Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ



Αγαπητοί συνάδελφοι,

πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13-6-2016, στο Υπουργείο Παιδείας, η δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής για τον Ανασχεδιασμό και Αναβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή και της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, που εκπροσωπήθηκε από το Στάθη Καρπενησιώτη και την Ευγενία Τραγάκη. Από πλευράς υπουργείου παρευρέθηκαν ο κ. Π. Κασσιανός, σύμβουλος του Υπουργού για τα θέματα Ειδ. Εκπαίδευσης και η κα Θ. Αστέρη, διευθύντρια ΕΑΕ.

Στην εισήγησή του ο κ Κασσιανός επισήμανε ότι αποτελεί παραδοχή ότι η ΕΑΕ είναι αναπόσπαστο μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά αν δεν αλλάξει το γενικό σχολείο, η παραδοχή αυτή θα μείνει κενός λόγος. Γι΄αυτό το Υπουργείο βάζει δύο στόχους: α) τη θεσμική προώθηση της ενταξιακής πολιτικής και β) την ενίσχυση όλων των δομών του δικτύου της Ειδικής Εκπαίδευσης. Η ενίσχυση αυτή θα είναι τόσο ποσοτική, με την ίδρυση νέων δομών ΕΑΕ, όσο και ποιοτική. 
Ως προς την ποιοτική ενίσχυση, ο κ. Κασσιανός αναφέρθηκε ενδεικτικά στα εξής:
  • επικαιροποίηση/εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών
  • εναρμόνιση ωραρίου των ΣΜΕΑΕ με τα γενικά σχολεία
  • ενίσχυση του τομέα της Υποστήριξης στα ΚΕΔΔΥ
  • τακτοποίηση του "άτακτου" θεσμικού πλαισίου της δευτεροβάθμιας ΕΑΕ
  • ίδρυση ΣΕΚ Ειδικής Εκπαίδευσης 
Επιπλέον, ο κ. Κασσιανός επισήμανε ότι η προτεραιότητα του Υπουργείου για φέτος θα είναι οι ιδρύσεις νέων δομών και του χρόνου θα είναι έτοιμοι για την εναρμόνιση ωραρίου.

Ορίστηκαν 3 υπο-ομάδες εργασίας για την επεξεργασία Υπουργικών αποφάσεων που θα πρέπει να εκδοθούν το Σεπτέμβρη, κατά την έναρξη της νέας σχολ. χρονιάς:
1η υπο-ομάδα: Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΕΕΕΕΚ, Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια, Ειδικά Γυμνάσια και Λύκεια).
2η υπο-ομάδα: εκπόνηση Κανονισμού Λειτουργίας Τ.Ε.
 υπο-ομάδα: επεξεργασία τρόπου σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων συνεκπαίδευσης
Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών των υπο-ομάδων θα είναι σε ένα μήνα από τώρα.

Επίσης, ο κ. Κασσιανός αναφέρθηκε στην πρόθεση του Υπουργείου να διοργανώσει μια ημερίδα ή διημερίδα για την ανάδειξη καλών συνεργατικών πρακτικών.

Τέλος, ανακοίνωσε το σχεδιασμό του Υπουργείου για διενέργεια από το ΙΕΠ,18-μηνης Επιμόρφωσης στη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η κα Αστέρη, από τη μεριά της επισήμανε τις δύο κατευθύνσεις του σχεδιασμού για την ΕΑΕ: α) μήνυμα προς την Γενική Εκπαίδευση για το  τι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται και β) συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο.

Κατόπιν πήραν το λόγο αρκετά μέλη της επιτροπής και ορίστηκε η διαδικασία χωρισμού των μελών στις υπο-ομάδες. Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ ζήτησε να συμμετέχει δια των εκπροσώπων της και στις τρεις υπο-ομάδες, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Η agenda για την επόμενη συνάντηση αφορά την αντιστοίχιση των Ειδικών Επαγγελματικών Εργαστηρίων με τη γενική εκπαίδευση.

Η επόμενη (προτελευταία) συνάντηση της Επιτροπής ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουνίου.