Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η υπ.αριθμ. 382/2008 Γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ,(χωρίς όμως να έχει υπογραφεί από τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας) δίδει τη δυνατότητα για άσκηση Ελεύθερου Επαγγέλματος στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό.

    Στην, με  αριθμό 382/2008, Γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ, που εκδόθηκε κατόπιν ερωτήματος της διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής , τμ. Β του Υπουργείου Παιδείας, ρητά αναφέρεται ότι η κρίση της αφορά και είναι εφαρμοστέα τόσο επί των ωρομισθίων ή αναπληρωτών Ε.Ε.Π, όσο και επί των μόνιμων, ανεξάρτητα δε αν αυτοί εντάσσονται στο Ειδικό Εκπαιδευτικό  Προσωπικό και καταλήγει όσον αφορά στη δυνατότητα που παρέχεται από τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 1 του υπαλληλικού κώδικα στους δημοσίους υπαλλήλους (περιλαμβανομένων των προαναφερομένων εκπαιδευτικών)προς άσκηση ιδιωτικού έργου και χορηγεί σε αυτούς και τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ, εφόσον προηγουμένως τους χορηγηθεί η προβλεπόμενη άδεια της υπηρεσίας. Δηλαδή αναγνωρίζει την δυνατότητα των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού να αιτούνται και να λαμβάνουν άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου ελευθέρου επαγγέλματος, ενώ με την παλαιότερη 378/2002 γνωμοδότηση είχε γίνει δεκτό ότι στην έννοια «ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή» κατά το άρθρο 31 του Υπαλληλικού Κώδικα νοείται «η περιστασιακή απασχόληση περιορισμένης διάρκειας» ( είτε πρόκειται για σύμβαση έργου ή παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, είτε για σύμβαση εξαρτημένης εργασίας) και δεν εμπίπτει  στην ανωτέρω έννοια αυτή του ελεύθερου επαγγέλματος.
  Όμως, η υπ' αριθμόν 382/2008 γνωμοδότηση δεν έχει υπογραφεί από τον αρμόδιο Υπουργό, έτσι ώστε να  μπορούν πλέον οι ανήκοντες στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και όχι μόνον αυτοί, να αιτούνται άδεια ασκήσεως ελευθέρου επαγγέλματος σε ιδιωτικό τους γραφείο,  δίχως να απαιτείται πλέον η ύπαρξη εργοδότη και αυτό σημαίνει ότι, εφόσον  γίνει δεκτή, θα δεσμεύει όλα τα τμήματα και τις διευθύνσεις που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας ,σύμφωνα με το  Ν 3086/2002 άρθρο 7 παρ.  4.
Δείτε την Γνωμοδότηση από εδώ: http://www.nsk.gov.gr/webnsk/gnwmodothsh.jsp?gnid=284

Βασίλης Βούγιας