνει συνενόχους στη διάλυση του σχολείου!
Η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδιασμού που στηρίζεται στις "αξίες" της Αυτονομίας-Αποκέντρωσης-Αξιολόγησης, ανοίγουν το δρόμο για τη λειτουργία του σχολείου με μέσω ιδιωτικών χορηγών. Οδηγεί τους συλλόγους διδασκόντων, τους διευθυντές και τους γονείς να γίνονται manager που θα ψάχνουν οικονομική στήριξη για να έχουν τα παιδιά τους τα βασικά (σίτιση, θέρμανση, υλικά κ.α.). Ανοίγει ο δρόμος για να μεταφερθεί η οργανικότητα σε ομάδες σχολείων. Τσακίζουν το ενιαίο της εκπαίδευσης! Γίνεται εφαρμογή της αντιδραστικής αξιολόγησης στους εκπαιδευτικούς από τα ΠΕΚΕΣ στα οποία καταλήγει η πορεία της στοχοθεσίας του κάθε εκπαιδευτικού. 
Τα ΚΕΔΔΥ συγχωνεύονται με άλλες διακριτές μέχρι σήμερα δομές (Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., Σ.Σ.Ν., Κ.Ε.Σ.Υ.Π., Κ.Ε.Π.Λ.Η.Ν.Ε.Τ., Ε.Κ.Φ.Ε.) και ταυτόχρονα γίνεται μετατροπή των οργανικών θέσεων που δεν θα προβλέπονται στη νέα δομή σε προσωποπαγείς που θα καταργούνται με την αποχώρηση του εργαζομένου. Συγχωνεύουν τα ΚΕΔΔΥ τη στιγμή που θα έπρεπε να πολλαπλασιαστούν!
Πρέπει να υπάρξει ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!!! Δε μπορούμε να επιτρέψουμε τη διάλυση των ΚΕΔΔΥ!
Βεβαίως σε κανένα σημείο του σχεδίου για τις υποστηρικτικές δομές δε γίνεται λόγος για τη λειτουργία τους με μόνιμο προσωπικό. Για το υπουργείο είναι δεδομένη η αδιοριστία!

Σε αυτήν την κατεύθυνση η όλη συζήτηση στις Γενικές Συνελεύσεις χρειάζεται να επικεντρωθεί στο κύριο θέμα που αφορά το πως οι Σύλλογοι και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι τους θα πρωτοστατήσουν και θα διεκδικήσουν με οργανωμένο και αγωνιστικό τρόπο το πάγιο αίτημά μας για μόνιμους διορισμούς. Χρειάζεται επομένως να υπάρξουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να προκηρύξει διαγωνισμό για μόνιμους διορισμούς στο ύψος των σημερινών απαιτήσεων. 

Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των συμβασιούχων στην εκπαίδευση ΤΩΡΑ!

Εκτιμάμε πως αν η συζήτηση δεν επικεντρωθεί στον κύριο στόχο μας, η υλοποίηση του οποίου λύνει μια σειρά από ζητήματα, είναι πολύ πιθανό η συζήτηση για ενιαίο πίνακα ή όχι να οδηγήσει σε "φαγωμάρα" μεταξύ των μελών μας. Ας μην πατήσουμε ξανά την μπανανόφλουδα του "διαίρει και βασίλευε" κάνοντας χάρη στην κυβέρνηση η οποία θα τρίβει τα χέρια της! Το αν σήμερα κάποιοι συνάδελφοι αποκλείονται από τους πίνακες - ενώ αύριο θα αποκλείονται πιθανά κάποιοι άλλοι - αυτό δεν είναι αποτέλεσμα του αν υπάρχει ενιαίος πίνακας ή όχι, αλλά των περιορισμένων πιστώσεων που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

Το κύριο λοιπόν είναι το πως θα δράσουμε οργανωμένα και συλλογικά για να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, για να καλυφθούν όλα τα κενά σε όλα τα σχολεία της χώρας. Αυτό είναι το σύγχρονο και το αναγκαίο στην εποχή που ζούμε! Αυτό αναβαθμίζει ουσιαστικά την εκπαίδευση των μαθητών, αυτό καλύπτει τις ανάγκες και τα αιτήματα των γονιών! 

