Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011

Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Κοινωνικών Λειτουργών Α.Τ.Ε.Ι. στην Ειδική Αγωγή


Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Κοινωνικών Λειτουργών Α.Τ.Ε.Ι.
στην Ειδική Αγωγή

Ανακοίνωση – Κάλεσμα


     Οι κοινωνικοί λειτουργοί απόφοιτοι Α.Τ.Ε.Ι. που έχουμε εργαστεί ως αναπληρωτές στον χώρο της Ειδικής Αγωγής διαμαρτυρόμαστε με κάθε μέσο ενάντια στην άνιση και αδικαιολόγητη διάκριση μεταξύ των επαγγελματιών κοινωνικών λειτουργών από το Υπουργείο Παιδείας.
     Παρότι το ίδιο το Υπουργείο έχει θεσπίσει και επικυρώσει με τους Νόμους 2916/2001, 3549/2007, 3653/2008 τον ενιαίο χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την ισοτιμία των πτυχίων Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι., στο χώρο της Ειδικής Αγωγής προχωρεί σε παράλογη διάκριση και υποβάθμιση των πτυχίων Α.Τ.Ε.Ι., δίνοντας προβάδισμα σε αποφοίτους Α.Ε.Ι. Οι κοινωνικοί λειτουργοί απόφοιτοι Α.Τ.Ε.Ι. είμαστε αναγκασμένοι να υπερασπιστούμε την αξία των πτυχίων και της επαγγελματικής εμπειρίας που έχουμε κατακτήσει. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντισταθούμε στον αποκλεισμό μας από τον εκπαιδευτικό χώρο της Ειδικής Αγωγής και στη μετατροπή σου σε πρόσφορη εργασιακή αγορά για «επίλεκτες» ομάδες επαγγελματιών.
     Επιπλέον, αποκηρύττουμε την τακτική προσθήκης τίτλων ως τυπικών προσόντων για το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού, όπως είναι το πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ ως αμφίσημου τρόπου πιστοποίησης της παιδαγωγικής επάρκειας. Η επιστήμη της κοινωνικής εργασίας είναι κατεξοχήν προορισμένη για τον άνθρωπο και ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ (ΦΕΚ 1503/2001, ΦΕΚ 449/2007), δεν περιλαμβάνει διδασκαλία. Η επισύναψη του πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ στον κλάδο των κοινωνικών λειτουργών δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά, αποτελεί περαιτέρω υποβάθμιση της επιστήμης της κοινωνικής εργασίας και μεθοδεύει άνισες διακρίσεις.
     Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, ΣΚΛΕ, απευθύνεται στο Υπουργείο κάθε χρόνο ζητώντας την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των κοινωνικών λειτουργών ΤΕ. Φέτος, ο ΣΚΛΕ ανταποκρινόμενος και σε αίτημα μας, προχώρησε σε δυναμική παρέμβαση (αρ.πρ. 9613, 16/06/2011,) προς το Υπουργείο πριν από την έκδοση της προκήρυξης. Παρά ταύτα, δεν πραγματοποιήθηκε καμία τροποποίηση στην προκήρυξη.
     Ήδη, σε αρκετές περιφέρειες οι πρώτοι προσωρινοί πίνακες ανακοινώθηκαν. Στους πίνακες αυτούς αποτυπώνεται η άνιση διάκριση, καθώς, σε πολλές περιπτώσεις, πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. με μηδενική ή ελάχιστη εμπειρία προηγούνται πτυχιούχων Α.Τ.Ε.Ι. με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στην Ειδική Αγωγή.

     Ανακοινώνουμε ότι προχωρούμε σε ατομικές ενστάσεις ανά περιφέρεια ζητώντας ρητά την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ πτυχίων Α.Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι. και την απαλοιφή των πτυχίων ΑΣΠΑΙΤΕ ως τυπικών προσόντων για τον κλάδο των κοινωνικών λειτουργών. Ο ΣΚΛΕ έχει ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα μας για νομική υποστήριξη κατά την διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων. Σε περίπτωση που δεν πετύχουμε λύση θα προχωρήσουμε δια της νομικής οδού.
     Καλούμε όλους τους συναδέλφους κοινωνικούς λειτουργούς αποφοίτους Α.Τ.Ε.Ι., που μέχρι πρότινος εργάζονταν ως αναπληρωτές να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους για εργασία προχωρώντας σε ενστάσεις ανά περιφέρεια και επισυνάπτοντας την παρέμβαση του ΣΚΛΕ.[*]
     Καλούμε όλους τους συναδέλφους κοινωνικούς λειτουργούς αποφοίτους Α.Τ.Ε.Ι., άνεργους ή εργαζόμενους, να υποστηρίξουν ηθικά την διεκδίκηση στην οποία προχωρούμε, καθότι αυτό που συμβαίνει στον χώρο της Ειδικής Αγωγής επεκτείνεται και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους και προαναγγέλλει την ανεξήγητη υποβάθμιση και τον ύποπτο αποκλεισμό των κοινωνικών λειτουργών Α.Τ.Ε.Ι.
     Ζητούμε, τέλος, από τους συναδέλφους κοινωνικούς λειτουργούς Α.Ε.Ι. που διεκδικούν θέσεις εργασίας αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή, να διακρίνουν ότι η διεκδίκηση μας αφορά αυτονόητα δικαιώματα και δεν εντάσσεται σε κανενός είδους πολεμική. Θεωρούμε ότι αυτή η μεθοδευμένη πολιτική διάκρισης αποτελεί επιβουλή κατά της ενότητας του κλάδου.


Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Κοινωνικών Λειτουργών Α.Τ.Ε.Ι.
στην Ειδική Αγωγή


[*] Στοιχεία επικοινωνίας με την Πρωτοβουλία: protovouliakl.atei@yahoo.gr , 6945 999 188

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου