Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...


Αθήνα, 6-4-2016
                                                                                            Αρ. Πρωτ.: 17

Με αφορμή την Ημερίδα «ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-Ανάδειξη Πρότυπων Προσεγγίσεων» το Σάββατο 9 Απριλίου 2016, στα πλαίσια του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, αυτό που διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά, είναι ο αποκλεισμός των εμπλεκομένων φορέων τόσο από τον υποτιθέμενο διάλογο, όσο και από τον ουσιαστικό σχεδιασμό του Υπουργείου για την Ειδική Εκπαίδευση.
Είμαστε πλέον σίγουροι ότι αυτό γίνεται βάσει σχεδίου κάποιων παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι θεωρούν ότι κατέχουν την «απόλυτη αλήθεια». Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από το γεγονός ότι, παρά τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις για συμμετοχή της ΠΟΣΕΕΠΕΑ στο Διάλογο για την Παιδεία και συμπερίληψή της σε διάφορες επιτροπές, παρατηρείται μια σταθερά επαναλαμβανόμενη τακτική αποκλεισμού τόσο της Ομοσπονδίας όσο και των φορέων που εκπροσωπούν την Ειδική Εκπαίδευση και το αναπηρικό κίνημα (γονείς, εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ και ΕΒΠ).
Στη δική μας λογική είναι ακατανόητο πώς είναι δυνατό να μην λαμβάνεται υπόψη, ούτε να είναι ευπρόσδεκτη η άποψη των ειδικών που καθημερινά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες. Πώς είναι δυνατόν να μην προσκαλούνται καν, αλλά και να αγνοούνται εκπαιδευτικοί με μακρόχρονη εμπειρία και εξειδίκευση στο χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης;
Αν η επίσημη θέση του Υπουργείου είναι ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν μπορούν να εκφέρουν επιστημονική άποψη για την Πρώιμη Παρέμβαση εν προκειμένω, τότε υφίσταται είτε επικίνδυνη άγνοια, είτε ελιτίστικη αντίληψη- έννοιες ασύμβατες με μια αριστερή δημοκρατική αντίληψη «περί του διοικείν».