Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

«Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»

  Με αφορμή τη σημερινή σύγκλιση της «Επιτροπής για την αναμόρφωση του πλαισίου των μεταθέσεων και διορισμών στην εκπαίδευση» στο ΥΠΠΕΘ, η ΠΟΣΕΕΠΕΑ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη συστηματική απόπειρα αποκλεισμού των εκπροσώπων της από την εν λόγω επιτροπή, με διάφορα προσχήματα και υπεκφυγές.
  Συγκεκριμένα, τα γεγονότα έχουν ως εξής:
 Κατά τη συγκρότηση της επιτροπής αυτής, δεν συμπεριλήφθηκαν στη σύσταση εκπρόσωποι του ΕΕΠ και ΕΒΠ και μόνο μετά από διαμαρτυρία των αιρετών του ΚΥΣΕΕΠ Β. Βούγια και Δ. Παπαευθυμίου, έγινε δεκτό το αίτημα συμμετοχής μας από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Κατσαρό. Κατόπιν τούτου, η ΠΟΣΕΕΠΕΑ όρισε ως εκπροσώπους της τους δυο αιρετούς του ΚΥΣΕΕΠ και τον αιρετό του ΠΥΣΕΕΠ Αττικής, Δ. Αρβανίτη, ως αναπληρωματικό μέλος.
  Ακολούθως, την περασμένη Τετάρτη 13-1-2016 και ώρα 11.00 πμ, είχε προγραμματιστεί συνάντηση της επιτροπής στο ΥΠΠΕΘ, η οποία είχε προαποφασιστεί από τα μέλη της επιτροπής.
  Οι δύο αιρετοί εκπρόσωποι της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, Βασίλης Βούγιας και Δημήτρης Παπαευθυμίου έχοντας μαζί τους τις διαμορφωμένες προτάσεις της Ομοσπονδίας,  προσήλθαν στο ΥΠΠΕΘ, προκειμένου να συμμετέχουν στις εργασίες της επιτροπής.
  Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η επιτροπή είχε ακυρωθεί και μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία, χωρίς οι υπεύθυνοι της επιτροπής να τους ενημερώσουν, τόσο για τους λόγους της ακύρωσης, όσο και για το χρόνο της νέας ημερομηνίας.
  Το γεγονός αυτό, αφενός προκάλεσε σοβαρό πρόβλημα στη μετακίνηση των αιρετών και στις υποχρεώσεις τους (ο Β. Βούγιας προσήλθε για το λόγο αυτό από την Λαμία), αφετέρου δημιούργησε έναν προβληματισμό για το αν η μη ενημέρωσή τους κρύβει προχειρότητα ή σκοπιμότητα.
  Ο υπεύθυνος της επιτροπής βεβαίως ζήτησε συγνώμη για το όλο θέμα, αλλά από την πλευρά των εκπροσώπων μας επισημάνθηκε το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται η συμμετοχή μας στην επιτροπή ως άτυπη, αφού δεν έχει γίνει ανασυγκρότηση της επιτροπής για την επίσημη συμμετοχή μας.
  Πάντως, προχειρότητα δεικνύει και το γεγονός ότι, ενώ στην πρώτη συνάντηση της επιτροπής συμφωνήθηκε να σταλεί η εισήγηση του κ. Κατσαρού, προέδρου της επιτροπής, σε όλα τα μέλη, ώστε να υπάρχει μία βάση επεξεργασίας των θεμάτων της επιτροπής, αυτό ποτέ δεν έγινε, ή τουλάχιστον οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, ποτέ δεν πήραν στα χέρια τους.
  Κατόπιν τούτου, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ Σ. Καρπενησιώτης, μετέβη στο ΥΠΠΕΘ και απευθύνθηκε στον αντιπρόεδρο της επιτροπής κ. Πολίτη, επισημαίνοντάς του το αίτημα της Ομοσπονδίας για ισότιμη συμμετοχή.
  Η τελευταία πράξη της άνισης και άδικης μεταχείρισης εκτυλίχθηκε σήμερα, Τρίτη 19-1-2016, ημερομηνία για την οποία είχε αναβληθεί η σύγκλιση της Επιτροπής, χωρίς, όμως, οι εκπρόσωποί μας να προσκληθούν ποτέ επισήμως. Σε διάβημα του αιρετού Δ. Παπαευθυμίου προς τη γραμματέα της επιτροπής, έλαβε την απάντηση ότι η ίδια εκτελεί εντολές ως προς τις προσκλήσεις που θα απευθύνει και ότι δεν αποτελούμε μέλη της επιτροπής. Γεγονός που ερμηνεύεται ότι δεν έλαβε ποτέ οδηγία να καλέσει τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας.
  Στη συνέχεια, έγινε προσπάθεια διευθέτησης του θέματος με τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Κατσαρό, η οποία απέβη άκαρπη αφού δεν ήταν στο γραφείο του και η διαμαρτυρία προς τους κ.κ. Πολίτη και Κασσιανό είχε ως αποτέλεσμα  να δηλώσουν αναρμόδιοι και την εκ νέου παραπομπή του θέματος στον κ. Κατσαρό.
  Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων, έχουμε πειστεί ότι οι αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΠΕΘ που είναι υπεύθυνοι για την επιτροπή, έχουν επιλεκτική λογική και αντιμετωπίζουν έναν ολόκληρο επιστημονικό κλάδο με μεροληψία και προκατάληψη, συμπεριφορές που σε καμιά περίπτωση δεν συνάδουν με το δημοκρατικό και αντιαυταρχικό πνεύμα ούτε την ευαισθησία για την Ειδική Εκπαίδευση, που εξαγγέλλεται σε όλους τους τόνους από το Υπουργείο Παιδείας και τον ίδιο τον Υπουργό.