Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΕΕΠΕΑ-ΙΜΕΓΕΕ


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ
  ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε.)
Πανεπιστημίου 59 Αθήνα Τ.Κ. 105 64
ΑΦΜ: 997167820-ΔΟΥ: Δ΄ΑΘΗΝΩΝ


Αθήνα, 20-7-2016ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΕΕΠΕΑ-ΙΜΕΓΕΕ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 στα γραφεία της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, με πρωτοβουλία του ΙΜΕΓΕΕ, η πρώτη συνάντηση του νέου ΔΣ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με το ΔΣ του ΙΜΕΓΕΕ. Από πλευράς ΠΟΣΕΕΠΕΑ παρευρέθηκαν ο πρόεδρος Δ. Παπαευθυμίου, η αντιπρόεδρος Σ. Γεωργακάκου και η ταμίας Μ. Μαργαρίτη. Επίσης, εκ μέρους του ΙΜΕΓΕΕ, παρόντες ήταν ο πρόεδρος Σ. Καρπενησιώτης, η αντιπρόεδρος Γ. Μπουλμέτη, η γραμματέας Ε. Τραγάκη και η ταμίας Χ. Αναστασοπούλου.
Στόχος της συνάντησης αυτής ήταν η ενημέρωση του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας για τη λειτουργία και τις δράσεις του ΙΜΕΓΕΕ, καθώς και η συνεργασία και ο συντονισμός των μελλοντικών ενεργειών του Ινστιτούτου. 
Από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ άσκησε έντονη κριτική στο καταστατικό του ΙΜΕΓΕΕ, διαπιστώνοντας δυσλειτουργία σε αυτό, λόγω της πρόβλεψης για την ύπαρξη δύο κυρίαρχων οργάνων που εμπλέκονται στην εκλογή και τον έλεγχο του ΔΣ του ΙΜΕΓΕΕ, δηλ του ΔΣ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και της Γενικής Συνέλευσης. Διατυπώθηκε, μάλιστα, επιφύλαξη από πλευράς κ. Παπαευθυμίου για την ύπαρξη αυτής καθαυτήν της γενικής συνέλευσης ως οργάνου διοίκησης του Ινστιτούτου και προτάθηκε να ελέγχεται το ΔΣ του ΙΜΕΓΕΕ πλήρως από την ΠΟΣΕΕΠΕΑ.
Ο κ. Παπαευθυμίου αναφέρθηκε στο παράδειγμα των καταστατικών των επιστημονικών φορέων της ΔΟΕ (ΙΠΕΜ- έτος ίδρυσης: 1997) και της ΟΛΜΕ (ΚΕΜΕΤΕ- έτος ίδρυσης:1992), τα οποία δεν προβλέπουν την ύπαρξη γενικής συνέλευσης, αλλά τα ΔΣ τους διορίζονται εξολοκλήρου από τις Ομοσπονδίες, «ανάλογα με τη δύναμη των παρατάξεων» (βλ. καταστατικό ΙΠΕΜ).
Σημειωτέον ότι η ΓΣ εκλέγει το 1/3 των μελών του ΔΣ του ΙΜΕΓΕΕ, αλλά το καταστατικό της δίνει το δικαίωμα «να απολύσει το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου ή μεμονωμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κατόπιν έκτακτης γενικής συνέλευσης ……και εφόσον η αιτία απόλυσης είναι βάσιμα και νόμιμα αιτιολογημένη».
Τα μέλη του ΔΣ του ΙΜΕΓΕΕ εξήγησαν αναλυτικά ότι η συγκεκριμένη επιλογή για ενίσχυση του ρόλου της ΓΣ, έγινε στα πλαίσια μιας πιο δημοκρατικής και συμμετοχικής λειτουργίας και για να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη του ΙΜΕΓΕΕ να έχουν λόγο στις δράσεις του Ινστιτούτου και έλεγχο στη διοίκησή του. Τονίστηκε δε ότι τα καταστατικά των φορέων που αναφέρθηκαν είναι απαρχαιωμένα και εκπέμπουν μια συγκεντρωτική νοοτροπία.
Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι βάσει του Καταστατικού  πρωτεύοντα ρόλο στον έλεγχο και τη λειτουργία του Ινστιτούτου διατηρεί πάντα η ΠΟΣΕΕΠΕΑ, η οποία διορίζει την πλειοψηφία  (2/3) των τακτικών μελών του ΔΣ και «η επιλογή των προς μελέτη θεμάτων γίνεται πάντοτε σε συνεργασία με το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΠΕΕΑ, το οποίο έχει και την τελική ευθύνη της έγκρισης. Οι τρόποι αξιοποίησης θέσεων, μελετών και ερευνών αποφασίζονται από το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΠΕΕΑ» (Άρθρο 5).
Όπως φάνηκε από την εξέλιξη της συζήτησης, δόθηκε μεγάλη έμφαση από πλευράς ΠΟΣΕΕΠΕΑ στην αλλαγή του Καταστατικού και σε διοικητικά θέματα σχετικά με τον έλεγχο του ΙΜΕΓΕΕ και ελάχιστη στις επιστημονικές και κοινωνικές δράσεις, καθώς και το μελλοντικό σχεδιασμό του Ινστιτούτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΙΜΕΓΕΕ, στο σύντομο διάστημα λειτουργίας του (Ιανουάριος 2016)  έχει ήδη στο ενεργητικό του την επεξεργασία και κατάθεση προτάσεων για: α) βιωματικά σεμινάρια επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού/Ειδικού Βοηθητικού προσωπικού στη Συνεκπαίδευση (ΕΣΠΑ) και β) ευρωπαϊκό πρόγραμμα με θέμα «Gender-based violence against girls and boys with disabilities», σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Ε.Ε. (European Commission).
Επίσης, το ΙΜΕΓΕΕ συνδιοργάνωσε με επιτυχία το «1ο Φεστιβάλ Φορέων της Ειδικής Εκπαίδευσης», τον Ιούνιο του 2016 στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.  Στα πλαίσια του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα, στην οποία  συμμετείχε ως προσκεκλημένος του Ινστιτούτου ο διεθνώς καταξιωμένος σε θέματα Ειδικής Εκπαίδευσης, αν. καθηγητής του Southern Illinois University,  Δ. Αναστασίου.
Τέλος, έγινε σύντομη ενημέρωση από πλευράς ΙΜΕΓΕΕ στη λειτουργία του Συντονιστικού των Φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης και τη διοργάνωση της Διημερίδας με θεματολογία τη Συνεκπαίδευση και την αναγκαιότητα μόνιμων διορισμών, στη μνήμη της Μπέτυς Λεωτσάκου. Αναμένουμε και ευελπιστούμε η ΠΟΣΕΕΠΕΑ να συνεχίσει να υποστηρίζει τη λειτουργία του Συντονιστικού, όπως και να συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση της Διημερίδας, με ορισμό εκπροσώπου για την Οργανωτική Επιτροπή.

Ενημερώνουμε τους φίλους και τα μέλη του ΙΜΕΓΕΕ ότι τον Οκτώβρη του 2017, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Ινστιτούτου, όπου θα δοθεί η ευκαιρία να διευκρινιστούν όλα τα διοικητικά και επιστημονικά ζητήματα σχετικά με τα πεπραγμένα του ΔΣ. Για το αν ηΓΣ θα έχει καταστατικό χαρακτήρα, θα κριθεί από τις προτάσεις του ΔΣ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και τις διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Στ. Καρπενησιώτης                                 Ε. Τραγάκη

            Πρόεδρος                                                Γενική Γραμματέας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου