Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»…για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης


Τι περιλαμβάνει το σχέδιο « Αθηνά» - Ενα Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο και ένα Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ιδρυμα
Ο υπουργός Παιδείας το παρουσίασε την Πέμπτη το πρωί - 97 τμήματα συγχωνεύονται ή απορροφώνται- Μένουν πανεπιστήμια σε 51 πόλεις από 63
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο « Αθηνά» - Ενα Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο και ένα Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ιδρυμα

 Ένα «ομοσπονδιακό» πανεπιστήμιο θα λειτουργεί στην Αθήνα στο οποίο θα υπάγονται διοικητικά όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εκτός του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της «Αθηνάς» που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Το πανεπιστήμιο αυτό θα διοικείται και θα ελέγχεται από ένα Δ.Σ, ενώ οι νυν αρχές (πρυτανικές και Συμβούλια) δεν καταργούνται αλλά θα λειτουργούν κανονικά. Σε αυτό το Ομόσπονδο Ιδρυμα που θα ονομασθεί «Αδαμάντιος Κοραής», εντάσσονται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Γεωπονική Σχολή, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Χαροκόπειο.
Το κοινό Δ.Σ θα κάνει τον «στρατηγικό» σχεδιασμό του Ομόσπονδου Πανεπιστημίου.
Παράλληλα δημιουργείται Ομόσπονδο Τεχνολογικό Ιδρυμα στην Αθηνά στο οποίο υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης). Παράλληλα αναβαθμίζεται το Διεθνές πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το οποίο θα συνδεθεί με πανεπιστήμια του εξωτερικού στα οποία λειτουργούν έδρες ελληνικών σπουδών.

Τα πανεπιστήμια της Περιφέρειας με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα, απορροφώνται από αλλά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος κόβεται «στα δύο»: τα μισά τμήματά του (της Λαμίας) εντάσσονται στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώ ένα τμήμα απορροφάται από το Πάντειο. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το πανεπιστήμιο Πατρών.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ tovima.gr ΑΠΟ ΕΔΩ: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=495855

Για να κατεβάσετε την παρουσίαση του σχεδίου "Αθηνά" σε power point πατήστε εδώ.