17 χιλιάδες προσλήψεις θα γίνουν το 2019, εκ των οποίων 4.500 θα είναι εκπαιδευτικοί και 3.200 στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Προθεσμία έως τις 29 Μαρτίου 2019 δίνει με εγκύκλιό της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε όλα τα υπουργεία και στους δημόσιους φορείς να ενημερώσουν για τις ανάγκες προσλήψεων προσωπικού την τετραετία 2020-2023
Τίθεται έτσι σε λειτουργία το εργαλείο που ονομάζεται «Πολυετής Στρατηγικός Σχεδιασμός Προσλήψεων» στο Δημόσιο που θα έχει, εμφανώς, διπλό στόχο: Αφενός να δημιουργείται ένα ευρύ πλάνο με τις ανάγκες διορισμών σε βάθος χρόνου και να γίνεται μετά η ετήσια κατανομή ανάλογα με τις δυνατότητες και την προτεραιοποίηση, αφετέρου να βγει στον αέρα μέσα στον Απρίλιο ένας αριθμός που θα αποτυπώνει την εκτίμηση της κυβέρνησης για τις προσλήψεις σε βάθος τετραετίας, με αφετηρία την αναλογία 1:1 (προσλήψεις-αποχωρήσεις) αλλά και το τι θα συμβεί εάν επικρατήσουν άλλες δυνάμεις που μιλούν για επιστροφή στην αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.
Ο πολυετής προγραμματισμός προσλήψεων θεσπίστηκε μέσω του νόμου που πρόσφατα κατέθεσε και ψήφισε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (4590/2019). Όπως είχε ειπωθεί και στην παρουσίαση του νόμου από την υπουργό, τα υπουργεία θα στέλνουν στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην αρχή κάθε έτους επικαιροποιημένα «τετραετή σχέδια προγραμματισμού ανθρώπινων πόρων». Με βάση αυτόν τον προγραμματισμό, κάθε Σεπτέμβριο θα καταρτίζουν κατάσταση με το πόσο προσωπικό, τακτικό και εποχικό, χρειάζονται τον επόμενο χρόνο. Τα αιτήματα των υπουργείων θα εγκρίνονται με μία και μόνη απόφαση αντί για τις αμέτρητες Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα.
36 χιλιάδες διορισμοί θα γίνουν συνολικά μέχρι το 2023 με την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου
Για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νόμου, όμως, και καθώς πέρασε η αρχή του έτους, τίθεται ως προθεσμία η 29η Μαρτίου 2019. Επισημαίνεται ότι αυτός ο πολυετής προγραμματισμός δεν θα σημαίνει έγκριση προσλήψεων, αλλά εκτίμηση για τις ανάγκες που θα προκύψουν. Κάθε υπουργείο και κάθε υπαγόμενος σε αυτό φορέας (δήμοι, περιφέρειες, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κ.λπ.) καλούνται να αιτιολογήσουν τις ανάγκες αυτές με δύο τρόπους:
Τις αποχωρήσεις προσωπικού στο διάστημα που εξετάζεται, καθώς συνεχίζει να ισχύει η αρχή 1:1 και η μη πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση.
Τις δράσεις που προγραμματίζουν να αναπτύξουν, τις κενές οργανικές θέσεις και τις προτεραιότητες των αναγκών με βάση και τα περιγράμματα θέσεων κάθε υπαλλήλου.
Για παράδειγμα, στο τρέχον έτος 2019 και με βάση τον κανόνα 1:1 έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν 9.045 προσλήψεις βάσει ισάριθμων αποχωρήσεων. Σε αυτό τον αριθμό προστίθενται τουλάχιστον οι 4.500 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και οι 3.200 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», διότι όλες οι παραπάνω θέσεις καλύπτονται ήδη από αναπληρωτές και δεν θεωρείται ότι θα προκληθεί δημοσιονομική επιβάρυνση.
Μέχρι τις 29 Μαρτίου υπουργεία και δημόσιοι φορείς πρέπει να έχουν ενημερώσει για τις ανάγκες τους σε προσωπικό
Για τα επόμενα έτη υπάρχει ο οδηγός του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που όριζε 8.463 προσλήψεις για το 2020, 9.401 για το 2021 και 9.326 το 2022. Τώρα επίκειται η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου, ώστε να καλύπτει και το έτος 2023, και ο συνολικός αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τους 36.000 διορισμούς.
17 χιλιάδες προσλήψεις θα γίνουν το 2019, εκ των οποίων 4.500 θα είναι εκπαιδευτικοί και 3.200 στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Αυτοί όμως είναι εκείνοι που προκύπτουν αποκλειστικά και μόνο βάσει του πλήθους των αποχωρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας έχει εξαγγείλει 10.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών στη διετία 2020-2021. Αυτές δεν έχουν προνομοθετηθεί, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα ενταχθούν στη λογική της αντίστοιχης μείωσης των συμβασιούχων που ήδη εργάζονται και στον κανόνα της μη περαιτέρω δημοσιονομικής επιβάρυνσης. Στον ίδιο κανόνα είναι πολύ πιθανό να ενταχθούν και άλλες κατηγορίες συμβασιούχων που κρίνεται ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αλλωστε, είναι συχνό φαινόμενο και η έκδοση σχετικών δικαστικών αποφάσεων αλλά και άλλων αποφάσεων της Δικαιοσύνης που δικαιώνουν κατηγορίες εργαζομένων που προσφεύγουν ζητώντας μονιμοποίηση.
Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»