Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Διαμαρτυρία της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για το νομοσχέδιο για το σύστημα Ψυχικής Υγείας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) Πανεπιστημίου 59, 4ος όρ., Τ.Κ. 105 64, Αθήνα, e-mail: poseepea@yahoo.gr ιστολόγιο: www.poseepea.blogspot.gr


Διαμαρτυρία της  ΠΟΣΕΕΠΕΑ για το νομοσχέδιο για το σύστημα Ψυχικής

Υγείας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) συμπαραστέκεται στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στο τομέα της Υγείας που εναντιώνονται στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το σύστημα  Ψυχικής Υγείας.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση από την κυβέρνηση: 1. Επιχειρείται να ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση με το κλείσιμο των ΨΝΑ και ΨΝΘ, χωρίς προηγουμένως να έχουν αναπτυχθεί οι απαραίτητες και προβλεπόμενες δομές ψυχιατρικής αποκατάστασης και πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας.

2.     Προβλέπεται η ανάπτυξη δομών και προγραμμάτων από ΜΚΟ και την ιδιωτική πρωτοβουλία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

3.     Μπαίνει τέλος στην τομεοποίηση, στον κορμό της οργανωτικής και θεραπευτικής παρέμβασης των δομών ψυχικής υγείας και μεταφέρονται στις Υ.Π.Ε. οι αντίστοιχες αρμοδιότητες με πρόβλεψη να μετακινηθούν οργανικές θέσεις των δομών του Ε.Σ.Υ. με αποτέλεσμά να υποβαθμίζεται το ίδιο το Ε.Σ.Υ.

4.     Παύεται η επιστημονική και θεραπευτική αυτοτέλεια των Κ.Ε.Θ.Ε.Α., 18 ΑΝΩ, ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟΣ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ, δηλαδή όλων των δημοσίων και δωρεάν «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων δημιουργώντας τον Ε.Ο.Π.Α.Ε., ο οποίος μας επιστρέφει στην ψυχιατρική/βιοϊατρική προσέγγιση της εξάρτησης. 

5.     Καταργεί τα Κέντρα Πρόληψης του Ο.Κ.Α.Ν.Α., αφού δε διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους  μετά το 2027.

6.     Επιχειρείται η ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων,  όπως είναι η «αποκλίνουσα» συμπεριφορά ανηλίκων και η «αξιόποινη» συμπεριφορά ενηλίκων με τη δυνατότητα ίδρυσης αντίστοιχων ψυχιατρικών δομών.

Σε ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας δραματικά υποστελεχωμένο χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς  και ψυχολόγους σε όλα τα  σχολεία και στις Δημοτικές Κοινωνικές Υπηρεσίες, χωρίς οργανωμένες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής φροντίδας της οικογένειας, με αποδυναμωμένες τις υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής, η «αποκλίνουσα» συμπεριφορά ανηλίκων και ενηλίκων αντιμετωπίζεται ως αρρώστια και η ψυχιατρική «αναμόρφωση» παρουσιάζεται ως λύση.

Ως Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. επιθυμούμε:

  Ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

  Ανάπτυξη και στελέχωση  ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών  με μόνιμο προσωπικό εντός των σχολείων αποτελούμενες από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς.

  Διεύρυνση του Θεσμού των Ε.Δ.Υ. με μείωση παράλληλα του μαθητικού πληθυσμού που παραπέμπεται στην εκάστοτε Ε.Δ.Υ., ώστε να εξυπηρετούν ορθά τους μαθητές/τριες.

  Ανάπτυξη κοινωνικών υπηρεσιών στην κοινότητα και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες (δήμων, νοσοκομείων, κέντρων υγείας, δομών ψυχικής υγείας, σχολείων, υπηρεσιών επιμελητών ανηλίκων και επιμελητών κοινωνικής αρωγής) με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων.

  Επαρκή στελέχωση όλων των δομών Υγείας και Ψυχικής Υγείας με μόνιμο προσωπικό από όλες τις ειδικότητες για να εξασφαλίζεται η ολιστική προσέγγιση.

  Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π. όλων των σχολείων Γενικής και Ειδικής Αγωγής, ώστε να παρέχεται η πρώιμη παρέμβαση και η παροχή ολιστικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης όλου του μαθητικού πληθυσμού. 

 

Μόνο ενωμένοι όλοι μαζί θα καταφέρουμε να προασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα, τα δικαιώματα όλων των εξυπηρετούμενων μας, αλλά και τα δικαιώματα των παιδιών μας στα σχολεία Ειδικής και Γενικής Εκπαίδευσης.  Η ενδυνάμωση της φωνής μας απέναντι σε πολιτικές και αποφάσεις που μας υπονομεύουν είναι μονόδρομος. Η πολυφωνία και η μαζική συμμετοχή απέναντι σε οποιαδήποτε απόφαση βάλλει εναντίων των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, των εξυπηρετούμενων, των μαθητών και γενικά των πολιτών, είναι ο μόνος δρόμος για την βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων μας και για την επίτευξη της αλλαγής προς όφελος της κοινωνίας. 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                 Η Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης Φασουλάκης              Άννα Τζωρτζάτου