Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΑΘΩΝ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ι.Κ.Α. – Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ Ι.Κ.Α., ΤΜΗΜΑ ΕΣΟΔΩΝ




ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΑΘΩΝ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ι.Κ.Α. – Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΙΚΑ, ΤΜΗΜΑ ΕΣΟΔΩΝ

 Της Δέσποινας Χατζηδρόσου
Κοινωνικής Λειτουργού(ΠΕ30)

Κατόπιν σημερινής επικοινωνίας μας με υπάλληλο στη μισθοδοσία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κρήτης, σχετικά με το λάθος πέρασμα κωδικών κλάδου Ε. Ε. Π.,  με άλλο κωδικό εκπαιδευτικού ή/κι άλλους κωδικούς, κάτι που μπορείτε να ελέγξετε στον ατομικό σας λογαριασμό ασφάλισης του ΙΚΑ (https://apps.ika.gr/eInsuranceStatement), ενημερωθήκαμε πως με την αλλαγή του λάθος κωδικού στον ορθό από την εκάστοτε Διεύθυνση πρόσληψης, από ένα μήνα και μετά, στο σύστημα της συγκεκριμένης Διεύθυνσης, διορθώνεται για όλους τους μήνες απασχόλησης σε αυτήν αυτόματα. 
Η αλλαγή όμως αυτή, δεν μπορεί να επέλθει αυτόματα στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον ατομικό λογαριασμό ασφάλισης στο ΙΚΑ, επομένως οι τελικές αλλαγές γίνονται στην οικεία υπηρεσία με σχετική αίτηση. Είναι σημαντικό, να μη διαφύγει της προσοχής, πως οι συνάδελφοι που θα παρατηρήσουν τα λάθη των κωδικών σε πρόσφατες ημερομηνίες, θα πρέπει να περάσουν/επικοινωνήσουν κι από τις διευθύνσεις που είχαν προσληφθεί και είχαν κατά την εργασία τους σε αυτές λάθος τον κωδικό [ΠΔΕ (ΚΕΔΔΥ), Πρωτοβάθμια (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά- δεσπόζοντος ρεύματος και ειδικά), Δευτεροβάθμια (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ- δεσπόζοντος ρεύματος και ειδικά,  ΕΕΕΕΚ)]  κι από το ΙΚΑ άμεσα, ενώ όσοι δουν πως τα λάθη είναι σε παλιές ημερομηνίες και οι νέες είναι ορθές, η επικοινωνία με τις διευθύνσεις δεν κρίνεται τόσο απαραίτητη.
Στο ΙΚΑ, οι συνάδελφοι που θα έχουν παρατηρήσει λάθη στους κωδικούς του κλάδου τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στο Τμήμα Εσόδων. Στο τμήμα θα συμπληρώσουν σχετική αίτηση με τα προσωπικά τους στοιχεία (Επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, Α.Δ.Τ., τόπο κατοικίας, οδό και αριθμό, τηλέφωνο, Α.Μ.Ε., Α.Μ.Α.).
Στο αίτημα τροποποίησης θα πρέπει να αναφερθούν ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία της πρόσληψης- τοποθέτησης. Για παράδειγμα: «Σας παρακαλώ να διορθωθούν οι κωδικοί ειδικότητας στις ημερομηνίες από…. μέχρι…. , σύμφωνα με τις αποφάσεις πρόσληψης- τοποθέτησης: α) αριθμ. Πρωτ. ____και ημερομηνία____, β) ,…, για τις οποίες και σας επισυνάπτω συνημμένα».

Τα συνημμένα που θα χρειαστούν είναι:
Ö      Ταυτότητα
Ö      Τις βεβαιώσεις προϋπηρεσίας
Ö      Τις προσλήψεις
Οι προσλήψεις και οι βεβαιώσεις είναι επιθυμητές για επισύναψη στην αίτηση τροποποίησης των κωδικών. Επομένως, πρέπει να κρατάμε τα παραπάνω σε φωτοτυπίες. Οι προσλήψεις χρησιμεύουν ως απόδειξη του ως τι κλάδος προσληφθήκαμε και οι βεβαιώσεις ως τι κλάδος εργαστήκαμε.
Τώρα όσοι συνάδελφοι δεν  έχουν κρατήσει τις προσλήψεις, εφόσον  οι προσλήψεις χρησιμεύουν ως απόδειξη του ως τι κλάδος προσληφθήκαμε, λογικά αντικαθίστανται χωρίς πρόβλημα από τις συμβάσεις καθώς κι εκεί αναγράφεται με ακρίβεια ο κλάδος.
Μπορείτε να ελέγξετε τους κωδικούς που παίρνει η κάθε ειδικότητα από την εξής σελίδα: http://www.ika.gr/gr/infopages/kad/search_step2.cfm?kad=8532 .

Δέσποινα Χατζηδρόσου