Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Σχετικά με τις δράσεις της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α για την άρση των ανισοτήτων σε βάρος του Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π στην Εκπαίδευση.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
(ΠΟΣΕΕΠΕΑ)
Βερανζέρου 14, Αθήνα www.poseepea.blogspot.com poseepea@yahoo.gr


Αθήνα 16/2/2011
Α.Π: 55


ΘΕΜΑ: « Σχετικά με τις δράσεις τις ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την άρση των ανισοτήτων σε βάρος του Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π στην Εκπαίδευση»

Αγαπητοί συνάδελφοι

Θα θέλαμε με το παρόν σημείωμα να σας ενημερώσουμε για τις κινήσεις της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α, όσον αφορά στη διεκδίκηση του δικαιώματος του Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π για την ισότιμη μεταχείριση του στην Εκπαιδευτική κοινότητα. Ισότιμη μεταχείριση που έχει να κάνει με την υπηρεσιακή του κατάσταση και εξέλιξη, το μισθολόγιό του, τον τρόπο πρόσληψης του, τη διαδικασία μονιμοποίησης και μοριοδότησης των αναπληρωτών, την επιμόρφωση (εισαγωγική , δια βίου και ΤΠΕ), τους σύμβουλους ειδικοτήτων, τους παρέδρους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κ.λπ.

Στα πλαίσια αυτά, η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α:

1ον) Κατέθεσε τον Ιούλιο, το Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο του 2010, υπομνήματα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ, με τις θέσεις και τα αιτούμενά της.

2ον) Είχε σειρά συναντήσεων με ανθρώπους της Πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΔΒΜΘ(Διευθύντρια γραφείου και Συμβούλους της Υπουργού) και με Υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΔΒΜΘ(Διευθυντής Ειδικής Αγωγής, κ.λ.π) και του Υπουργείου Οικονομικών(Γενικό Λογιστήριο του Κράτους).

3ον) Προέβη σε εκστρατεία ενημέρωσης των Πολιτικών και Πολιτειακών θεσμών της χώρας. Πιο συγκεκριμένα ενημερώθηκαν από πλευράς ΠΑΣΟΚ οι Βουλευτές: Παντούλας Μιχάλης(Πρόεδρος της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής), Κουρουμπλής Παναγιώτης, Αθανασιάδης Αλέκος, Καρτάλης Κώστας, Αντωνίου Τόνια. Από τη Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ο Τομεάρχης Παιδείας και πρώην Υπουργός ΥΠΔΒΜΘ, Σπηλιωτόπουλος Άρης και η συνεργάτης του, Γκοτσοπούλου Νίκη, πρώην Γενική Γραμματέας ΥΠΔΒΜΘ, καθώς και η πρώην Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ Βόζεμπεργκ Ελίζα. Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας(Κ.Κ.Ε) ενημερώθηκε η κεντρική πολιτική ηγεσία του κόμματος, στο κτίριο του Περισσού και κατ επέκταση όλη η Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε ο Τομεάρχης Παιδείας και Ζ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Κουράκης Τάσος. Είναι δε, προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Υφυπουργό Οικονομικών Σαχινίδη Φίλιππο και με τα υπόλοιπα Πολιτικά Κόμματα.
Όλοι ανεξαιρέτως, αποδέχθηκαν το δίκαιο των αιτημάτων μας και προχώρησαν σε κινήσεις έμπρακτης στήριξής μας. Συγκεκριμένα
- Οι κκ Παντούλας και Κουρουμπλής προέβησαν σε παρεμβάσεις προς το ΥΠΔΒΜΘ, ζητώντας Νομοθετική ρύθμιση, προς την κατεύθυνση της πλήρους εξομοίωσής μας με τους υπόλοιπους Εκπαιδευτικούς.
- Οι υπόλοιποι Βουλευτές του Κυβερνώντος Κόμματος, οι οποίοι γνωρίζουν την υπόθεσή μας, είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τις θέσεις μας στο υπό κατάθεση Νομοσχέδιο για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, αλλά και στο μελλοντικό Νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή.
- Ο Τομεάρχης Παιδείας κος Σπηλιωτόπουλος Άρης, κατέθεσε Ερώτηση στο Κοινοβούλιο, στις 9/2/2011, με θέμα την «άνιση μεταχείριση του Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π στην Εκπαίδευση». Δεσμεύθηκε, δε να καταθέσει και άλλες Ερωτήσεις για επιμέρους θέματα του Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π
- Οι Βουλευτές του Κ.Κ.Ε, Παφίλης Θανάσης, Χαλβατζής Σπύρος, Ζιώγας Γιάννης, Καζάκος Κώστας και Παπακωνσταντίνου Νίκος, κατέθεσαν Ερώτηση στο Κοινοβούλιο, στις 10/2/2011, με θέμα « Προβλήματα ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή.»
- Ο υπεύθυνος τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζ Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, κος Κουράκης, θα μας κάνει την τιμή να καταθέσει, σε λίγες ημέρες Επίκαιρη Ερώτηση στο Κοινοβούλιο με θέμα την πολυποίκιλη άνιση μεταχείριση μας στο χώρο της Εκπαίδευσης. Εδώ πρέπει να σημειωθεί, πως κάθε κόμμα, αναλόγως της εκλογικής του δύναμης δικαιούται, ένα αριθμό Επίκαιρων Ερωτήσεων και όχι απεριόριστο, όπως ισχύει στις Ερωτήσεις. Ο κος Κουράκης θεώρησε πως το θέμα μας είναι πολύ σημαντικό και γιαυτό το λόγο θα προβεί στην κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης, που σημαίνει πως η Υπουργός ΥΠΔΒΜΘ θα πρέπει λίγες ημέρες μετά την κατάθεση της Επίκαιρης Ερωτήσεως, να πάει στο Κοινοβούλιο και να απαντήσει διεξοδικά, η ίδια, για το τι σκέφτεται να κάνει και σε ποιές ρυθμίσεις σκέφτεται να προβεί, ώστε να αρθούν οι υπάρχουσες ανισότητες του Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π.

4ον) Έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, με τους δέκτες των υπηρεσιών που προσφέρουμε στην Εκπαίδευση, την ΕΣΑΜΕΑ και την ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, όπως επίσης με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ.

5ον) Αν και οι Επερωτήσεις που έγιναν στη Βουλή καλύπτουν το σύνολο των θεμάτων μας, γίνεται προσπάθεια να υποβληθούν από Βουλευτές και μεμονωμένες, ξεχωριστές Ερωτήσεις για τα επιμέρους θέματά μας, που αφορούν στον αποκλεισμό μας από το πρόσφατο σεμινάριο ΕΣΠΑ για στελέχη ΚΕΔΔΥ, στην μονιμοποίηση και μοριοδότηση των Αναπληρωτών μας, στον τρόπο πρόσληψής μας κ.λ.π.
Μπαίνοντας στο «δια ταύτα» τώρα και μετά όλα αυτά, οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε από το ΥΠΔΒΜΘ, έχουν να κάνουν με την ύπαρξη Τροπολογίας, την οποία θα συμπεριλάβει το ΥΠΔΒΜΘ, στο υπό κατάθεση Νομοσχέδιο για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και η οποία είναι προς την κατεύθυνση της εξίσωσής του Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π με τους υπόλοιπους Εκπαιδευτικούς.(Αλλάζουν τα άρθρα 17 και 18 του Ν.3699/2008) Αλλάζει δε και η ονομασία του Ε.Β.Π σε Βοηθητικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και ενδυναμώνεται ο εκπαιδευτικός του ρόλος, μέσω πρόσθεσης εκπαιδευτικών αρμοδιοτήτων στο καθηκοντολόγιο του.

Η Τροπολογία αυτή έχει υπογραφεί από την Υπουργό και βρίσκεται στο Νομοπαρασκευαστικό Τμήμα του ΥΠΔΒΜΘ. Θα πρέπει δε, να πάρει την έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να πάρει το δρόμο προς ψήφιση στη Βουλή.

Συνάδελφοι

Προφανώς βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αλλά ο συναγερμός δεν έχει λήξει. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις για να παρέμβουμε αν κάτι πάει να ακυρώσει την μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε κάνει και κάνουμε.
Οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και αυτό επιβαρύνει υπέρμετρα την προσπάθεια μας. Αλλά έχουμε την αίσθηση ότι ήρθε ο καιρός να πάψουμε να είμαστε οι παρίες της Εκπαίδευσης, ώστε να αξιοποιηθούμε ουσιαστικά μέσα στην Εκπαιδευτική Κοινότητα. Έως τότε συμμετέχουμε δυναμικά στις κινητοποιήσεις και στις απεργίες μαζί με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, παραμένοντας σε εγρήγορση για δυναμική αντίδραση, στην περίπτωση απευκταίου πισωγυρίσματος στο θέμα της Τροπολογίας που μας αφορά.

Υ.Γ Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ δεν βγάζει πολύ συχνά ανακοινώσεις γιατί είμαστε της άποψης πως περισσότερο πρέπει να δουλεύουμε και λιγότερο να μιλάμε. Μιλάμε δε καθαρά, πάντα με τα έγγραφά μας, τα οποία αναρτούμε στην ιστοσελίδα μας.
Οι κακόβουλοι διαδρομιστές και οι φήμες τους δεν μας αγγίζουν, γιατί δεν προλαβαίνουμε ν ασχοληθούμε μαζί τους. Τους αφήνουμε πεδίο δόξης λαμπρό και να εύχονται να υπάρχει η ΠΟΣΕΕΠΕΑ, ώστε να μπορούν να υπάρχουν και αυτοί καλυπτόμενοι πίσω της.


Για το Δ.Σ


Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας





Βούγιας Βασίλης Κατσούλη Παναγιώτα