Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ειδική Αγωγή, η εγκατάλειψη είναι το όχημα για την ιδιωτικοποίησή της



Ο Ριζοσπάστης κάλυψε τη κινητοποίηση μας, της Τρίτης 11/12/2012 στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α, με το παρακάτω άρθρο:

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Η εγκατάλειψη είναι το όχημα για την ιδιωτικοποίησή της
  • Κινητοποίηση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας
  • Επικίνδυνη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο Ειδικό Σχολείο Καισαριανής «Ρόζα Ιμβριώτη»
Διάβρωση στα ταβάνια παρατηρείται σε διάφορους χώρους του ειδικού σχολείου στην Καισαριανή
Η απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στην Ειδική Αγωγή, τα σημάδια της σκόπιμης εγκατάλειψης και μεθοδευμένης υπονόμευσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της συνολικά, αποτυπώνονται σε κάθε αφορμή και συμβάν, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο σε ιδιώτες και χορηγούς.
Αυτήν τη φορά, από τύχη δεν τραυματίστηκε κάποιος από τους 50 μαθητές τουΕιδικού Σχολείου Καισαριανής «Ρόζα Ιμβριώτη», όταν τις προηγούμενες μέρες κατέρρευσαν σοβάδες στο χώρο του σχολείου. Σήμερα, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε μια μόνο τουαλέτα, γεγονός που διογκώνει ακόμη περισσότερο τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, καθώς μόνο σε ό,τι αφορά το ζήτημα της υγιεινής απαιτείται η άμεση τοποθέτηση τουλάχιστον 3-4 ευρύχωρων τουαλετών, για να μπορούν να κινούνται και οι συνοδοί των παιδιών που πρέπει να αλλάζουν συχνά πάνες κ.ά.
Η πτώση των σοβάδων είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της εγκατάλειψης στην Ειδική Αγωγή, καθώς το σχολείο όλο το προηγούμενο διάστημα δε λειτουργούσε, καθώς τα παιδιά δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο χώρο του σχολείου.
Μετά από αλλεπάλληλες επισκέψεις στο σχολείο, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής, αναφέρει σε ανακοίνωση την πραγματική έκταση των κτιριολογικών προβλημάτων του χώρου: Μία αίθουσα κλειστή από το προηγούμενο σχολικό έτος γιατί έχουν πέσει σοβάδες. Κλειστές όλες οι τουαλέτες. Αλλη μια αίθουσα με πεσμένους σοβάδες. Εκτεταμένα προβλήματα υγρασίας σε δύο αίθουσες (βεστιάριο, σπιτάκι πολλαπλών χρήσεων). Προβλήματα στο χώρο του καυστήρα που βραχυκυκλώνει σε κάθε βροχή. Διαβρωμένες οι απογυμνωμένες σιδηρόβεργες του τσιμέντου στα ταβάνια (τα οποία είχαν βέβαια ... βαφτεί!). Μαρτυρίες για παρέλαση ποντικιών (εξ ου και η μυοκτονία έγινε από ...γονιό!)
Μαζική διαμαρτυρία σήμερα στο υπουργείο
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταδικάσει χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες, στερώντάς τους ακόμη και το στοιχειώδες δικαίωμα στην αυτοεξυπηρέτηση, τη στοιχειώδη εκπαίδευση, την εργασία, οδηγώντας τις οικογένειές τους σε απόγνωση και τους εργαζόμενους της ειδικής αγωγής στην ανεργία. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με διαρροές του υπουργείου Παιδείας προωθείται η κατάργηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και τα ειδικά σχολεία μετατρέπονται σε Κέντρα Υποστήριξης μιας ενότητας σχολικών μονάδων.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι απόφοιτοι του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Βόλου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής πραγματοποιούν κινητοποίηση σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στη διάλυση της Ειδικής Αγωγής. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετέχει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων,ενώ τρίωρη στάση εργασίας έχουν προκηρύξει ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.