Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ κ Κ.ΚΟΥΝΕΒΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε δελτίο τύπου με ερώτηση της Κ. Κούνεβα προς την Κομισιόν, για την περικοπή των αναπηρικών και οικογενειακών επιδομάτων:


Κωνσταντίνα Κούνεβα
Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8-4-2016

Ερώτηση Κ. Κούνεβα προς την Κομισιόν
«Να μην περικοπούν τα αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα- Ασύμβατες οι περικοπές με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ»

Την ανάγκη να μην περικοπούν τα αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα  επισημαίνει με ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η ερώτηση έχει απόλυτη επικαιρότητα, καθώς πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας φέρουν  το κουαρτέτο να βάζει εδώ και τώρα θέμα περικοπής των αναπηρικών επιδομάτων.
Στην ερώτηση η Κ. Κούνεβαεπισημαίνει ότι τα άτομα με αναπηρία αποτελούν τα τραγικότερα θύματα των Μνημονίων, αφού θεμελιώδη δικαιώματα τους έχουν καταστρατηγηθεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αποκλεισμό τους ακόμη και από την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Υπενθυμίζει ότι η κατάσταση των ΑμεΑ έχει επιδεινωθεί από τις  συνεχείς περικοπές των κοινωνικών προϋπολογισμών από το 2010 και επισημαίνει ότι ενδεχόμενες περικοπέςστα αναπηρικά επιδόματα θαοδηγήσουν τα ΑμεΑσε πλήρη φτωχοποίηση. Η Κ.Κούνεβα εστιάζει στην πρόβλεψη του τρίτου Μνημονίου για νέες περικοπές 0,5% του ΑΕΠ στον προνοιακό προϋπολογισμό και ρωτά την Κομισιόν αν δέχεται να περικοπούν στο μισό τα αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα και, ιδιαίτερα, αν θεωρεί συμβατές αυτές τις περικοπές με την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, σύμβασης που είναι η πρώτη που δεσμεύει την Ε.Ε, ως νομική οντότητα.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης της Κωνσταντίνας Κούνεβα προς την Κομισιόν.

Θέμα: «Για τις επικείμενες περικοπές παροχών προς τα ΑμεΑ»

Τα AμεΑ στην Ελλάδα βιώνουν κατάφορες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, σε κρίσιμους τομείς. Στην υγεία π.χ. η Τρόικα, επέβαλε (Ν.4093/2012 Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016)  την μείωση του αριθμού των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ με την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων άτομα με χρόνιες παθήσεις έχασαν την πρόσβαση σε αυτά.
Τη δραματική κατάσταση επέτειναν περικοπές στους προϋπολογισμούς της κοινωνικής πρόνοιας που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο προγραμμάτων προσαρμογής από το 2010. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι και το τρίτο «Μνημόνιο» (Ν.4336/2015 Σύμβαση Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης) προβλέπει νέες περικοπές 0,5% του ΑΕΠ ετησίως που θα επιφέρουν επιπτώσεις και σε άλλους τομείς. Με δεδομένο ότι η συνολική δαπάνη κράτους και ασφαλιστικών οργανισμών για επιδόματα πρόνοιας είναι περίπου 3,5 δισ. αυτό σημαίνει περικοπή κατά 25%.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1.   Δέχεται να μειωθούν τα αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα, συνολικής κρατικής δαπάνης 1,7 δισ., σε μια χώρα με σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας και με ποσοστό 10% του πληθυσμού της, ατόμων με αναπηρία;

2.   Πώς διασφαλίζει η Επιτροπή ότι τα μέτρα που εισηγείται δεν εμποδίζουν την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην Ελλάδα;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α
Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ 22 - 117 42 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210 9248674 & 210 9248675
FAX: 210 9248679