Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Η Ε.Σ.Α.με.Α ζητεί με επιστολή της στην Υπουργό Παιδείας την απόσυρση, εδώ και τώρα, της επικείμενης ρύθμισης με την οποία καταργούνται τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ


 ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ"Ε.Σ.Α.με.Α"
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ                                                                                     Αθήνα: 01.02.2012
Πληροφορίες: Μπαρμπαλιά Ελένη                                                                              Αρ. Πρωτ: 402

Προς:
                         κ. Άννα Διαμαντοπούλου,
                        Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
                                                                                       
ΚΟΙΝ:
-Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου
-κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργό Παιδείας
-Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
-κ. Β. Κουλαϊδη, Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας
-κ. Κοντογιάννη, Ειδικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
-κ. Γ. Αλεβίζο, Δ/νση Ειδικής Αγωγής Υπουργείου Παιδείας
-Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής
-Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής 
-Φορείς – Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ

Θέμα:   «Απόσυρση εδώ και τώρα επικείμενης ρύθμισης με την οποία καταργείται ο θεσμός των ΚΕΔΔΥ.Ζητείται τώρα η λήψη μέτρων ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της εκπαίδευσης των ΑμεΑ»
                  
  Κυρία Υπουργέ,

Το προσχέδιο νόμου για την «Οργάνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Διοίκησης της Εκπαίδευσης» δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά ως προς τις επανειλημμένες δεσμεύσεις όχι μόνο τις δικές σας αλλά και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για τις συνεχείς και επίπονες προσπάθειες των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας να διασφαλίσουν την ισότιμη ένταξη των ΑμεΑ σε όλες τις βαθμίδες του Εκπαιδευτικού Συστήματος.

Το άρθρο 22 του ανωτέρω προσχεδίου νόμου καταργεί με μια μονοκοντυλιά το θεσμό των ΚΕΔΔΥ, οι οποίες θα μπορούσαν μέσω συγκεκριμένων μέτρων και πρακτικών ενίσχυσης και ενδυνάμωσης τους να έχουν προσφέρει αποδοτικότερες υποστηρικτικές υπηρεσίες  στον τομέα της εκπαίδευσης των ΑμεΑ. Η έκπληξή μας ακολουθείται από δικαιολογημένη αγανάκτηση, αφού η ενέργεια αυτή προσπερνά το εκφρασμένο αίτημα του αναπηρικού κινήματος για τη λήψη μέτρων και πολιτικών που θα προστατέψουν τα άτομα με αναπηρία από τη δεινή και εντεινόμενη οικονομική κρίση. Το αίτημα αυτό εξυπακούεται ότι αφορά όλους τους νευραλγικούς τομείς της κοινωνικής ζωής μεταξύ των οποίων ιδιαίτερα σημαντική θέση κατέχει ο τομέας της εκπαίδευσης.

Είναι πραγματικό άξιο απορίας ποιος ιθύνων νους σκέφτηκε την κατάργηση εκείνων των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη διάγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με αναπηρία, την οργάνωση πολύτιμων υποστηρικτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών, την υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ποιος ιθύνων νους σκέφτηκε την κατάργηση των ΚΕΔΔΥ, των οποίων την ενίσχυση και ενδυνάμωση ζητούσαν με επιμονή οι φορείς του αναπηρικού κινήματος, χωρίς να προβλέπει την ίδρυση νέων υπηρεσιών. Άξιον απορίας είναι το γεγονός ότι στη νέα έκδοσή του το Προσχέδιο Νόμου δεν διατηρεί  (όπως προέβλεπε στην αρχική του έκδοση) τα ΚΕΔΔΥ ως διακριτό τμήμα υπό τη νέα Περιφερειακή Διεύθυνση.

Κυρία Υπουργέ,

Εν μέσω περιόδου βαθιάς και εντεινόμενης οικονομικής κρίσης αναμέναμε συγκεκριμένες ενέργειες από μέρους του Υπουργείου Παιδείας για τη διασφάλιση της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, από την οποία μέχρι πρότινος ήταν αποκλεισμένος μεγάλος και διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός ατόμων με αναπηρία.

Ζητούμε εδώ και τώρα την προσωπική σας δέσμευση για την απόσυρση αυτής της ρύθμισης που καταργεί τις υπηρεσίες των ΚΕΔΔΥ και δημιουργεί ένα νέο Καιάδα για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα διαμηνύει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο δυναμικά με μέτρα  που προετοιμάζουν την κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος για τα άτομα με αναπηρία και προοιωνίζουν εποχές του παρελθόντος. 

Καμία οικονομική κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια εξοντωτικά και απεχθή μέτρα.


Με εκτίμηση

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


   Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                                ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