Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Συμμετοχή της ΠΟΣΕΕΠΕΑ στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο 15/9/21 για τη λήψη μέτρων ασφαλείας για την αντιμετώπιση του Covid-19

Αθήνα, 14/09/2021

                                                        Αρ. Πρωτ.: 37

Προς:

- Τους Περιφερειακούς Συλλόγους και τα μελη τους ΕΕΠ-ΕΒΠ

Θέμα: «Συμμετοχή της ΠΟΣΕΕΠΕΑ  στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο για τη λήψη μέτρων ασφαλείας για την αντιμετώπιση του Covid-19»

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ, συμπράττει με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ – ΟΛΜΕ – ΟΙΛΕ και  συμμετέχει στο νέο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο που τάσσεται απέναντι στην ασυνέπεια του ΥΠΑΙΘ ως προς τη λήψη κατάλληλων κι επαρκών μέτρων ασφαλείας για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε για ακόμα μία φορά ότι δεν έχει προβλεφθεί μέριμνα για την προστασία των μαθητών των  Ειδικών Σχολείων μετά τη  δημοσίευση  του ΦΕΚ B 4187 – 10.09.2021, αναφορικά με τη λειτουργία και τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού στις εκπαιδευτικές δομές για το 2021-22.

Η κυβέρνηση, συνεχίζει να αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες των μελών των εκπαιδευτικών κοινοτήτων, άλλα και τα αιτήματα και τις προτάσεις των λειτουργών τους. Η νέα χρονιά συνεχίζει να μας βρίσκει αντιμέτωπους με μεθοδεύσεις περιστολής εργασιακών δικαιωμάτων, ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και με συνέχιση της άρνησης του ΥΠΑΙΘ για διάλογο, εργαλειοποιώντας παράδοξα την πανδημία, και ταυτόχρονα να μην μεριμνά για την ασφάλεια, την προστασία ευπαθών μελών των εκπαιδευτικών κοινοτήτων (μαθητών, γονέων, εργαζομένων).

Η Κυβέρνηση από τη μία πλευρά, προωθεί και επενδύει στον εμβολιασμό, ένα βασικό εφόδιο στη φαρέτρα έναντι του ιού, όμως δείχνει να «αγνοεί» προκλητικά πως οι  μικρότεροι μαθητές δεν έχουν στη διάθεσή τους ακόμη αυτό το εφόδιο.  Γνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες που φοιτούν στις ΣΜΕΑΕ, παρατηρούμε πολύ συχνά αδυναμία εφαρμογής των μέτρων προστασίας (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, ατομική υγιεινή).

Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα για την καθολική χρήση μάσκας, ούτε για τη διενέργεια self test στους μαθητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, σε καμία από τις βαθμίδες, καθώς και εκείνων που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής Εκπαίδευσης.

Διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι οι μαθητές των Ειδικών Σχολείων, οι οποίοι κατά μεγάλο ποσοστό φέρουν υποκείμενα νοσήματα, όντας άτομα αυξημένου κινδύνου, αλλά και οι υπεύθυνοι γονείς αυτών, όχι μόνο δεν βοηθιούνται στο δύσκολο αγώνα τους, όχι μόνο δεν  προστατεύονται, αλλά εκτίθενται κατά εγκληματικό τρόπο σε κίνδυνο!!  

Όμοια απροστάτευτοι και αναλώσιμοι αισθάνονται και όσοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ και ΕΒΠ αποτελούν άτομα που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου  και βλέπουν πως δεν έχει ανακοινωθεί σχετική εγκύκλιος με  διευκρινήσεις και οδηγίες που θα διασφαλίζουν την προστασία  τους όντας άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας που τους καθιστούν ευάλωτους σε περίπτωση που νοσήσουν από τον Covid-19 ή/και τις μεταλλάξεις του. Το προηγούμενο διάστημα ίσχυαν ειδικές διατάξεις που προέβλεπαν συγκεκριμένα μέτρα (πχ back office) για τέτοιες κατηγορίες εργαζομένων, τώρα φαίνεται πως αυτά έχουν παραλειφθεί.

To Νέο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης 15/9, ώρα 18.30, στα Προπύλια, στο κέντρο των Αθηνών προκειμένου το ΥΠΑΙΘ να βρεθεί προ των ευθυνών του και να παρθούν μέτρα για τα σχολεία, τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και την ασφάλεια των μαθητών, των γονέων και των εργαζομένων. 

Ζητάμε να πραγματοποιούνται με ευθύνη της Πολιτείας τα απαραίτητα τεστ για τον έλεγχο του μαθητικού πληθυσμού (με συναίνεση γονέα) και του προσωπικού. Η διενέργεια τους πρέπει να είναι δωρεάν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζομένους σχολείων-ΚΕΔΑΣΥ-ΕΔΥ είτε είναι εμβολιασμένοι είτε ανεμβολίαστοι.

Ζητάμε να καταρτιστεί αναλυτικό πρωτόκολλο διαχείρισης ύποπτου κρούσματος και προστασίας εργαζομένων μαθητών και γονέων, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών. Πιο συγκεκριμένα, απαραίτητα μαθητές και  γονείς να λαμβάνουν δωρέαν, είτε self είτε rapid test (όλων των ειδών  που διαθέτουν – ρινοφαρυγγικό, κυρίως με δείγμα σάλιου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η λήψη δείγματος από το σύνολο των μαθητών).

Ζητάμε την άμεση υλοποίηση σχεδίου δράσης για την ορθή και ασφαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς!

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ θα βρίσκεται πάντα στις επάλξεις για την  προάσπιση των  δικαιωμάτων των εργαζομένων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ αλλά και όλου του συνόλου!