Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Δελτίο τύπου Δ.Σ. ΠΟΣΕΕΠΕΑ για τη σύσκεψη σχετικά με την αξιολόγηση

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.)

(Χρήστος Βουλιώτης Πρόεδρος )

(Σεραφείμ ( Μάκης ) Λάππας –Γεν.Γραμματέας)

Πανεπιστημίου 59, 4ος όρ., Τ.Κ. 105 64, Αθήνα,

e-mail: poseepea@yahoo.gr

ιστολόγιο: www.poseepea.blogspot.gr

 

 

Α.Π.:16

                  Αθήνα, 14.03.     

                                                                                                                                                       Προς:

                                                                 - Περιφ.Συλλόγους

                                     - Μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δ.Σ. ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ το Σάββατο στις 11/3/2023 στις 18:00 με νεοδιόριστους του κλάδου σχετικά με την απεργία- αποχή από την αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα που έχουμε μπροστά  μας.

Αρχικά, έγινε μια παρουσίαση για τα βήματα και τη συνέχιση του αγώνα το αμέσως επόμενο διάστημα σε σχέση με πρακτικά ζητήματα για την απεργία- αποχή. Στη συνέχεια, έγινε μια εισήγηση σε μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων με τα φλέγοντα ερωτήματα που έρχονται από συναδέλφους όλο αυτό το διάστημα (στάσεις εργασίας, ζητήματα επιμόρφωσης, μισθολογική εξέλιξη-μετάθεση-οργανικές θέσεις, επιχειρηματολογία κ.α). Η συζήτηση ήταν πλούσια και κρίνεται ότι βοήθησε τόσο τους συναδέλφους μας για να εξοπλιστούν με επιχειρήματα και θάρρος για το επόμενο διάστημα όσο και το Δ.Σ. για εξοπλιστεί με παραπάνω επιχειρήματα σχετικά με την απεργία- αποχή και την καλύτερη οργάνωση ζητημάτων που προκύπτουν. Επίσης, αναφέρθηκε το γεγονός- τραγωδία στα Τέμπη που μας έχει συγκλονίσει όλους και την αλληλεγγύη αλλά και τους πραγματικούς υπεύθυνους που χρειάζεται να δείξουμε και δείξαμε με τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

 

Πιο αναλυτικά, τονίστηκαν τα επόμενα βήματα όπου είναι τα εξής:

1-    Συνέχιση συλλογής υπογραφών στο κείμενο -δήλωση (θα το βρείτε και αναρτημένο στο site της ΠΟΣΕΕΠΕΑ).  Στη συνέχεια το πρωτοκολλούμε στο σχολείο μας.

2-    Δε συμμετέχουμε σε καμία διαδικασία αξιολόγησης( δεν συμπληρώνουμε καμία πλατφόρμα, δεν κλείνουμε κανένα ραντεβού). Είμαστε καλυμμένοι με την απεργία – αποχή που έχει κηρυχτεί.

3-    Κάνουμε στάση εργασίας όπου κλείνεται ραντεβού και είμαστε πλήρως καλυμμένοι από τις 3ωρες στάσεις που έχει κηρύξει το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για όλο το μήνα Μάρτιο. Θα συνεχιστούν όπως χρειαστεί.

4-    Ενημερώνουμε όλο και περισσότερους συναδέλφους για το ζήτημα με επιχειρήματα.

5-    Ενημερώνουμε τους ΣΕΕΠΕΑ και την ΠΟΣΕΕΠΕΑ όπου κανονιστεί ραντεβού για αξιολόγηση. Είμαστε σε επικοινωνία και με τους αντίστοιχους ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ της περιοχής μας.

Οι λόγοι που δε θέλουμε την αξιολόγηση γιατί έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και είναι χυδαίο και προσβλητικό καθώς όλοι μας κοπιάσαμε με τις σπουδές μας που συνεχίζονται ως σήμερα με επιμορφώσεις, μεταπτυχιακά κλπ. Κάθε χρόνο καλούμαστε να αναπληρώνουμε τους εαυτούς μας και δεν φοβόμαστε να αξιολογηθούμε. Αυτό που φοβόμαστε είναι το σχολείο που μας ετοιμάζουν και τους όρους δουλειάς που διακυβεύονται για όλους μας συλλογικά. Θέλουν να εξασφαλίσουν ότι μετατρέποντας τα σχολεία σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες, εμείς θα γίνουμε «πωλητές» υπηρεσιών και οι γονείς και μαθητές πελάτες. Υπάρχει εμπειρία από χώρες στην Ευρώπη και Αμερική. . . Όπου έχει εφαρμοστεί ανά πάσα στιγμή μπορεί ο εργαζόμενος στο σχολείο να κριθεί ανίκανος, ανεπαρκής και να βρεθεί χωρίς δουλειά. Η κουλτούρα της αξιολόγησης δεν πρέπει να εμπεδωθεί ως κάτι σωστό και δίκαιο. Οι νεοδιόριστοι αυτή τη στιγμή «χρησιμοποιούνται» από την Κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ ως εργαλείο όχι για να ξεμπερδέψουμε με την αξιολόγηση αλλά για να ανοιχτούν νέα μονοπάτια για όλους μας, -αναπληρωτές, μόνιμους- νεοδιόριστους-. Κάθε τόσο θα ζητούν αξιολόγηση για να κρινόμαστε αν είμαστε προσαρμόσιμοι, ικανοί , «άξιοι» και επομένως να υπηρετούμε το σχολείο που θέλουν και τους βολεύει. Αλλά όχι εμάς, τους μαθητές, τους γονείς και τα παιδιά μας.

Αναδείχθηκε επίσης, το ζήτημα της επιμόρφωσης και το χυδαίο της υπόθεσης ως προς το περιεχόμενό του με όρους και αντιλήψεις αντιεπιστημονικές( πχ καταυλισμός στιγματισμένων κά), με ωράριο εκτός εργασίας και με απαρχαιωμένα εργαλεία. Θα συζητηθεί και από το Δ.Σ. για να προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, προέκυψαν ζητήματα όπως στήριξη από τους γονείς και ενημέρωση από εμάς για το θέμα της αξιολόγησης καθώς δεν παρουσιάζεται με το σωστό τρόπο και η ανάγκη να βγει κείμενο ενημέρωσης για τους γονείς. Ακόμη, δράσεις από τους Συλλόγους και την Ομοσπονδία για τις ανακλήσεις μονιμοποιήσεων των νεοδιόριστων του 2020. Όπως επίσης και το γεγονός ότι παραβλέπουν το θέμα του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων. Ζητάνε να γίνει αξιολόγηση παραγνωρίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα - καθήκον της διασφάλισης του απορρήτου το οποίο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης ανάμεσα στο παιδί και στους γονείς αυτού με τον εκάστοτε ειδικό.

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής και του περιορισμού σε αριθμό ατόμων (μέχρι 100 άτομα) θα επαναληφθεί η σύσκεψη. Η ημερομηνία και ώρα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

                          ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ. 

       Πρόεδρος                   Γενικός Γραμματέας 

Χρήστος Βουλιώτης       Σεραφείμ (Μάκης) Λάππας