Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΗΠΕΙΡΟΥ: Λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης κατά του κορονοϊού.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) ΗΠΕΙΡΟΥ
________________________________________________________________
Αμάλθειας 12, 45500 Ιωάννινα

Ιωάννινα, 12/03/2020
                                                                                               Αρ. Πρωτ.: 2
ΘΕΜΑ: Λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης κατά του κορονοϊού.

Την ώρα που Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει πανδημία και καλεί σε λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης τους πολίτες του κόσμου.
Την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας κλείνει προληπτικά τις σχολικές μονάδες, παιδικές χαρές, φροντιστήρια κοκ και αναστέλλει «πάσης φύσεως  εκπαιδευτικές λειτουργίες οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία».
Την ώρα που καλούνται οι γονείς να κρατήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους και να τα περιορίσουν για να μειωθεί η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού.
Την ώρα που τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας υπογραμμίζουν πως αυτή είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα.
Την ώρα που η κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του ιού στον πληθυσμό.
Την ώρα που αποστέλλονται μαζικά προειδοποιητικά μηνύματα της Γ.Γ. Πολ. Προστασίας στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών.
Την ώρα που όλοι οι οργανισμοί λαμβάνουν έκτακτα μέτρα προστασίας.
Την ώρα τούτη, λοιπόν,  ορισμένοι «ανώνυμοι» υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου καλυπτόμενοι πίσω από την προφορικότητα αγνοούν όλα τα παραπάνω και στέλνουν προφορικά «φιρμάνια» ώστε τα ΚΕΣΥ να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους (δηλ. να επισκέπτονται τα σχολεία;, να στηρίζουν τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα;, να αξιολογούν και να υποστηρίζουν μαθητές και μάλιστα αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού στα γραφεία τους;), υιοθετώντας τον αυθαίρετο χαρακτηρισμό των ΚΕΣΥ ως «διοικητικές υπηρεσίες».
Πραγματικά θα θέλαμε και αναμένουμε η προφορική αυτή οδηγία να κατατεθεί και εγγράφως, ούτως ώστε να ξέρουμε εναντίον ποίου θα πρέπει να στραφούμε στην απευκταία περίπτωση μετάδοσης του ιού εξαιτίας αυτών των άστοχων ερμηνειών, ενεργειών και πρακτικών.
Κλείνοντας στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους στα ΚΕΣΥ της χώρας,  ειδικότερα στα ΚΕΣΥ της Ηπείρου, συμμεριζόμαστε τις δικαιολογημένες ανησυχίες τους αναφορικά με την έκθεση σε κίνδυνο των ανήλικων μαθητών, των ιδίων και των οικογενειών τους και καλούμε όλους τους εξυπηρετούμενους πολίτες της Ηπείρου να προστατέψουν τα παιδιά τους, τους εαυτούς τους και τέλος τους εργαζόμενους των ΚΕΣΥ ακυρώνοντας οι ίδιοι τα ραντεβού τους και δίδοντας οι ίδιοι το παράγγελμα για το βηματισμό της κοινωνίας μας.
Τέλος, το προσωπικό των ΚΕΣΥ, ως επιστήμονες για την ψυχοκοινωνική υγεία οφείλουν πρώτοι να προστατεύσουν τους πολίτες από αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται αγνοώντας τα Διεθνή Επιστημονικά Δεδομένα και δηλώνουν ότι βρίσκονται στις θέσεις τους για να συνδράμουν στις έκτακτες ανάγκες των πολιτών, αλλά και για να επιτελέσουν το πάσης φύσεως διοικητικό έργο των ΚΕΣΥ .

Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος                                 Η Γεν. Γραμματέας
Στεργιούλης Ιωάννης        Παπαχρήστου Βασιλική