Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. Βορείου Αιγαίου:Ενημέρωση για την επικρατούσα κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. Β.Α.
Σαρικάκη 15, Τ.Κ. 82100, Χίος
e-mail: seepeaba@gmail.com
            Blog: www.seepeaba.blogspot.com

Μυτιλήνη, 26/02/2020
Αρ. Πρωτ.: 6

Θέμα: Ενημέρωση για την επικρατούσα κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Από το 2015 τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κυρίως του βορειοανατολικού (Λέσβος, Χίος, Σάμος) αποτελούν τα κυριότερα σημεία εισόδου μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας. Οι υποδομές υποδοχής και υποστήριξης χιλιάδων ανθρώπων από την Ασία και την Αφρική που ήρθαν να βρουν μια καλύτερη ζωή, είναι ανύπαρκτες και οι λιγοστές που υπάρχουν άθλιες. Πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και ο επιμερισμός του βάρους μιας τέτοιας κατάστασης σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας.

Το ίδιο επιθυμούν και οι ίδιοι οι μετανάστες και πρόσφυγες που αποζητούν την
μετεγκατάστασή τους, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Ωστόσο, η παρούσα κυβέρνηση θεώρησε πως η αποσυμφόρηση των νησιών δεν αποτελεί λύση και αυτή τη στιγμή το καμπ της Μόριας (Λέσβος) έχει φτάσει να “φιλοξενεί” 25.000 άτομα, ενώ η δυναμικότητα του είναι κάτω από 3.000. Ανάλογη εικόνα διαπιστώνεται και στα άλλα νησιά. Η λύση που προκρίθηκε για την αντιμετώπιση του φαινομένου ήταν η δημιουργία κλειστών δομών/φυλακών. Αυτό το γεγονός έφερε την έντονη αντίδραση των ντόπιων και την επακόλουθη επίταξη από την πλευρά της κυβέρνησης των περιοχών, όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθούν οι νέες δομές. 

Με την επίταξη όμως ήρθαν και οι δυνάμεις ασφαλείας, κάνοντας απόβαση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τα ξημερώματα της 25ης Φεβρουαρίου του 2020.

Τα ΜΑΤ άμεσα συγκρούστηκαν με τους ντόπιους που βίωσαν την παρουσία τους ως
εισβολή. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, μαρτυρίες συμπολιτών αλλά και δηλώσεις βουλευτών, η παρουσία των ΜΑΤ θέλησε να επιβάλει με ξύλο, δακρυγόνα και σπάσιμο αυτοκινήτων διαμαρτυρόμενων τις αποφάσεις των κυβερνώντων που δεν έχουν καμία νομιμοποίηση από το λαό των νησιών. Αντίστοιχη, πλέον, έχει αρχίσει να γίνεται και η
αντίδραση των κατοίκων των νησιών, που εναντιώνονται με κάθε μέσο.

Η καταδικαστέα κρατική βία όμως αποσιωπήθηκε ή θεωρήθηκε ήσσονος σημασίας
στα δελτία ειδήσεων των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, ακόμη και των κρατικών.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, τη Δευτέρα δημοσιογράφοι της ΕΡΤ στη Λέσβο που δημοσίευσαν ρεπορτάζ σχετικά με τις πρακτικές βίαιης καταστολής της κυβέρνησης, δεν έγιναν αρεστά στην κεντρική διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και κατέβηκαν από τις ηλεκτρονικές σελίδες. Συν τοις άλλοις, πλέον, δεν επιτρέπεται στους ίδιους η ελεύθερη δημοσίευση ρεπορτάζ/άρθρων, όπως γινόταν προηγουμένως, χωρίς αυτά να ελέγχονται.

Σα σύλλογος δε θα πάρουμε θέση με σκοπό να επηρεάσουμε αλλά αισθανόμαστε το χρέος να ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες 48 ώρες στα νησιά μας. Κάτι που όφειλαν να κάνουν τα ΜΜΕ και ο καθένας είναι σε θέση να κρίνει.

                Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος                     Ο Γενικός Γραμματέας
Κελεπερτζή Ειρήνη    Ράλλης Γεώργιος Ιγνάτιος