Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Διεθνής Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας

Αποτέλεσμα εικόνας για λευκο μπαστουνι

Στα πλαίσια του εορτασμού της 15ης Οκτωβρίου, Διεθνούς Ημέρας του Λευκού Μπαστουνιού, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα «Όλοι μαζί κάνουμε την πόλη προσβάσιμη και φιλική για τα άτομα με πρόβλημα όρασης».


Η εκδήλωση έλαβε χώρα στη διασταύρωση των οδών Αιόλου και Μιλτιάδου στις 15 Οκτωβρίου 2018. Στόχο είχε την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην ανεξάρτητη και ασφαλή μετακίνηση των ατόμων με πρόβλημα όρασης στις διαδρομές και τις γειτονιές της Αθήνας.

Τα άτομα με πρόβλημα όρασης μπορούν και θέλουν να κινούνται με ανεξαρτησία, άνεση και ασφάλεια και το πετυχαίνουν αυτό μέσα από την εκπαίδευσή τους στην Κινητικότητα και τον Προσανατολισμό από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Η εκδήλωση της 15ης Οκτωβρίου είναι ουσιαστικής σημασίας προκειμένου να αναδειχθούν παράλληλα οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην κίνησή τους οι πολίτες με χαμηλή όραση ή τύφλωση.

Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε βιωματικούς περιπάτους χρησιμοποιώντας το λευκό μπαστούνι ή Σκύλο Οδηγό.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε μία πολιτιστική διαδρομή – πρόταση της ΚοινΣΕπ Educaltour σε έναν περίπατο αστικό, κοινωνικό, πολιτιστικό στο Κέντρο της Αθήνας. Η διαδρομή «Περπάτα μαζί μου» αξιοποίησε τον ναό των Αγίων Θεοδώρων και τον αρχαιολογικό χώρο της Πλατείας Κοτζιά, ενώ οι συντονιστές ήταν άτομα με οπτικές αναπηρίες που μας μίλησαν για τα εμπόδια που συναντούν κάθε μέρα. Στο τέλος της διαδρομής, οι συμμετέχοντες ηχογράφησαν την εμπειρία τους σε σχέση με όσα ζήσανε.