Η συζήτηση για Ενιαίο ή μη πίνακα δεν πρόκειται να μας λύσει τα βασικά μας προβλήματα. Αυτό που χρειάζονται είναι μαζικοί διορισμοί! Και το να προϋπάρχει ενιαίος πίνακας αναπληρωτών σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί προϋπόθεση για μόνιμους διορισμούς. Αποτελεί ωμή κοροϊδία το να λέγεται πως δεν γίνονται διορισμοί επειδή φταίμε εμείς που δεν είχαμε ενιαίο πίνακα! Τέτοια επιχειρήματα έρχονται να ενισχύσουν τη σημερινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες που όχι μόνο δεν έδειξαν την πολιτική βούληση να κάνουν μόνιμους διορισμούς, αλλά χρόνια τώρα πατάνε πάνω σε αναπληρωτές διαιωνίζοντας μια βολική γι' αυτούς κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή κατάσταση της αδιοριστίας και των πολλών φάσεων προσλήψεων, το γεγονός πως δε μπορούμε να γνωρίζουμε το μέγεθος των προσλήψεων της κάθε χρονιάς -το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι πως δεν καλύπτονται όλα τα κενά και οι ανάγκες των σχολείων- εκτιμάμε πως ο ενιαίος πίνακας θα καταστρατηγηθεί στην πράξη, στέλνοντας πολλούς συναδέλφους μακριά από το σπίτι και την οικογένειά τους ή πιθανά συνάδελφοι που δε θα δηλώσουν άλλες περιοχές, πέρα από τον τόπο διαμονής τους, να μείνουν και εκτός σχολείων. Ο ενιαίος πίνακας δε μπορεί να λειτουργήσει αξιοκρατικά αν δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις για κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία, τη μια φάση πρόσληψης όλων των συναδέλφων, καθώς και μέριμνα για κοινωνικές ομάδες συναδέλφων που χρειάζεται να είναι κοντά στο σπίτι τους (συνάδελφοι με αναπηρία, νέες οικογένειες, εγκυμονούσες/νέες μητέρες κλπ.).

Με βάση τα παραπάνω διεκδικούμε:
 Άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ, στο ύψος των σημερινών αναγκών. Κάλυψη όλων των κενών.
 Όχι στην κατάργηση/συγχώνευση των ΚΕΔΔΥ και των υπόλοιπων δομών που οδηγούν σε απολύσεις.
 Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.
 Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών από την πρώτη μέρα έναρξης των σχολείων με 12μηνες συμβάσεις.
 Ουσιαστική αναβάθμιση του κλάδου του ΕΒΠ. 
 Να καταργηθούν τα με αρ. πρωτ. 159774/25-09-2017 και 159794/25-09-2017 έγγραφα της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υ.Π.Π.Ε.Θ. Μία παράλληλη στήριξη για κάθε παιδί. Ακόμη και τώρα, άμεσα, να δοθούν οι πιστώσεις, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά και να πάρουν όλοι οι μαθητές να έχουν την πλήρη και αποκλειστική, πραγματικά εξατομικευμένη υποστήριξη που χρειάζονται.
 Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού, ξεπάγωμα των Μισθολογικών Κλιμακίων.
 Γενναία αύξηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών στα σχολεία (προσωπικό, υλικά, μεταφορά κλπ.).
 Όχι στην αντιδραστική-τιμωριτική αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων.
 Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, από το δικαίωμα στην ΑΠΕΡΓΙΑ.
 Λεφτά για τη μόρφωση των παιδιών όχι για το ΝΑΤΟ και τους πολεμικούς εξοπλισμούς.

Παίρνουμε απόφαση για συμμετοχή στην Πανεργατική Απεργία αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει προς ψήφιση τον συνδικαλιστικό νόμο!

Οργανώνουμε μεγάλη κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας απαιτώντας ΕΔΩ και ΤΩΡΑ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ!

Συμπορευόμαστε με το υπόλοιπο εργατικό-λαϊκό κίνημα! Βάζουμε τον Σύλλογό μας σε αγωνιστική κατεύθυνση! Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας!