Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Υπουργός Παιδείας: Τον Ιανουάριο οι αιτήσεις για τον διορισμό 4.500 εκπαιδευτικών και την Ανοιξη για τις 10.500 θέσεις




Τον Ιανουάριο θα κατατεθούν οι αιτήσεις των υποψηφίων εκπαιδευτικών  για τις 4.500 θέσεις που θα προκηρυχθούν για την Ειδική Αγωγή και για την Ανοιξη  του 2019 θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις για τις υπόλοιπες 10.500 θέσεις στη Γενική Εκπαίδευση.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα,(μιλώντας στον ρ/σ news 247) ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, και διευκρίνισε ότι όλες οι αιτήσεις θα γίνουν μέσα στο 2019 ώστε οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν τους πίνακες κατάταξης  για τον διορισμό τους το 2020 και 2021.
Εξετάσεις ΑΣΕΠ: Δεν είναι  θέμα αδιάβλητου, αλλά θέμα αξιόπιστου-
Στο ερώτημα γιατί όχι γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ για τον διορισμό των εκπαιδευτικών ο υπουργός Παιδείας, απάντησε ως εξής:
  • Θέλουμε να μετράνε πράγματα επί της ουσίας που είναι η προϋπηρεσία, το διδακτορικό, τα master , τα πτυχία κλπ..
  • Ανεξαρτήτως της εγκυρότητας των εξετάσεων  υπάρχει κι ένα ερωτηματικό τι πραγματικά μετράνε αυτές οι εξετάσεις. Αυτό είναι μια κουβέντα γενικότερη. Το τι μετράει μια εξέταση και κατά πόσο μπορεί σε μια σοβαρή κατάσταση , όπως είναι η πρόσληψη, να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο.
  • Δεν είναι  θέμα αδιάβλητου, αλλά θέμα αξιόπιστου.. Είναι τέτοιες οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ ώστε η επιτυχία ή η αποτυχία σ αυτές να καθορίσουν  τον μέλλον; Μπορεί ένας υποψήφιος μια μέρα να μην τα καταφέρει, να έχει δουλέψει οκτώ χρόνια, να έχει ένα master κι εκείνη η ημέρα να είναι μια κακή ημέρα,για χιλιάδες λόγους.
“Γελοιότητα του πράγματος” η άρνηση της ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ
Ο Κώστας Γαβρόγλου σχολιάζοντας την μη ανταπόκριση της ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑτην πρόσκληση για συνάντηση, σήμερα στις 9;30 το πρωί στη Βουλή, έκανε λόγο για  “γελοιότητα του πράγματος”, και τόνισε τα εξής:
  • Χθες συνεδρίασε το υπουργικό Συμβούλιο για να πάρει τις αποφάσεις του. Πως είναι δυνατόν να δει κάποιος κάποιον για να του ανακοινώσει κάτι που δεν έχει αποφασιστεί.
  • Εχω λάβει υπόψιν τις προτάσεις των Ομοσπονδιών, οι οποίες δεν έχουν τίποτε το συγκεκριμένο. Μιλάνε γενικά και αόριστα για διορισμούς και προϋπηρεσία
  • Σήμερα πριν ανακοινώσω τις λεπτομέρειες του συστήματος διορισμού, ζήτησα πρώτα να δω τα ΔΣ των τριών Ομοσπονδιών . Οι ίδιοι απάντησαν όχι δεν  θα σας δούμε στις 9:30 το πρωί στη Βουλή, αλλά στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο.
  • Εντάξει ο καθένας έχει και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του. Δεν κατάλαβα τι σημαίνει να μη σε δω στις 9:30 στη Βουλή.
  • Πρόκειται για αποφυγή αντιμετώπισης μια κατάστασης η οποία φαίνεται πως αποπροσανατολίζει, παράδειγμα τι έχουν στα πρωτοσέλιδά τους οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες.
  • Η διαδικασία διορισμού θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ , δεν θα γίνει διαγωνισμός.
  • Η προϋπηρεσία θα προσμετράται έως 12 ετών . Πρέπει  αυτός ο άξονας να ισορροπεί με τον άξονα των επιστημονικών προσόντων  διότι αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα, σύμφωνα με τις αρχές της αξιοκρατίας και της ισοτιμίας.