Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Διαμαρτυρία ΣΕΕΑΠΙΝ για την επίσπευση χρόνου εγγραφών-επαναφοιτήσεων στα Νηπιαγωγεία

 



Ημερομηνία: 28/2/2021

Αριθμ. Πρωτ.: 2

 

Προς: ΠΟΣΕΕΠΕΑ

ΠΔΕ Ιονίων Νήσων

Κοινοποίηση: ΚΕΣΥ Κέρκυρας
ΚΕΣΥ Λευκάδας
ΚΕΣΥ Κεφαλονιάς
ΚΕΣΥ Ζακύνθου

Θέμα: Διαμαρτυρία ΣΕΕΑΠΙΝ για την επίσπευση χρόνου εγγραφών-επαναφοιτήσεων στα Νηπιαγωγεία

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για την πρόθεση του Υπουργείου να επισπεύσει τις εγγραφές των νηπίων από 1 έως 20 Μαρτίου σε σχέση με άλλες χρονιές που αυτό συνέβαινε τις αρχές Μαΐου, με αποτέλεσμα, οι νηπιαγωγοί, οι γονείς και τα οικεία ΚΕΣΥ να πρέπει να συναποφασίσουν για το μέλλον των μικρών παιδιών σε πολύ πιο μικρό και ασφυκτικό διάστημα.

Παρότι εν πρώτοις, η επίσπευση φαίνεται να εξυπηρετεί την καλύτερη οργάνωση της επόμενης σχολικής χρονιάς, κρίνεται άκρως πρόχειρη έως και επικίνδυνη εφόσον δεν λαμβάνει υπόψη την ελλιπή φοίτηση των μικρών μαθητών λόγω των συνθηκών που απορρέουν από την πανδημία. Όσοι δεν ασχολούμαστε μόνο με διοίκηση αλλά και με την ουσία της εκπαίδευσης γνωρίζουμε ότι η κάθε μέρα που κερδίζει το παιδί στην δια ζώσης εκπαίδευση, ειδικά σε αυτή την μικρή ηλικία, είναι πολύ σημαντική για την πρόοδο και την κατάκτηση αναπτυξιακών στόχων. Η αξιολόγηση ενός νηπίου για να ελεγχθεί κατά πόσο έχουν κατακτηθεί αυτοί οι στόχοι, οφείλει να γίνεται στο τέλος κάθε έτους και εφόσον αυτοί οι στόχοι έχουν διδαχθεί πλήρως και επαρκώς. Σε κάθε άλλη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξεταστεί το παιδί σε διδακτικούς στόχους που δεν έχουν διδαχθεί επαρκώς και δεν έχουν εμπεδωθεί στο σχολικό πλαίσιο αλλά και διαγνωστούν δυσκολίες που αν υπήρχε χρόνος θα διορθωνόταν.

Η επίσπευση των ημερομηνιών επιπλέον, δημιουργεί ασφυκτική πίεση στα ΚΕΣΥ τα οποία είναι ήδη επιβαρυμένα, με συναδέλφους που τρέχουν να τελειώσουν λίστες αναμονής και να μειώσουν τον χρόνο ανταπόκρισης της υπηρεσίας. Διαφαίνεται η θεώρηση ότι η αξιολόγηση του παιδιού είναι μηχανική και τυπική διαδικασία όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στην προσχολική εκπαίδευση απαιτείται πολύ συχνά η επίσκεψη στο σχολείο για παρατήρηση του παιδιού, απαιτούνται επιπλέον ραντεβού για να διασφαλιστεί η καλύτερη συνεργασία του εξεταζόμενου και γενικά η χρήση πολλαπλών, τυπικών και άτυπων μέσων αξιολόγησης από πολλές πλευρές και σε πολλές συνθήκες.

Για όλα τα παραπάνω, κρίνουμε άτοπη την μεταφορά σε συντομότερο χρόνο της εγγραφής των παιδιών στο νήπιο και εφιστούμε την προσοχή στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στις αξιολογικές διαδικασίες των ΚΕΣΥ. Καλούμε την ομοσπονδία μας, να στηρίξει -όπως πάντα- τους συναδέλφους στα ΚΕΣΥ αλλά και να προασπίσει την αξιολογική διαδικασία για τα νήπια που χρήζουν ή όχι επαναφοίτησης. 

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.

Η πρόεδρος                                                      Η Γενική Γραμματέας

              Μαρία Αγάθου                                                      Ειρήνη Βονιτσάνου